Stavebný úrad stavebný zákon netrápi

  • Spravodajstvo
  • 16. augusta 2017, 19:39
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že vybudovanie dvaapolkilometrového úseku časti cyklistického chodníka Kolokruh Piešťany – Sĺňava je v nedohľadne. Nepomohlo ani marcové uznesenie piešťanského mestského zastupiteľstva, ktoré zaviazalo radnicu náležite pripraviť projektovú dokumentáciu na uchádzanie sa o financovanie tejto stavby z eurofondov.

Radniční úradníci totiž prípravu podkladov odborne nezvládli. Podľa stanoviska Okresného úradu v Piešťanoch pri vydaní stavebného povolenia došlo z ich strany k porušeniu stavebného zákona.
Uznesenie v súvislosti s podaním žiadosti o financovanie stavby prostredníctvom operačného programu na projekt Cyklistická a pešia trasa – úsek VII, VIII, IX – Kolookruh Piešťany – Sĺňava s celkovou dĺžkou 2,5 km od Krajinského mosta po Ratnovskú zátoku mestské zastupiteľstvo schválilo v júni tohto roka. Podľa všetkého úradníci, ktorí sa na radnici zjavili potom, ako primátor Miloš Tamajka pôvodný personál poprepúšťal, však svoju prácu nezvládajú.
Výhrady voči vydanému stavebnému povoleniu vzniesol okresný úrad na základe podnetu Okresného dopravného inšpektorátu v Piešťanoch. Ten sa na okresný úrad obrátil preto, že jeho výhrady voči projektu tejto časti kolokruhu mestský úrad neakceptoval a aj napriek tomu stavebné povolenie vydal.
Výhrady policajtov sa týkajú najmä vyústenia cyklochodníka na križovatku ciest druhej triedy tesne pred Krajinským mostom. Podľa stanoviska policajtov má radnica projekt nechať prepracovať odborne spôsobilým projektantom v oblasti dopravných stavieb, a to tak, aby sa zabezpečila bezpečnosť cyklistov pri ich výjazde do tejto križovatky aj plynulosť premávky na tomto úseku značne frekventovanej cesty.
Policajti však majú výhrady aj k ďalším častiam projektovej dokumentácie, na základe ktorej stavebný úrad vydal povolenie. Podľa nich v projekte chýbajú nákresy dopravného značenia, prierezy jednotlivých komunikácií aj zakreslenia pripojení na už jestvujúce cesty.
I keď sa stavebný úrad piešťanskej radnice bráni, že stavebné povolenie doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť na základe námietok aj iných zúčastnených, nemení to nič na tom, že v konečnom dôsledku bude musieť akceptovať i výhrady okresného úradu na základe pripomienky policajtov. Nakoľko bez ich súhlasu by stavebný úrad vydal stavebné povolenie v rozpore so zákonom. To by v konečnom dôsledku znamenalo, že radnica by išla stavať čiernu stavbu, ktorú by nedokázala skolaudovať, a následne by ani nemohla žiadať o úhradu výstavby cyklochodníka z eurofondov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín