Jeseň nemusí voňať len po víne

  • Cestovanie
  • 5. októbra 2017, 07:05
  • Autor:Gabo Kopúnek

Nastal čas vinobrania i koštovania mladých vín. Ak by ste mali náhodou slinu na moravské vína a chceli by ste okoštovať aj trošku duševného pokrmu, zájdite do mestečka Strážnice na slovensko-moravskom pomedzí.

Tentoraz nedávame do pozornosti rôzne „sklípky a sklepy“, ale skanzen ľudovej architektúry, ktorého súčasťou sú aj obydlia z vinárskych lokalít s typickým vybavením na spracovanie hrozna na víno.
Vinohradníctvo tvorí na juhovýchodnej Morave významnú časť poľnohospodárskeho hospodárenia, no ako sa víno dorábalo pred viac ako sto rokmi, sa môžete dozvedieť od odborníkov práve v strážnickom skanzene.

Typické vinohradnícke domčeky z Moravy, v ktorých sa vyrábal nápoj bohov.

Návrat ku koreňom


Vystavené expozície v exteriéri či interiéri sa nezameriavajú len na vinohradníctvo. Sú v nich zachytené konkrétne osudy majiteľov budov z viacerých lokalít od moravských Kopaníc a luhačovických lesov až po mikulovské vinohrady. Celkom tu nájdete na 16-hektárovej ploche viac ako 60 objektov z 18., 19. i začiatku 20. storočia. K prehliadke patria aj ukážky remesiel, treba si len vybrať.
Ak vyjde to správne počasie, tohtoročnú návštevu by ste nemali odkladať, pretože skanzen je sprístupnený len do konca októbra, a to od utorka do štvrtka od 9. do 16. hodiny, v piatok, sobotu a v nedeľu do 17. hodiny.

Preslávené strážnické ornamenty.

Múzeum ľudovej kultúry


Ak vám ešte ostali sily a chuť vidieť inú dominantu mestečka, stačí prejsť od parkoviska pred skanzenom cez cestu a rozsiahlym anglickým parkom sa vybrať k zámku Strážnice. Súčasný novorenesančný vzhľad dvojposchodovej budovy v tvare písmena „U“ pochádza z polovice 19. storočia.
Vo vnútri si môžete pozrieť bohaté expozície venované ľudovej kultúre – keramike, hudobným nástrojom ako trúby či ozembuchy. Ďalej sú tu vystavené zbrane či obrazy. Dominantná je však knižnica s viac ako 13-tisícmi zväzkami kníh aj zo 16. storočia. Aj zámok je sprístupnený len do konca októbra v zhruba rovnakých časoch ako skanzen, takže si návštevu dobre naplánujte.

V zámku nájdete expozície venované kultúrnemu dedičstvu regiónu.

A potom hor‘ sa do sklípkov. Ak však vínu až tak neholdujete, zvyšný čas si vyhraďte na prechádzku starobylým mestom. Je naozaj prekrásne.

Ako sa tam dostať


Najrýchlejšie je to cez Brezovú pod Bradlom, Senicu a Skalicu na Sudoměřice, kde sa napojíte na hlavnú cestu Hodonín – Veselí na Morave. Do skanzenu vás zavedie dobre označená cesta a parkovanie je tam zdarma.

Na vstupe a výstupe z mesta ešte dodnes stoja strážne veže opevnenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava