Námestie SNP potrebuje modernú tvár

  • Spravodajstvo
  • 8. novembra 2017, 10:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Silný vietor čoraz častejšie odhaľuje Achilovu pätu piešťanskej zelene. A to, na čo bolo kúpeľné mesto donedávna hrdé, začína ohrozovať majetky, ale i ľudské životy. Len počas niekoľkých uplynulých týždňov spadli v dôsledku staroby, ale i neodborných zásahov dva veľké stromy a jeden na námestí pred radnicou museli služby mesta po jeho vychýlení vetrom preventívne odstrániť.

Piešťany sa hrdia prívlastkom zelené mesto. Hektáre parkovej zelene, ale i národná kultúrna pamiatka mestský park je to, čo môžu Piešťanom mnohé mestá závidieť. Vedenie mesta však akosi pozabudlo, že stromy sú živé organizmy a majú ako všetko v prírode svoj vek mladosti, zrelosti a skôr či neskôr i obdobie seniora.
Piešťanské listnáče, ktoré rastú uprostred mestskej aglomerácie, starnú rýchlejšie ako obdobné jedince vo voľnej prírode, je to civilizačná daň. Často väčšinu ich koreňového systému zakrýva asfalt, rast i zdravie ovplyvňujú aj splodiny z výfukov automobilov.

Ostal po ňom iba peň.

Ak už majestátne stromy padajú primátorovi Milošovi Tamajkovi rovno pod nosom ako v prípade vetrom staticky narušeného smreku na Námestí SNP, nastal zrejme čas, aby sa namiesto zákazu výrubov, ktorý vydal po nástupe do úradu, hľadali zmysluplné riešenia, ako mestskú zeleň pripraviť pre budúce generácie. Rovnako, ako to urobili generácie pred nami.
Túto skutočnosť potvrdzujú i slová záhradnej architektky Evy Wernerovej: „Námestie SNP ako dnes vyzerá, je zastaraný socík. Nezodpovedá dnešnej dobe. Prestarnuté odumreté čerešne, staré tuje, ružové záhony v žiadnom prípade nespĺňajú požiadavky dnešnej doby. Námestie pred radnicou má mať reprezentatívny a moderný charakter a je doslova zrelé na vypísanie architektonickej súťaže, lebo dosádzať tam niečo len tak, aby sa to zelenalo, nemá žiaden zmysel.“
Čo však teraz po vypílení mohutného smreka, ktorý odkryl diery v zeleni, čo ho obklopovala? I na to má záhradná architektka svoj názor. „Treba to nechať tak. Na námestí je gymnázium plné študentov. Priestor pred mestským úradom má mať aj reprezentatívny charakter. To sú témy, ktoré by mal do úvahy zobrať návrh nového a hlavne moderného riešenia tejto centrálnej zóny mesta,“ dodala E. Wernerová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav