Spôsobenie požiaru vás vyjde až na 16-tisíc eur

  • Nezaradené
  • 27. júla 2017, 09:41
  • Autor:Viera Dusíková

Enormné sucho v regióne sa podpísalo nielen pod nižšie výnosy obilnín a popadané nedozreté ovocie v sadoch, ale aj pod nebezpečenstvo vzniku požiaru. V minulom týždni mali plné ruky práce nielen profesionálni hasiči z Piešťan, ale i dobrovoľní z Vrbového, Prašníka, Bašoviec, Drahoviec, Pobedima, Moravian nad Váhom i Veľkých Kostolian.

V našich končinách je v súčasnosti zakázané v prírode fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň, vypaľovať porasty či spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch. Okresné riaditeľstvo Hasičského záchranného zboru (OR HaZZ) v Piešťanoch môže za porušenie zákazu uložiť fyzickej osobe pokutu do 331 eur a právnickej až do výšky 16 596 eur. O nebezpečenstve požiarov sme sa porozprávali s riaditeľom OR HaZZ v Piešťanoch Petrom Galbom.

► Odkedy platí v okresoch Piešťany a Hlohovec zákaz manipulovania s otvoreným ohňom vo voľnej prírode?

Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme sme pre okresy Piešťany a Hlohovec vyhlásili vzhľadom na celkový vývin teplôt a vlhkosti hlavne v lesných porastoch koncom júna. Preto vyzývame ľudí, aby nezakladali ohne vo voľnej prírode a uvedomovali si a brali na vedomie zákazy a odporúčania, ktoré v horúcom období platia v lesoch, na lúkach i trávnatých prírodných plochách. Vlhkosti je nedostatok a pokiaľ by niekto z nedbanlivosti, ale aj úmyselne spôsobil požiar, práve veľké sucho spôsobí jeho rýchle šírenie.

Peter Galbo, riaditeľ OR HaZZ Piešťany

► Hypoteticky vzaté, som v prírode, založila som si ohník na opekanie alebo som chcela iba zlikvidovať suchý záhradný odpad a zrazu hop, je z toho požiar. Som v panike.
Čo mám robiť, aby som ho zvládla? Mám ho skúsiť uhasiť sama?
Treba zvážiť svoje možnosti. Buď ide o malý ohník, ktorý uhasíte aj jednoduchými hasiacimi prostriedkami, teda napríklad lopatou, vedrom vody alebo fľašou minerálky. Ale vzhľadom na to, že je leto a všetko okolo vyschnuté, človek sa môže snažiť desať minút, lenže práve za tých desať minút už môže byť hasičská jednotka na mieste a požiar rýchlo zlikvidovať. Preto, ak je to len „malinkatý“ požiar, ten si uhaste sami, no treba zvážiť, či v danú chvíľu naozaj nie je lepšie zavolať 112-ku.
Minulý týždeň v regióne Piešťan hasiči bojovali s ohňom na viacerých miestach.

► Nie je výhodnejšie a rýchlejšie spojiť sa rovno s hasičmi na 150, aby nedošlo k prípadnému časovému posunu?
Systém je nastavený tak, že absolútne nedochádza k predĺženiu doby výjazdu. Operačné stredisko 112-ky nasadzuje sily a prostriedky v rámci okresov i krajov. Tam presne vedia, kde majú aké možnosti a či nebudú vzhľadom na charakter požiaru posielať posily napríklad z radov dobrovoľných hasičských zborov.

► Koľko cisternových automobilov máte k dispozícii v Piešťanoch v sídle okresného riaditeľstva?
Máme tri cisternové striekačky a tiež automobily s menšou nádržou vody. Do systému sú však zaradení aj obecní hasiči, takže nejde len o naše prostriedky.

► Je teda pravidlom, že aj dobrovoľné zbory sú väčšinou vybavené cisternovým autom?

Nedá sa povedať, že väčšinou, ale v rámci celého Slovenska je vytvorený systém, do ktorého sú zaradené jednotlivé dobrovoľné hasičské zbory. Tie sú kategorizované a podľa príslušnej kategórie disponujú aj technikou.

► Ako je to s požiarmi v tomto mesiaci v našom regióne? Je to zatiaľ bežný júlový priemer?
Do prvej polovice mesiaca sme zatiaľ nemali nejaké enormné zvýšené množstvo žatevných požiarov alebo tých, čo súvisia s poľami. Výjazdy hasičov sa však podstatne zvýšili v minulom týždni, keď každý deň vyrážali hasiči aj tri-štyrikrát za deň. Ale v porovnaní s inými rokmi, keď nebolo dňa s viacerými výjazdmi, je situácia zatiaľ únosná.

V Moravanoch nad Váhom hasili siahovice dreva.

► Možno je to aj tým, že vo všetkých médiách hasiči varujú pred nebezpečenstvom, pôsobíte teda preventívne.
Iste, ale môj dojem je ten, že ľudia sú všímavejší a požiare nám hlásia. Samozrejme, pokiaľ nie je zneužitá hasičská jednotka. Vtedy je to zlé. Ale ak niekto vidí alebo má dojem, že horí, aj keď možno nepozná všetky detaily, vždy je dobré oznámiť dymenie či požiar. Ak vyšleme hasičov, lepšie je, keď si to overia, lebo niekedy stačí pár minút, aby sa požiar rozvinul, a potom sa už ťažšie likviduje.

► Dokedy bude asi platiť zvýšené nebezpečenstvo? Až do chvíle, kým nepríde nejaký výdatný dážď?
Nedokážeme to predpovedať, či o týždeň alebo o dva. V princípe to záleží od toho, ako je okrem iných ukazovateľov stanovený index požiarneho nebezpečenstva v Slovenskom hydrometeorologickom ústave. Naše lokality sú v súčasnej dobe zaradené do najvyššieho stupňa, takže v krátkej dobe, pokiaľ by neboli nielen intenzívnejšie, ale najmä pravidelnejšie dažde, ohrozenie bude trvať. Preto hovorím o pravidelnejších, lebo pri intenzívnych voda rýchlo stečie alebo sa v horúčavách vyparí. Nepostačuje na to, aby samotná príroda, jej voľné prostredie, regulovalo a spomaľovalo prípadný požiar vďaka patričnej vlhkosti.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 25. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava