Cestu k hati lemujú uschnuté stromčeky

  • Spravodajstvo
  • 11. júla 2017, 10:06
  • Autor:am

Na jar tohto roka mali byť niekdajšie topole, lemujúce cestu k drahovskej hati, nahradené novou výsadbou. Z diaľky sa síce môže zdať, že sa tak stalo, avšak ľudia prechádzajúci touto komunikáciou sa pri pohľade na nové stromčeky zmôžu len na údiv. Z plánovaných 150 drevín sa ujalo azda desať.

Začiatkom februára 2016 vyrúbali 131 topoľov čiernych, pretože podľa správcu územia, Slovenského vodohospodárskeho podniku, išlo o veľmi staré stromy v zlom zdravotnom stave, ktoré napadali aj škodcovia. Predstavovali vraj riziko pre obyvateľov i prechádzajúce autá. Dominanta, ktorá už z diaľky mnohým Piešťancom evokovala, že sú takmer „doma“, tak navždy zmizla.

Nahradiť ju mali do konca tohtoročnej jari 150 mladými stromčekmi. Druhová skladba predpísaná úradom je pritom pomerne pestrá, ide napríklad o lipu, dub, javor, čerešňu, orech, liesku. Časť výsadby zrealizovali vodohospodári sami v areáli hate, väčšiu časť náhradnej výsadby, teda 131 kusov stromčekov, riešil dodávateľ. Už minulý rok však sami správcovia skonštatovali, že veľká časť stromčekov sa neujala a bude potrebné ju nahradiť.

Dnes je však situácia stále rovnaká. Cestu na hať lemujú pahýle zoschnutých mladých drevín, pričom pekných listnatých kúskov sa na mieste nachádza možno zo desať.

Výrub 131 topoľov sa uskutočnil vo februári minulého roka.

Obyvatelia si na nápravu ešte budú musieť počkať. „Už vlani sme realizovali obnovu aleje a doplnili sme koly ku stromčekom, aby sme predchádzali ich lámaniu. Bohužiaľ, veľká časť stromov sa opäť neujala. Situáciu budeme riešiť na jeseň, pravdepodobne budeme meniť celú výsadbu na príjazdovej ceste,“ uviedol Pavel Machava, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj