Vtáčie leto v Elektrárni

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2017, 10:26
  • Autor:am

Elektrárňa Piešťany sa rozčvirikala hlasmi mnohých operencov. V utorok 4. júla tam totiž otvorili dve nevšedné výstavy venované ochrane dravcov, histórii vtáčkarstva, súčasnej ornitológii a lietajúcim pokladom Sĺňavy. Návštevníci si tak v lete môžu posedieť na vedení, ale aj obdivovať zbierku piešťanského ornitológa Ericha Kubicu.

Putovnú výstavu projektu LIFE Energia s názvom Sedím na vedení a je mi dobre videlo v rôznych slovenských mestách už viac ako 150-tisíc ľudí. Expozícia znázorňuje dôsledky používania elektriny na vtáctvo a riešenia ich ochrany.

Už počas vernisáže si vďaka fotorealistickej stene návštevníci mohli sadnúť na bezpečné elektrické vedenie a odfotiť sa s letiacim dravcom. Prezentovaných prvkov na ochranu vtáctva aj drôtov sa smeli dotýkať a popozerať si tiež mohli komiks, ktorý rozpráva príbeh zodpovedného mestečka, kde sa vtáky cítia bezpečne. Tieto aktivity budú prístupné aj návštevníkom počas leta, v rámci výstavy vyrobenej s použitím ekologických materiálov – dreva, kovu a papiera.

Jej súčasťou budú ešte aj dve komentované prehliadky, ktoré sa uskutočnia 25. júla a 1. augusta o 17.30 h. V týchto termínoch majú návštevníci príležitosť pozrieť si výstavu priamo s členom projektového tímu. Dozvedia sa množstvo zaujímavostí, môžu sa tiež zapojiť do súťaže.

Počas utorkovej slávnostnej vernisáže sa slova ujal aj Erich Kubica, ktorý sa k umiestňovaniu ochranných prvkov na elektrické vedenie vyjadroval veľmi pozitívne. „Prírodu v Piešťanoch sledujem 46 rokov a venujem sa aj lokalite medzi Piešťanmi a Drahovcami. Na týchto stĺpoch sa zabilo 17 labutí, jeden bocian a jeden orol kráľovský. Potom, čo boli namontované tieto ochranné prvky, som v nasledujúcom roku úhyn vtáctva nezaznamenal,“ uviedol ornitológ.

V Elektrárni napokon predstavili aj jeho výstavu s názvom Láska v krídlach – Od vtáčkarstva k ornitológii. Je ukážkou začiatku odchytu spevavých vtákov na území Slovenska spojená s výstavou klietok z prelomu 18. až 19. storočia. Doplnená je fotografiami vzácnych vtákov z chránených vtáčích území Sĺňavy. Zachytáva jej tajomné zákutia a umožňuje nahliadnuť do života hniezdiacich vtákov ako labuť hrbozobá, rybárik riečny, kúdeľníčka lužná či chavkoš nočný.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland