Tamajka by sa musel aj rozštvrtiť

  • Spravodajstvo
  • 16. augusta 2017, 19:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Babráctvo radničného úradníka a konateľa mestskej eseročky Bytový podnik Piešťany, Pavla Vermeša, alebo zámer ako po poslancoch mestského zastupiteľstva z výkonnej moci v mestskom podniku odstaviť aj primátora?

I tak by sa dali chápať vynovené stanovy bytového podniku, pod ktorými je podpísaný práve tento kontroverzný mestský úradník, dosadený do funkcie práve primátorom Milošom Tamajkom.
V druhej polovici júla sa na internete objavili novelizované stanovy spoločnosti, ktorá je v stopercentnom vlastníctve kúpeľného mesta. Touto novelizáciou chcel zrejme jej tvorca zavŕšiť odstavenie poslancov od vplyvu nad spoločnosťou, ktorých z členstva vo valnom zhromaždení Tamajka a Vermeš vypoklonkovali v závere minulého roka. Primátor týmto krokom ako jediný človek nadobudol absolútnu moc nad podnikom, ktorý je spoločným vlastníctvom všetkých obyvateľov Piešťan.
Okrem definitívneho ukončenia dozoru poslancov nad spoločnosťou sa v nových stanovách objavili nielen doposiaľ nejestvujúce kompetencie primátora, ale aj právne či logické nezmysly. Jedno z prvých podivných ustanovení je uvedené v článku sedem tohto dokumentu. Kým doposiaľ jediným štatutárom bytového podniku mohol byť len primátor, podľa novelizácie ním môže byť ktokoľvek, koho tým Tamajka poverí. To môže byť tiež jeden z krokov, ako poverením tej „správnej“ osoby sa dá bytový podnik sprivatizovať, že sa Tamajka môže z toho navonok vyviniť.
V nových stanovách sa dajú nájsť aj iné pozoruhodnosti, ktoré by sa dali doslovne označiť ako hlúposti. V článku jedenásť, ktorý hovorí najmä o hlasovacích kompetenciách, stanovy hovoria o hlasovaní valného zhromaždenia. To však je od konca minulého roka tvorené jedinou osobou, a to samotným Tamajkom. A tak o rozhodovaní trojpätinovou či nadpolovičnou väčšinou hlasov valného zhromaždenia, ako novelizácia stanov uvádza, jasne poukazuje na nekompetentnosť tvorcu tohto dokumentu. Prípadne dáva Tamajkovi možnosť svojou polovicou, resp. tromi pätinami zo seba hlasovať na valnom zhromaždení, ktorého je jediným členom, proti prijatiu či za prijatie akýchkoľvek rozhodnutí.
A možno je to celé inak a takto diletantsky spracované stanovy dvojmiliónovej mestskej spoločnosti poukazujú na fakt, že tie tisícky eur, ktoré bytový podnik, ale aj radnica utráca na externé právne firmy po nástupe Vermeša na pozíciu šéfa právneho oddelenia radnice sú utrácané oprávnene, nakoľko právne oddelenie mestského úradu pod vedením tohto úradníka nedokáže v súlade so zákonom, a hlavne s logikou, spracovať ani len pomerne jednoduchý dokument.

Pavol Vermeš, konateľ bytového podniku.

KAM SMERUJE BYTOVÝ PODNIK?!


■ V medzivianočnom období 2016 sa primátor mesta Miloš Tamajka rozhodol zrušiť zaužívané status quo, vďaka ktorému, aj napriek rozporu s legislatívou, bolo 21 poslancov mestského zastupiteľstva aj členmi valného zhromaždenia Bytového podniku Piešťany. Na zosúladenie stavu so zákonom sám seba ustanovil za jediného člena valného zhromaždenia.
■ Následne Tamajka ako jednočlenné valné zhromaždenie odvolal dovtedajšiu riaditeľku a zároveň konateľku mestskej eseročky a do tejto pozície dosadil Pavla Vermeša.
■ Takmer súčasne jednočlenné valné zhromaždenie odvolalo predsedu dozornej rady spoločnosti Martina Cifru a vymenovalo za nového člena poslanca z klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) Matúša Kromholca.
■ Dozorná rad tak za svojho nového predsedu aj za pomoci hlasov poslancov z klubu SpP vymenovala vtedy ešte viceprimátora Michala Hyneka za svojho nového predsedu.
■ Vo februári sme priniesli informácie o tom, že nový konateľ Vermeš povynášal do svojho súkromného domu v Dubovanoch tisícky stránok kópií dôvernej obchodnej dokumentácie bytového podniku. Vermeš po prevalení tejto kauzy poslancom v rámci zastupiteľstva tvrdil, že dokumenty vynášal pre ich kontrolu, nakoľko doma porozkladané po koberci sa mu ich lepšie študuje, ako keby ich na pracovisku vyberal zo zakladačov.
■ V úvode leta Vermešom poverený „dohodár“ so zástupcami privátnej firmy ešte pred vyhlásením verejnej obchodnej súťaže na výstavbu parkoviska na Školskej ulici zjednával cenu a úpravy projektovej dokumentácie u jej autora.
■ Takmer súbežne s tým sa v bytovom podniku objavil nový riaditeľ. Tamajka i napriek verejnému prísľubu, že ak sa tak stane, z postu konateľa Vermeša odvolá, sľub nedodržal, a tak má tento mestský úradník i naďalej výrazný vplyv na dvojmiliónový majetok obyvateľov Piešťan. Namiesto jednej osoby, ktorá bytový podnik do záveru minulého roka viedla, má táto spoločnosť od mája dvoch manažérov. Riaditeľa a konateľa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava