Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 7. júla 2017, 09:37
  • Autor:pm

Júl je prvým mesiacom prázdnin a letných dovoleniek, čo určite vidieť aj na brehoch riek a vodných nádrží. Okrem toho je pre rybára prvým mesiacom, keď nemusí vyťahovať z vody udice, ale môže loviť nonstop. Pozor, vždy o polnoci treba do povolenia na rybolov zapísať ukončenie lovu a začiatok novej vychádzky. Okrem toho je počas lovu nonstop každý loviaci povinný mať miesto lovu osvetlené. V júli nemožno loviť hlavátku a všetky druhy celoročne chránených rýb.

Deti sa tešia na prázdniny. Rodičom pripomíname, že deti od 3 do 6 rokov môžu loviť ryby s jedným rybárskym prútom bez navijaku výlučne v sprievode plnoletej osoby, ktorá je držiteľom povolenia. Privlastniť si môžu v jednom dni maximálne kilogram všetkých druhov rýb.

Deti od 6 do 15 rokov môžu loviť takisto len v sprievode plnoletej osoby, ktorá je držiteľom povolenia, a to s jedným rybárskym prútom s navijakom alebo bez navijaku. Privlastniť si môžu v jednom dni maximálne tri kilogramy všetkých druhov rýb alebo dva kusy kapra rybničného, lieňa sliznatého, zubáča veľkoústeho, šťuky severnej, sumca veľkého, boleňa dravého, lipňa tymianového alebo lososovitých druhov rýb.

Mládež od 15 do 18 rokov môže loviť ryby ako plnoletá osoba, ktorá je držiteľom povolenia alebo osobitného povolenia. Denné množstvo úlovkov a ich evidenciu podrobne stanovuje § 14 vyhlášky k zákonu o rybárstve.

Horúce júlové dni, keď sa teploty šplhajú pravidelne nad 30 stupňov, nie sú pre rybolov veľmi priaznivé, ale rybári, ktorí ovládajú rybolovnú techniku, sa nemôžu sťažovať. Zamerať sa treba skôr na lov v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách. O úspechu rozhoduje predovšetkým znalosť revíru. Dravé ryby majú v tomto období dostatok prirodzenej potravy, preto je ich lov dosť problematický. Možno ich oklamať hlavne pred zmenou počasia, keď sa ich aktivita zvyšuje. Šťuky hľadáme počas dňa v hlbočinách, hlavne vo veľkých vodných nádržiach. Aktívne sú sumce, ktoré po nerese berú pár dní spoľahlivo. Sumec je síce nočná ryba, ale dá sa uloviť aj počas horúcich dní na prívlač či vábenie. Počas sparných večerov, hlavne pred búrkou, bývajú najaktívnejšie úhory.

Loviť sa oplatí vždy


Ak chcete loviť ryby počas dňa, musíte navštíviť miesta, kde sa zdržiavajú. Treba si uvedomiť, že voda má nedostatok kyslíka a ryby vyhľadávajú miesta s okysličenou vodou. Vhodné miesta na lov sú pod priehradami, v rýchlejšie tečúcich úsekoch riek a v kanáloch.

V lepšom prípade si búrku odnesie len auto.

Pozor na počasie


Ak sa rozhodnete vyraziť si na pár dní k vode, musíte si bez ohľadu na to, či idete loviť alebo na piknik, uvedomiť možnosť zmeny počasia. Horúce dni prinášajú v posledných rokoch veľmi silné búrky, ktoré sú sprevádzané ničivým vetrom. Postaviť si stan v tieni je pohodlné, ale treba sa poobzerať po okolí a zistiť, či počas vetra nehrozí riziko v podobe konára či stromu, ktorý môže na vás spadnúť. Hlavne topole sú veľmi krehké a počas búrky sa často lámu.

Taktiež manipulácia s rybárskym prútom je počas búrky nebezpečná. Udice sú vyrobené z uhlíkových vlákien a stali sa prípady, keď ich zasiahol blesk. Hlavne, ak ste v strede priehrady v člne, stávate sa najvyšším bodom a riziko zasiahnutia bleskom je veľké.

Preto je dobré sledovať pravidelné predpovede počasia a na príchod búrky
                                                        sa pripraviť.

Rybárska televízia


Ak nemáte čas ísť na ryby, sledujte reláciu určenú všetkým rybárom a ich sympatizantom. Relácia Rybárska televízia vám v pravidelných dvojtýždňových intervaloch prináša aktuality o vašich postrehoch, nápadoch či úlovkoch z rybárskych revírov celého Slovenska. Kvalitu príspevkov okoreňujú aj najlepší slovenskí testeri a pretekári či odborné reportáže od servisných technikov a špecialistov.

Reláciu nájdete na fanpage Rybárska televízia na Facebooku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela