Dubákové rizoto Richarda Sulíka

  • Nezaradené
  • 7. septembra 2017, 10:55
  • Autor:red

Neminuli ste všetky dubáky do polievky? Potom s nimi friško do rizota. Finta je v neustálom miešaní a takmer zmrazenom masle a chuť je v čerstvých dubákoch a v silnom hovädzom vývare.

Do panvice dajte olivový olej a maslo, pol na pol. Pridajte nasekanú cibuľu, a keď je sklovitá, pridajte ryžu (Arborio alebo inú odrodu vhodnú na rizoto) a asi tri minúty pražte.
Ryža má byť sklovitá a cibuľka zlatistá (nie hnedá, aby rizoto ostalo pekne biele). Potom pridajte nakrájané dubáky, ktoré pustia najskôr vodu, po jej odparení sa začnú tiež smažiť. Ak chcete ísť na istotku, smažte dubáky zvlášť a dozlatista a potom ich pridajte k ryži.
Teraz to zalejte vývarom, na začiatok môžete dať trochu viac, potom už len po naberačke. Dôvod je údajne ten, aby sa nevyplavil celý škrob z ryže. Vždy, keď sa vývar odparí, pridajte ďalšiu naberačku, celkom varte plus-mínus 20 minút (posledné minúty treba ryžu chutnať).
Keď je ryža al dente (to je vtedy, keď práve cítite trošičku, ale fakt len trolilinku odpor pri hryzení), oheň vypnite, rizoto osoľte (ak chcete, okoreňte, ale fakt málo, aby ste neprehlušili jemnú chuť dubákov) a hoďte doň kocky masla, ktoré ste pred hodinou strčili do mrazničky. Premiešajte, zakryte a nechajte chvíľu stáť, nech sa maslo rozpustí.
Ide sa servírovať. Rizoto naberte do hlbokých, podľa možnosti predhriatych tanierov, navrch postrúhajte parmezán (preto nešiel žiaden parmezán do samotného rizota, ale vy to smelo vyskúšajte), a ak to chcete s chuťou vyšpičkovať, pridajte ďalšiu exkluzívnu hubu – nastrúhanú hľuzovku.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel