Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 16. novembra 2017, 06:56
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 16. novembra. Tento deň je Medzinárodným dňom tolerancie. Meniny má dnes Agnesa.

Meno Agnesa je gréckeho pôvodu a v preklade znamená „čistá“, „nevinná“. Nositeľky tohto krstného mena majú v hlave vždy niečo, čo musia druhým povedať. Sú starostlivé, zhovorčivé a s pasiou sa obklopujú známymi.
Keď ich štúdium zaujme, výsledok je dobrý. Agnesy môžu vyniknúť v takých povolaniach, v ktorých je všetko v pohybe, kde sa naplno žije.
Jeden deň prežívajú veľkú lásku, na druhý deň hlbokú beznádej. Rodinné pomery Agnesy sú neraz veľmi komplikované a väčšina z nich pre vnútorný nepokoj zle spáva.
Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ochrannými kameňmi sú achát a zafír.
V psom kalendári oslavuje meniny Brixie, Miči a Olaf.

Hudobný kalendár


1943 – narodil sa Winfred Lovett (Macon, Georgia, USA), spevák skupiny Manhattans. Táto rhythm & bluesová vokálna formácia vznikla v americkom New Jersey. V roku 1966 vydali prvú LP platňu Dedicated To You. Úspech im priniesla druhá LP platňa With These Hands, ktorá vyšla v roku 1970. Na popredí americkej scény sa pohybovali hlavne v druhej polovici 70. rokov. Winfred zomrel 9. decembra 2014 v Arizone.


1948 – narodila sa Chi Coltrane (Racine, Wisconsin, USA), skladateľka, speváčka a klaviristka. Jej repertoár siaha do popu, rocku aj džezu. V októbri 1972 mala v hitparáde prvú úspešnú pieseň Thunder And Lightning. Na svojom konte má viac ako desiatku vydaných albumov.
1950 – narodila sa Kamila Magálová (Bratislava), herečka a speváčka. Uplatnila sa aj ako speváčka populárnych piesní, hrala vo viacerých muzikáloch, popularitu si získala ako Roxana po boku Jozefa Benedika v muzikáli Cyrano z predmestia, ktorý mal premiéru 9. októbra 1977 na Novej scéne v Bratislave.
1962 – narodil sa Gary Mounfield (Manchester, UK), známy aj pod presudonymom Mani, basový gitarista skupiny The Stone Roses. V singlovej hitparáde mali dvanásť skladieb, najúspešnejšou z nich bola v novembri 1994 Love Spreads, ktorá sa dostala na druhé miesto.


1966 – narodil sa Christian Lorenz (Berlín, Nemecko), hráč na klávesových nástrojoch skupiny Rammstein. Na svojom konte majú zatiaľ šesť štúdiových albumov. K diskografii patria aj  dva live albumy.

Domáce správy:


Počas medzinárodného kongresu ITAPA (informačné technológie a verejná správa) v Bratislave udelili ocenenia ZlatyErb.sk pre najlepšie internetové stránky obcí, miest a samosprávnych krajov. Víťazmi sa stali pre tento rok stránky obce Jaslovské Bohunice v kategórii obce, mesta Bratislavy v kategórii mestá a mestské časti a Prešovského samosprávneho kraja v kategórii samosprávne kraje. Hlavnú cenu súťaže GrandPrix eSlovensko získala stránka mesta Bratislavy, ktorá dosiahla najvyššie hodnotenie vo všetkých kategóriách. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska odovzdala špeciálnu cenu za Najlepšiu bezbariérovú stránku samospráv Prešovskému samosprávnemu kraju. Do súťaže sa zapojilo 77 samospráv. Porota hodnotila 63 kritérií v 11 kategóriách.
Chudoba sa na Slovensku naďalej zvyšuje, ohrozených je ňou viac ako 12,6 percenta obyvateľov. Na hranici chudoby sa ocitlo asi 640-tisíc ľudí. Sú medzi nimi najmä rodiny s dvoma a viac deťmi, mladí ľudia, nezamestnaní, ale aj pracujúci, ktorí žijú od výplaty k výplate. Na tlačovej besede na to upozornila predsedníčka Slovenskej siete proti chudobe Anna Galovičová. Slovensko podľa nej dostatočne proti chudobe nebojuje. „Treba investovať do sociálneho ochranného systému, budovať inkluzívnu spoločnosť a pochopiť, že sociálna politika je investícia, a nie strata,“ konštatovala. Na Slovensku sa podľa Galovičovej chudoba individualizuje, čiže prevláda názor, že za chudobu si môže človek sám. „Je nutná zmena myslenia,“ zdôraznila. Slovenská sieť proti chudobe, ktorá patrí k najväčším sieťam na Slovensku, združuje 154 sociálne zameraných mimovládnych organizácií s vyše 250 000 členmi.
Mesto Trnava chystá výstavbu bytov a útulku pre rodiny s deťmi, ktoré sa dočasne ocitli v krízovej situácii. Komplex šestnástich bytov a útulku s ôsmimi rodinnými izbami bude stáť približne 1,3 milióna eur. Čiastočne bude financovaný z peňazí, ktoré radnica dostala pred tromi rokmi za predaj ubytovne na Kollárovej ulici, na útulok chce samospráva získať nenávratný príspevok z eurofondov. Sociálna infraštruktúra tohto druhu v Trnave momentálne nie je. Ak sa v ťažkej situácii ocitne celá rodina, musí sa obvykle rozdeliť. Matky s deťmi môžu využiť pre ne určené krízové stredisko, otec musí obvykle prespávať v nocľahárni pre bezdomovcov. Byty so zníženým nájomným alebo rodinné izby v útulku by mohli pomôcť udržať rodinu aj v najťažších situáciách pokope. Ľudia z okolia Čulenovej ulice, kde má nový sociálny komplex stáť, sa netaja obavami z ľudí, ktorí sa do ich blízkosti v budúcnosti prisťahujú. V pokojnej štvrti sa hovorí aj o petícii proti zámeru samosprávy.

Zahraničné správy:


Chceli sa odfotiť ako Boratovia v hlavnom meste Kazachstanu, vyviazli s pokutou. Takto dopadla šestica českých turistov na výlete v Astane, kde sa plánovala prezliecť do limetkovo zelených vykrojených plaviek – mankiny a dať si na hlavu čiernu kučeravú parochňu ako Sasha Baron Cohen – filmový predstaviteľ kazašského novinára Borata. Pri prezliekaní ich však načapala polícia, zaistila ich a udelila im pokutu v prepočte 58 eur na hlavu za to, že v centre metropoly pred veľkým nápisom "I Love Astana" vzbudzovali verejné pohoršenie.
Aj takto sa robí americká zahraničná politika. USA plánujú zasahovať do budúcoročných parlamentných volieb a vnútorných záležitostí Maďarska tým, že plánujú finančne podporovať regionálne nezávislé médiá v sume 610-tisíc eur. Informáciu priniesla televízia RTL odvolávajúca sa na zdroje z vlády Donalda Trumpa. Správa spôsobila v Maďarsku paniku a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó si hneď predvolal na koberec amerického charge d’affaires Davida Kostelancika. Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že finančnú podporu uchádzačom vyplatí až po parlamentných voľbách v máji. Župné médiá si však už teraz môžu dávať žiadosti o peniaze a je otázne, ktoré ich dostanú, čo vyvoláva viacero otáznikov nad objektivitou ich informovania pred voľbami.
Oveľa väčšiu paniku však vyvoláva iný zámer Washingtonu, ktorý uvažuje dodávať Ukrajine na boj so separatistami smrtiace zbrane. Doteraz USA podporovali Kyjev vo vojne na Ukrajine len výcvikom vojakov a "nesmrtiacim" materiálnym vybavením. Uviedol to v stredu v Kyjeve námestník amerického ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Wess Mitchell na stretnutí s prezidentom Petrom Porošenkom. Zatiaľ je to vraj jedna z možností, ako v regióne nastoliť poriadok a mier. Rusko sa nechalo hneď počuť slovami prezidenta Vladimíra Putina, podľa ktorého by takéto rozhodnutie situáciu nezmenilo, zvýšil by sa iba počet mŕtvych. "Ťažko odhadnúť, ako by samozvané republiky reagovali na prísun amerických zbraní do konfliktnej zóny. Možno by rozšírili svoje vojenské ťaženie do ďalších oblastí," reagoval Putin.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň pri Ružovom mlyne, Mudroňova 70, Piešťany, 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Lucia Gajdošová
Náhradný: MUDr. Valéria masárová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Katarína Rohoňová
Náhradný: MUDr. Jana Ondrusová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Suburbicon: Temné predmestie
Krimikomédia v réžii Georga Clooneyho sa odohráva v pokojnej, preslnenej atmosfére stredoamerického mestečka Suburbicon. Život naruší terorizovanie afroamerickej rodiny, ktorá sa prisťahovala len prednedávnom a bola neprávom obvinená zo smrti jednej z obyvateliek. A zatiaľ čo sa nenávisť sústreďuje na nich, nik si nevšíma skutočný zločin v dome oproti.
USA-2017, MP 15, české titulky, 104 min. Vstupné: 4 €
ELEKTRÁRNA
o 19.30 h
KLENA & KLENOTY
Koncert
Rock folková kapela hrajúca pôvodnú tvorbu pesničkára Eda Klenu účinkuje od roku 2006 na množstve festivalov na Slovensku a v ČR. Multižánrová a poslucháčsky "multigeneračná” muzika, v ktorej sa nájdete. Edo Klena – gitary a spev, Marcel Kokinčák – basgitara a spev, Mišo Gál – bicie, Lukáš Valkučák – gitara
Vstupné: 5 € / 3 € (študenti, seniori, ZŤP)
DOM UMENIA
o 9.00 h
Film
Organizované filmové predstavenie pre školy
ZÁHRADNÍCTVO: DEZERTÉR
Vstupné: 2,50 €
o 18.00 h
Film
ZÁHRADNÍCTVO: NÁPADNÍK  
Tretí diel trilógie ZÁHRADNÍCTVO sa odohráva na sklonku päťdesiatych rokov minulého storočia. Je príbehom lásky, tentoraz mileneckej.
Réžia: Jan Hřebejk
Hrajú: Anna Fialová, Ivan Lupták, Tereza Hladíková, Aňa Geislerová, Martin Finger, Filip Březina, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Rozálie Peřinová, Karel Dobrý, Vendula Svobodová, Miroslav Táborský
Tragikomédia, ČR/SR/Poľsko-2017, MP 12, anglická verzia, slovenské titulky, 113 min. Vstupné: 4 €
Výstavy:
2. 11. – 17. 12.
Daniel Bidelnica – SVETLÁ A TIENE
(maľba, grafika)
Vernisáž: piatok 24. 11. o 17.30 h – Príde aj Bolek Polívka…
11. 10. – 30. 11.
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík
2. 11. 2017 – 31. 1. 2018
PARTY v 21. storočí
Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelok: zatvorené
MSKS
Galéria KSC Fontána
7. 11. – 3. 12.
FIJET
Medzinárodná výstava fotografií
Foyer KSC Fontána
13.-30. 11.
Deti deťom
Výstava výtvarných prác hendikepovaných detí
13. 11. – 10. 12.
Ľuba Čimová
Sklenené spomienky

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj