Letisko krachuje a akcionári stále nenašli spoločnú reč

  • Spravodajstvo
  • 31. júla 2017, 20:04
  • Autor:Gabo Kopúnek

Financovanie prevádzky piešťanského letiska je zatiaľ zabezpečené do polovice septembra. Po riadnom valnom zhromaždení akciovej spoločnosti Letisko Piešťany vo štvrtok 27. júla to uviedol primátor mesta Miloš Tamajka. Čo bude potom, nepovedal. Podotkol len, že to závisí od rokovaní s potenciálnymi investormi a hľadaním iných možností. Jednou z nich bude pravdepodobne ďalšia pôžička od Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý tak urobil aj v minulosti.

Kraj do záchrany letiska za posledné roky investoval dva milióny eur. Posledná 400-tisícová pôžička sa aktuálne míňa a podľa slov predsedu TTSK Tibora Mikuša vydrží na nejaký ten mesiac. Čo bude potom, nepovedal ani on. Len opäť skonštatoval, že kým sa kraj snaží, aby bolo letisko v prevádzke, zamestnanci mali platy a nerobili sa dlhy na energiách, Mesto Piešťany ako druhý akcionár letiska „trvale potápa letiskovú spoločnosť aj tým, že realizovalo protiprávne kroky voči majetku spoločnosti.“ Pomáha tiež tretí akcionár – rezort dopravy, ktorý nefinancuje položky priamo súvisiace s ekonomickou činnosťou Letiska Piešťany, pretože mu to legislatíva neumožňuje.

Podľa ročnej uzávierky vyprodukovalo vlani Letisko Piešťany stratu vyššiu ako 670-tisíc eur. Pri tejto príležitosti primátor Tamajka navrhol, aby sa na základe hospodárskeho výsledku členom predstavenstva a dozornej rady vyplácala len odmena 10 eur mesačne: „Bol som napadnutý, že som populista. Návrh som dal preto, že podľa mňa pokiaľ spoločnosť produkuje záporný hospodársky výsledok, členovia nemajú nárok na odmenu. Tento návrh ale v pléne neprešiel.“

Z populizmu obvinil Tamajku aj župan Mikuš, podľa ktorého ten, kto pracuje, zaslúži si odmenu: „Dvakrát som navrhol redukciu členov orgánov i zníženie ich odmien, ktoré sa dnes pohybujú niečo nad polovicu pôvodných odmien. Ľudia pracujú pre túto spoločnosť desiatky hodín mesačne, aby ju udržali, peniaze si preto zaslúžia. Je populistické, ak niekto zboku podráža nohy a potom ešte vykrikuje, že si nezaslúžia, lebo sa im nedarí.“

Valné zhromaždenie sa zaoberalo aj informáciami o novom potenciálnom investorovi z Anglicka, o ktorom sme písali minulý týždeň. Podľa Mikuša ešte vôbec nie je isté, či k nejakej dohode príde, pretože si investor nechal čas na rozmyslenie a prípravu ďalších krokov do novembra. Otvorená tiež ostáva alternatíva, že by bolo piešťanské letisko záložným pre väčšie bratislavské. „Som presvedčený, že letisko v Piešťanoch má strategický význam, čo sa týka spoľahlivosti prijímať lietadlá zákazníkov bratislavského letiska, ak by došlo k nepredvídaným i bezpečnostným situáciám. O tom musia rozhodnúť iní. Písal som ľuďom, ktorí do tohto procesu môžu zasiahnuť, a predpokladám, že sa myšlienkou spolupráce budú zaoberať,“ uviedol Mikuš.

Na zasadnutí sa tiež doplnil počet členov dozornej rady Letiska Piešťany, keďže v apríli skončili mandáty bývalému primátorovi Piešťan Removi Cicuttovi a zástupcovi TTSK Róbertovi Orihelovi. Valné zhromaždenie schválilo za nových členov nominanta Piešťan Stanislava Brečoku a nominanta TTSK R. Cicutta, ktorý sa tak stal aj staronovým predsedom dozornej rady.

V dozornej rade spoločnosti budú sedieť až dvaja Piešťanci. Či to letisku pomôže, ukáže čas, pretože zástupcovia hlavných akcionárov Tamajka a Mikuš sa nedokážu zhodnúť ani na tom, či je R. Cicutto zástupca mesta v letiskovej spoločnosti.

Keďže nik nedokáže garantovať prevádzku letiska v septembri, neuskutočnia sa ani na jar avizované letecké dni. Vedenie letiska si totiž nemohlo zobrať na krk riziko, že by muselo organizátorovi pre nesplnenie podmienok nahradiť vzniknutú škodu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav