Európsky kontinent ako na dlani

  • Cestovanie
  • 10. novembra 2017, 08:43
  • Autor:Gabo Kopúnek

Ak by ste sa pred sto rokmi pustili dolu Váhom, doplavili by ste sa k sútoku najdlhšej slovenskej rieky s európskym veľtokom Dunaj. Neďaleko tohto miesta v 16. storočí vznikla mohutná vojenská pevnosť a v jej okolí postupne prosperujúce mesto, ktoré ako bájny Fénix vstalo z popola po dvojnásobnom zemetrasení na konci 18. storočia.

Hovoríme o Komárne, najjužnejšom meste západného Slovenska, ktoré sme vybrali za cieľ nášho výletu zámerne. Od piatka 10. do nedele 12. novembra sa totiž vo valoch pred pevnosťou koná tradičný Ondrejský jarmok, ktorý je nielen pastvou pre oči, čo sa týka tovaru, ale hlavne rajom labužníkov. To pre chýrnu maďarskú kuchyňu, no, samozrejme, klobásový festival.
Odolala Turkom
V Komárne je niekoľko zaujímavých miest, ktoré by ste mali navštíviť. Prvým je pevnosť, ktorá čaká na stály zápis do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Návštevníkov víta zrekonštruovanou Ferdinandovou bránou, nazvanou na počesť cisára Ferdinanda I. Habsburského, ktorý dal pevnosť v rokoch 1546-1557 postaviť. Na okraj len pripomenieme, že je to prvá bastiónová pevnosť postavená mimo Talianska a že ju nedobyl ani legendárny sultán Sulejman.

V Dôstojníckom pavilóne sídli aj komárňanská univerzita.

Uličky a parky
Ak sa vyberiete od pevnosti smerom do mesta, prechádzať budete krásnym Parkom Anglia, ktorý akoby utne mohutná stavba Dôstojníckeho pavilónu. Pre oficierov ho dal postaviť cisár František Jozef I. Bolo ich požehnane, hovorí to budova sama za seba. Dnes v nej sídlia mestské organizácie i univerzita.
O pár metrov prídete do srdca Komárna, na Námestie generála Klapku, revolucionára z čias snáh odtrhnúť Uhorské kráľovstvo od Rakúskej monarchie v rokoch 1848-49. Námestie dotvára budova historickej radnice i polikliniky, ktorá čaká na rekonštrukciu. Odtiaľ sa však uličkami môžete vydať obdivovať ďalšie skvosty architektúry, ktorá vznikala na konci 18. a v 19. storočí. K nim patrí aj kovový Alžbetin most cez Dunaj, pomenovaný po cisárovnej Sisi.
V Komárne nájdete pomníky významných osobností spojených s mestom.

Nádvorie Európy
Novodobú pýchu i hanbu Komárna nájdete skrytú za radnicou. Začali ju vo veľkom štýle stavať v roku 1999, no ani takmer po 20 rokoch nie je dokončená. Domáci vravia, že peniaze sa rozkradli. No i tak sa na nádvorí budete cítiť ako v rozprávke. A to vďaka typickým stavbám budov pre jednotlivé regióny v Európe, fontáne Milénium i sochám panovníkov a osobností z histórie kontinentu umiestnených na každom kroku.
Prehliadka zákutí centra sa vyplatí nielen nežnému pohlaviu, ktoré tu nájde obchody, o akých ani v Piešťanoch nechyrovať, ale aj pre atmosféru reštaurácií, kaviarní či cukrární.
Ako sa tam dostať
Do Komárna sa môžete vybrať dvomi smermi, závisí to od toho, či zájdete po R1 až do Nitry a odtiaľ pôjdete na Nové Zámky, alebo si to švihnete cez Šoporňu a vyhnete sa Galante i upchatej Šali. Túto cestu odporúčame aj preto, že zo Šale do Nových Zámkov sa ide rýchlo, od Nitry sú to samé dlhé dediny. Ak už budete v Komárne, hneď za mostom odpočte doľava, a potom na konci rovinky doprava. Dostanete sa k blízkosti pevnosti i centra mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava