Vôňa spáleného benzínu a chuť piva

  • Cestovanie
  • 14. septembra 2017, 14:10
  • Autor:Gabo Kopúnek

O Holíči a Holíčskom zámku sme už v novinách písali v súvislosti s oslavami 300. výročia narodenia Márie Terézie. Práve Holíčsky zámok patril medzi významné letné sídla Habsburgovcov, hoci v ňom najviac času strávil jej manžel František Štefan Lotrinský.

Dnes dávame do vašej pozornosti mesto i zámok v inej súvislosti. Keďže k Piešťanom s ich obyvateľmi i s nadšencami motoristického športu sa viaže bohatá história motocyklových pretekov, Holíč je už roky známy tým, že sa tu konajú motocyklové preteky veteránov – jazdcov i strojov priamo v uliciach mesta.
Tento športový zážitok je prepojený s ďalšou, už tradičnou udalosťou, a tou sú Holíčske pivné slávnosti, ktoré sa konajú v areáli zámku.

V minulosti pivné slávnosti otváral aj prezident Gašparovič.

Obe podujatia sa uskutočnia v sobotu 16. septembra popoludní. Prvé preteky majú štart o 14. hodine, po ich skončení sa oficiálne otvoria aj pivné slávnosti, v rámci ktorých ocenia víťazov a umiestnených v jednotlivých kategóriách.
Pobyt v Holíči si však môžete spríjemniť aj s návštevou iných zaujímavostí. Počnúc veterným mlynom a končiac megalitmi, ktoré boli vykopané počas výstavby sídliska. Dnes sú umiestnené v tvare slnečných hodín za historickou budovou Fajansy, habsburskej manufaktúry na výrobu keramiky pre šľachticov.
Predhistorické megality nájdete za budovou Fajansy.

Priamo v budove Fajansy, v ktorej sídli mestská galéria a múzeum, si môžete zdarma pozrieť nielen exponáty zo života bežných Holíčanov v minulosti či miniatúry významných budov, ale hlavne jedinečnú výstavu prác známeho reštaurátora Ivana Galamboša, miestneho rodáka. Okrem historických predmetov a kníh vám odporúčame dobre si obzrieť zreštaurovaný pás čínskej tapety maľovanej na teľacej koži.
Ak sa rozhodnete aj pre prehliadku Holíčskeho zámku, dostanete sa do tzv. čínskej sály, kde tapety tvorili hlavnú časť výzdoby. V samotnej sále nájdete okrem historických lustrov napríklad aj čínske maľby na drevenom obložení či dverách, ktoré znázorňujú bežný život obyvateľov tejto ázijskej krajiny.
Bylinková záhrada je novou atrakciou na Holíčskom zámku.

V zrekonštruovanom juhovýchodnom bastilióne zámku zasa môžete navštíviť exteriérovú výstavu venovanú Márii Terézii, v ďalšom objekte zámku bude tiež príležitostná výstava RC modelov nákladných vozidiel a kamiónov. Kto je viac zaťažený na romantiku, môže vziať do rúk veslá a člnkovať sa v zámockej vodnej priekope alebo sa poprechádzať v bylinkovej záhrade. Dôležité je, aby vám vyšlo počasie.

Ako sa tam dostať


Najlepšia a najrýchlejšia cesta vedie buď na Vrbové, Brezovú pod Bradlom a Jablonicu, alebo na Trstín a Jablonicu cez Bielu horu. Z Jablonice je to stále rovno po hlavnej ceste cez Senicu až do Holíča, kde vám odporúčame zaparkovať buď na parkovisku na začiatku mesta pri bývalom kultúrnom dome, alebo skúsiť šťastie a odstaviť auto na parkovisku pri zámku. Závisí to od toho, kedy do Holíča prídete. Organizátori vás však radi a správne nasmerujú.

Člnkovanie vo vodnej priekope naozaj stojí za to.

Dôležité informácie


■ Holíčsky zámok
Prehliadky: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 – posledný vstup. Vstup zdarma je len s platnou zakúpenou vstupenkou na Zámocké pivné slávnosti!
■ Budova Holíčskej fajansy
Otvorené: 10:00 – 18:00. Vstup zdarma!
■ Bylinková záhrada
Otvorené: 10:00 – 18:00. Vstup zdarma!
■ Člnkovanie
Sprístupnené: 10:00 – 18:00. Posledná jazda o 17:00.
Spoplatnené v zmysle cenníka (1 €)!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel