RIPORT: Utopené zviera v kolotoči kompetencií

  • Spravodajstvo
  • 15. novembra 2017, 10:32
  • Autor:Daniela Serišová

Viete, čo robiť, ak nájdete uhynutú lesnú zver či vtáctvo vo vode? Čitateľka Piešťanského týždňa našla vo Váhu uhynuté zvery a obrátila sa na nás s otázkou, čo v takomto prípade robiť.

Ako prvú sme zvolili možnosť Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), keďže zver bola nájdená vo vode, a pokúšali sme sa tam dovolať. Keďže nám v Piešťanoch nezdvíhali telefón, rozhodli sme sa pre druhú možnosť. Až na druhý pokus nám to zdvihli na odbore starostlivosti o životné prostredie na Okresnom úrade v Piešťanoch. Úradníčka nám poradila volať poľovníkov, keďže je to uhynutá zver.
Riaditeľ Obvodnej poľovníckej komory v Piešťanoch Peter Tekula bol veľmi nápomocný, ale, žiaľ, toto územie poľovníkom nepatrí. Z jeho vysvetlenia vyplynulo, že od hate na Obtokovom ramene pri golfovom ihrisku až po drahovskú hať to nie je poľovnícke územie a treba volať na SVP. Ten by po oznámení mal upovedomiť hasičov alebo aj poľovníkov, či by boli nápomocní pri odstraňovaní zveri.
Podľa slov P. Tekulu sa zver mohla buď utopiť, keď bola vysoká voda, alebo preto, že nie každé zviera vie plávať. Taktiež mohla byť zastrelená poľovníkmi, a tí ju už nedokázali vytiahnuť z vody.
Napokon sme sa dovolali kompetentným aj na SVP. Jeho hovorca Pavel Machava odporúča občanom nasledovný postup: „Pri náleze uhynutých tiel vo Váhu alebo na pobrežných pozemkoch občania môžu zavolať na mestskú políciu, prípadne mestský úrad alebo okresný úrad – odbor starostlivosti o životné prostredie. V prípade uhynutia poľovnej i nepoľovnej zveri na našich pozemkoch patrí povinnosť zabezpečiť likvidáciu tiel poľovníkom. Mestská polícia aj okresný úrad by preto aj po oznámení občanov mali v prvom rade informovať poľovné združenie v revíri, v ktorom sa uhynutá zver nachádza. Mestská polícia aj úradníci to potom vždy oznamujú telefonicky alebo e-mailom na Slovenský vodohospodársky podnik, keďže ide o naše pozemky. Minulý rok sme riešili viac takých prípadov. Po tuhej zime to bolo zo šesť diviakov, nejaké srnky. My sme vždy oslovili konkrétne poľovné združenie, aby si to upratali.
V prípade hromadného úhynu zvierat alebo vodného vtáctva nastupuje Štátna veterinárna správa a odoberie vzorky na zistenie príčiny úhynu.
Ak teda od golfového ihriska až po Hať Drahovce objavíte vo vode uhynutú zver alebo vtáctvo, treba volať na SVP. Všetko povyše golfového ihriska a poniže drahovskej hate už majú na starosti poľovníci. Treba len dúfať, že sa kompetentní rozhýbu skôr, než uhynuté zviera spôsobí nejakú nákazu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela