Krakovianska čipka hýrila v Poľsku farbami

  • Spravodajstvo
  • 5. októbra 2017, 06:59
  • Autor:Viera Dusíková

Na prestížnom medzinárodnom festivale Koronki Klockowej, čiže paličkovanej čipky, v poľskom meste Bobowa reprezentovali slovenské farby aj krakovianske ľudové umelkyne Daniela Pisová a Oľga Valová. Spolu s nimi tam boli i šikulky z Prešova, z Dubnice nad Váhom a Rožňavy.

Tento rok vstúpil festival do svojho osemnásteho ročníka. Zastúpenie na ňom mali okrem Slovenska aj čipkárky z Belgicka, Česka, Francúzska, Holandska, Indie, Talianska a, samozrejme, z hostiteľskej krajiny. Konal sa 7. až 10. septembra.
O svoje zážitky sa podelila členka Klubu paličkovanej čipky Bábence Daniela Piscová z Krakovian: „Pozvanie sme dostali od usporiadateľov a boli veľmi radi, že sme sa konečne zúčastnili a prezentovali krakoviansku päťpaličkovú čipku, ktorá je veľmi odlišná od iných. Ako všade, aj tu nám nechceli veriť, že je naozaj paličkovaná. Uverili, až keď videli na vlastné oči jej zhotovovanie. Každý je presvedčený o tom, že pás čipky je vyšívaný. Boli sme, ako vždy, stredobodom pozornosti. V našej kóji sa vynímali prekrásne krakovianske kroje s čipkami a ako jediná hýrila pestrými farbami. A zase sme sa utvrdili v tom, že je svetovým unikátom.“
Atmosféra na podujatí bola výborná. „S mnohými čipkárkami spolupracujeme už dávnejšie, ale spoznali sme i ďalšie z rôznych kútov sveta. Najviac ma prekvapilo, že festival otváralo viacero politických a kultúrnych funkcionárov z regionálnych, ale i vyšších politických kruhov. Prítomné boli štáby zo všetkých televízií v Poľsku, množstvo novinárov a fotografov. Nehovoriac o finančnej podpore, o ktorej sa nám na Slovensku môže iba snívať,“ skonštatovala ľudová umelkyňa.
Zažili tu i humorné situácie. „V našej expozícii bol nejeden nápis so slovom čipka. Až neskôr sme zistili, že čipka je po poľsky hanlivý výraz pre ženské pohlavné orgány. Ostatné kluby zo Slovenska, ktoré sa festivalu zúčastnili v minulosti, mali použité nespisovné výrazy krajka a zámerne nám to nepovedali, aby sme si užili aj my, čo ich kluby kedysi,“ smiala sa D. Piscová, ktorá je zároveň vtipnou ľudovou rozprávačkou Ozefou Omáčkech.
Mimochodom, kým ona s kolegyňou O. Valovou čipkovali v Poľsku, do Krakovian pricestovalo šesť žien zo Španielska, aby ich tam ďalšie čipkárky naučili paličkovať špecifický druh čipky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj