Poslancom za SpP pokus o reparát v TAVOS-e nevyšiel

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2017, 08:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Po valnom zhromaždení Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS), ktoré sa konalo v závere minulého mesiaca, je už jasné, že Piešťany ako jej druhý najväčší akcionár post v riadiacich orgánoch nezískali. O funkciu vo vodárenskej akciovke prišli potom, ako v roku 2015 v rámci mestského zastupiteľstva poslanci z klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) pod vedením Tomáša Hudcoviča prijali odporúčacie uznesenie, na základe ktorého malo valné zhromaždenie odvolať primátora Miloša Tamajku z dozornej rady TAVOS-u a na jeho post vymenovať ich člena Jozefa Malíka.

(Autor: red)

Iniciatíva poslaneckého klubu za SpP na odvolanie Tamajku z riadiacich orgánov TAVOS-u sa zrodila po tom, ako trnavský primátor Peter Bročka piešťanské mestské zastupiteľstvo informoval otvoreným listom o údajných Tamajkových pokútnych praktikách v personálnej oblasti. Na ich základe sa mal usilovať dostať do vedenia vodárenskej akciovky dvoch svojich nominantov.

Po čase si však poslanci za SpP túto požiadavku rozmysleli. Zrejme i z dôvodu, že Tamajka za druhého viceprimátora vymenoval predsedu SpP Tomáša Hudcoviča. Bročka však svoj zámer odvolať Tamajku z postu v riadiacich orgánoch TAVOS-u nezmenil a na valnom zhromaždení v máji minulého roka ho aj odvolal. A keďže SpP už ani netrvalo na svojom nominantovi, Piešťany ich krokom stratili svoju pozíciu v TAVOS-e aj reálny dosah na jej chod.

Návrat Tamajku sa nekonal


Túto skutočnosť sa piešťanské mestské zastupiteľstvo na svojom stretnutí snažilo napraviť, ale ani to neprebiehalo úplne hladko. V bode Rôzne v závere zastupiteľstva vystúpil Hudcovič a takmer po roku opäť otvoril tému zastúpenia mesta v riadiacich orgánoch TAVOS-u. Podľa jeho slov bol v Trnave a vraj jestvuje reálna ponuka vrátiť Piešťanom post v dozornej alebo správnej rade akciovky, ktorej valné zhromaždenie je tvorené deväťdesiatimi ôsmimi starostami a primátormi miest z trnavského, hlohovského, piešťanského a novomestského regiónu. S kým v Trnave rokoval, neprezradil. Dá sa však predpokladať, že to mohol byť jedine zástupca najväčšieho akcionára – trnavský primátor Bročka.

V tomto momente sa však rozpútala pomerne emotívna diskusia. I keď Hudcovič nedefinoval, kto by podľa jeho predstáv kandidátom do riadiacich orgánov mal byť, zákulisie poodhalil Remo Cicutto. „Oslovili ma z SpP, či by sme my nedali dvoch kandidátov a SpP by tiež dalo dvoch. Zároveň ten človek, čo ma oslovil, tvrdil, že jestvuje podmienka, že ja a Tamajka sme pre zvolenie do týchto orgánov neprijateľní. Neviem, akú tu kto zákulisnú hru hrá, ale pýtam sa vás, o zástupcoch a nominantoch z Piešťan rozhoduje Trnava?“ povedal poslanec nahnevane.

I keď meno osoby, ktorá mala s ním zákulisne rokovať o nominantoch, neprezradil, priznal sa k tomu poslanec za SpP Juraj Brna. Doplnil však aj výčitku, že tým, že tieto rokovania Cicutto vyniesol na povrch, spálil si definitívne mosty na rokovania z SpP.

Meno kandidáta za SpP do riadiacich orgánov TAVOS-u síce nahlas neodznelo, ale podľa našich informácií chcelo SpP nominovať poslankyňu Zitu Brunckovú. Po emotívnom vystúpení Cicutta si to však partia poslancov zomknutá okolo Hudcoviča zrejme rozmyslela, uvedomujúc si, že už nemajú väčšinu v zastupiteľstve, ako to bolo v časoch, keď z TAVOS-u chceli Tamajku odvolať. A tak pri hlasovaní poslanci podporili Cicuttov návrh na nomináciu do riadiacich orgánov vodární, a to primátora Tamajku. To im v konečnom dôsledku nevyšlo, lebo Tamajka sa znovu členom dozornej či správnej rady na júnovom valnom zhromaždení TAVOS-u nestal.

O vodárne sa politikárči od volieb


Politikárčenie namiesto rozvoja spoločnosti TAVOS začalo takmer okamžite po nástupe Tamajku a Bročku k moci pred dvomi rokmi. Na jar roku 2015 sa za záhadných okolností objavil anonymný list, v ktorom autor tvrdil, že hrozí rozdelenie spoločnosti a jej následná privatizácia. A na popud týchto tvrdení začal Tamajka takmer akčne konať. Inicioval mimoriadne valné zhromaždenie, ktoré dovtedajší manažment vodární odvolalo.

Tu sa však treba objektívne pristaviť aj nad výpadkom pamäte piešťanského primátora, ktorý náhle zabudol, že predchádzajúce zastupiteľstvo, ktorého bol i on členom, prijalo uznesenie, ktorým zaviazalo zástupcu mesta v riadiacich orgánoch TAVOS-u za prípadné rozdelenie vodární nehlasovať. Rovnakým uznesením disponuje aj primátor Trnavy a spoločne by tak návrhy na delenie vodárenskej spoločnosti dokázali pohodlne zablokovať. Namiesto toho však Tamajka konal podľa informácií anonyma. Nepodpísaným listom disponuje i redakcia Piešťanského týždňa a podľa nášho názoru tento javí známky účelového podvrhu.

V čase objavenia sa anonymu primátori Trnavy a Piešťan vo vodárňach ťahali ruka v ruke a všetky zmeny presadzovali spoločne. Ale to len do chvíle, keď Bročka odmietol Tamajkovho nominanta na post generálneho riaditeľa. Veľkí kamaráti sa zrazu rozkmotrili a navzájom sa začali verejne obviňovať z eštebáckych listov či praktík. To vyústilo do odvolania Tamajku valným zhromaždením v máji 2016 z vedenia vodární. A tento stav pretrváva až do súčasnosti.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava