Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 12. novembra 2017, 10:03
  • Autor:red

Dnes je pondelok 13. novembra. Tento deň je Dňom Guinnessových svetových rekordov, Medzinárodným dňom nevidomých a Svetovým dňom dobrosrdečnosti. Meniny má dnes Stanislav.

Mužské meno Stanislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „upevni slávu, staň sa slávnym“. Stanislavovia, ktorí oslavujú meniny 13. novembra, majú skalopevné zásady a snažia sa ich vnucovať aj iným. Ich spôsob komunikácie nie je vždy príjemný.
V zamestnaní sa vrhnú na akékoľvek odvetvie, hlavné je, že sa realizujú a že dosiahnu, čo si zaumienili. V priateľstve sú Stanislavovia požadovační, ale aj verní. Neradi strácajú čas s ľuďmi, s ktorými si nemajú čo povedať. Láska je pre podaktorých z nich prežitok. Ženskú dušu sa snažia pochopiť, no nie vždy sa im to podarí.
Stanislavovia dostali do vienka vynikajúcu životaschopnosť. Aj keď sa necítia dobre, ťahajú až na doraz. Často sa nesprávne stravujú, chýbajú im vitamíny.
Ovplyvňuje ich planéta Mars.
Známe osobnosti s menom Stanislav: Stanislav Štepka – dramatik a scenárista, zakladateľ a umelecký šéf Radošinského naivného divadla, Stanislav Párnický – filmový a televízny režisér, Stanislav Ianecki – bulharský herec, hral vo filme Harry Potter a Ohnivá čaša.
V psom kalendári oslavuje meniny Aneta, Attila a Hera.

Hudobný kalendár


1941 – narodila sa Marie Rottrová (Ostrava), speváčka, skladateľka a textárka. Od roku 1961 spievala so skupinou Františka Trnku, neskôr s ostravským rozhlasovým orchestrom. Potom to boli skupiny Samuel a Majestic. Od roku 1969 spievala so skupinou Flamingo, ktorá od 70. rokov hrala pod názvom Plameňáci. Jej speváckym partnerom v tej dobe bol Petr Němec. V roku 1972 vyšla prvá LP platňa Marie Rottrová. Spolupracovala s pesničkárom a textárom Jaroslavom Wykrentom. Viaceré jej pesničky sa stali hitmi, medzi nimi Řeka lásky, Lásko, To nic, Lásko voníš deštěm, Markéta, To mám tak ráda, Večerem zhýčkaná či Měli jsme se potkat dřív. V roku 2009 ju Akadémia populárnej hudby uviedla do Siene slávy.


1947 – narodil sa Bob Frídl (rodený Josef Frídl, Praha), spevák, gitarista, skladateľ a hráč na ústnej harmonike. Zomrel 26. februára 2013 vo veku 65 rokov.
1947 – narodil sa Miroslav Helcl (Praha), hráč na klávesových nástrojoch. Svoju dráhu začínal v skupine Donald, od leta 1967 hral v skupine George & Beatovens, ktorú po vojenskej službe obnovil Petr Novák. Hral aj v rhythm & bluesovej formácii Rebels, od roku 1973 bol členom orchestra Groš divadla Semafor.
1951 – narodil sa Bill Gibson (Sacramento, California, USA), hráč na bicích nástrojoch skupiny Huey Lewis & The News. Túto formáciu založil spevák Huey Lewis v závere roku 1979. V júli 1980 vydali debutový album Huey Lewis & The News. V apríli 1982 mali v rebríčkoch prvý hit Do You Believe in Love. V americkej singlovej hitparáde mali sedemnásť skladieb, tri z ich sa dostali až na prvé miesto.


1953 – narodil sa Andrew Ranken, Londýn, hráč na bicích nástrojoch skupiny Pogues. V novembri 1983 vydali prvý album Red Roses For Me, v máji 1984 debutový singel The Dark Streets of London. V singlovej TOP 40 hitparáde mali dvanásť skladieb, vydali sedem štúdiových albumov.
1953 – narodila sa Henriette Heichel (rodená Henriette Strobel, Amsterdam, Holandsko), speváčka, členka popovej skupiny Dschinghis Khan.

Domáce správy:


Bezpečnosťou jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach po avizovanom odchode pracovníkov obsluhy blokových dozorní sa bude koncom novembra zaoberať aj Občianska informačná komisia, ktorá bola zriadená pred šiestimi rokmi na zlepšenie informovanosti verejnosti v oblasti ohrozenia jadrovými zariadeniami. Komisia však podľa jej predsedu Gilberta Lišku nemôže riešiť personálne, ani platové záležitosti Slovenských elektrární. Približne tridsať odborníkov z jadrovej elektrárne V2 dalo koncom októbra výpoveď, dôvodom je ich nespokojnosť s platmi. ,,Bezpečnosť prevádzky jadrovej elektrárne by mohla byť ohrozená v prípade, ak by na uvoľnené miesta boli dosadení ľudia, ktorí majú málo skúseností. Nájsť vyškolených a na trenažéri vycvičených ľudí môže byť problém. Bezpečnosť je jediný aspekt, ktorý môže naša komisia riešiť,“ povedal Liška, ktorý je starostom obce Veľké Kostoľany.

Zahraničné správy:


V Budapešti pribudla ďalšia monumentálna pamiatka, ktorá bude stredobodom pozornosti turistov. V maďarskej metropole v štvrti Józsefvárosv odhalili bronzovú sochu Budovi Spencerovi  nadživotnej veľkosti. Dielo sochárky Szandry Tasnádiovej meria 240 cm a váži viac ako 500 kilogramov.  Na odhalení sochy sa zúčastnila aj hercova dcéra Cristina Pedersoliová, ktorá zdôraznila, že socha vystihuje jej otca, muža veľkého postavou, s veľkým srdcom a veľkou vášňou. Bud Spencer mal vášeň aj pre šport, bol talianskym olympionikom v plávaní a hrával aj vodné pólo, obľúbený šport v Maďarsku. Dokonca mal u našich južných susedov aj svojho filmového dvojníka Istvána Bujtora známeho z filmov Pohanská madona či Honba za dolármi aj u nás.  

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň TILIA, Staničná 3622, Piešťany, 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Dagmar Čunčíková
Náhradný: MUDr. Beáta Doležalová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Jarmila Kabátová
Náhradný: MUDr. Libuša Smolková
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Filmový klub
Obchod na korze
Réžia: Ján Kadár, Elmar Klos. Digitálna verzia zatiaľ jediného filmu slovenského režiséra, ktorý bol ocenený zlatou soškou Oscara. Vrcholné dielo úspešného režisérskeho tandemu, ktoré prijal celý kultúrny svet s nadšením ako vzrušujúce etické posolstvo so strhujúcim umeleckým vyjadrením. Slovenská premiéra.
Československo-1965, MP 15, slovenská verzia, 128 min. Vstupné: 3 € (FK 2 €)
KURSALON
o 20.00 h
Jam Session
live jazz
ELEKTRÁRNA
o 19.30 h
DEPART REFIRE
Koncert
Depart Trio bolo vždy plné nápadov a energie. Harry Sokal (Rak.) – tenorsaxofón a Heiri Känzig (Švaj.) – kontrabas tvoria dve tretiny tohto tria už od začiatkov. Teraz majú novú elektrizujúcu injekciu v podobe bubeníka Martina Valihoru. Príďte si aj vy vypočuť virtuózne rakúsko-švajčiarsko-slovenské elektrizujúce trio, pulzujúci mix alpského folklóru, „downtowngrooves“ z New Yorku, saxofónové hymnusy a výbušné rytmy.
Vstupné: 10 € predpredaj, 12 € na mieste v deň koncertu
DOM UMENIA
Výstavy:
2. 11. – 17. 12.
Daniel Bidelnica – SVETLÁ A TIENE
(maľba, grafika)
Vernisáž: piatok 24. 11. o 17.30 h – Príde aj Bolek Polívka…
11. 10. – 30. 11.
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík
2. 11. 2017 – 31. 1. 2018
PARTY v 21. storočí
Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelok: zatvorené
MSKS
Galéria KSC Fontána
7. 11. – 3. 12.
FIJET
Medzinárodná výstava fotografií
Foyer KSC Fontána
13. – 30. 11.
Deti deťom
Výstava výtvarných prác hendikepovaných detí
13. 11. – 10. 12.
Ľuba Čimová Sklenené spomienky
Vernisáž: pondelok 13. 11. o 17.00 h

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava