Gottovi za koncert ďakovali tisíce fanúšikov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2017, 21:32
  • Autor:am

Organizátori v poradí 14. Topfestu vyprevadili posledných návštevníkov, ktorým zostanú v hlavách už len spomienky na uplynulý ročník ich obľúbeného festivalu. Od piatka 30. júna až do skorých ranných hodín v nedeľu 2. júla z piešťanského letiska zneli skladby hviezd priam svetového formátu.

Štrnásty festivalový ročník sa nezaobišiel bez komplikácií, ktoré sa vyskytli hneď v úvode hudobného víkendu. Pripravené boli totiž dve obrovské hlavné pódiá pre najväčšie hviezdy a jeden menší krytý stejdž pre nemenej dôležité kapely, no hudobníkov s vyhraneným, väčšinou rockovo orientovaným žánrom. Avšak už krátko po otvorení festivalových brán organizátori zistili, že konštrukcia jedného z hlavných pódií nezodpovedá bezpečnostným kritériám a bolo by riskantné pustiť naň umelcov a postaviť pred pódium tisíce ľudí.
Nastala tak mimoriadna a akútna zmena vystúpení účinkujúcich, čo mnohí prichádzajúci návštevníci nezaregistrovali a zmeškali koncerty svojich obľúbencov. Sčasti tým utrpeli umelci ako český Xindl X či Gogol Bordello, ktorým sa termín začiatku posunul na skorší, no i tak odohrali pre divákov skvelé koncerty.

Prekvapený Rag’n’Bone Man

Hlavným „ťahačom“ Topfestu sa stal anglický spevák Rag’n’Bone Man, ktorý taktiež vystúpil o čosi skôr, no návštevníci zaplnili veľký modrý stan do posledného miesta. Mladý muž vyšiel na pódium za sprievodu búrlivých ovácií publika. „Nevedel som, že som tu taký známy,“ povedal na margo neutíchajúceho potlesku po jednej zo svojich skladieb, pričom si skromne a prekvapene vychutnával vďačné ohlasy piešťanského publika. Najznámejšie piesne Human a Skin si s ním spieval azda každý, čo vyvolávalo priam zimomriavky.
Obľúbenú festivalovú kapelu IMT Smile organizátori presunuli do menšieho stanu, kam sa napokon desiatky fanúšikov ani nepomestili a sledovali koncert spoza plota. Pod náporom tisícov ľudí bolo vo vnútri stanu už po niekoľkých piesňach veľmi teplo a nedýchateľný vzduch, na čo kapela reagovala tým, že ľudí, ktorí si zaplatili VIP vstupenky, nechala SBS-kármi vykázať pred stan.

Božského Káju si dav „vyžobral“

Okrem ďalšej anglickej hviezdy Amy Macdonald boli na sobotňajší večer pripravené ďalšie dve perly hudobného sveta. Jednou bol koncert vyše 40-násobného Zlatého slávika Karla Gotta. Do festivalového areálu tak neváhali prísť ani rodiny s deťmi či starší fanúšikovia. Už pred začiatkom koncertu sa pod stanom zaplnilo každučké miesto a mnohí radšej zostali stáť vonku pred veľkými obrazovkami. Predskokanmi božského Káju boli speváci Petr Kolář a Ilona Csáková. Obaja zaspievali po päť songov, na čo však dav začal jednohlasne skandovať: „Pustite Karola, pustite Karola.“ Ich túžby boli napokon vypočuté a Karel Gott odspieval svoje najväčšie hity ako Dám dělovou ránu, Lady karneval či hit známy z filmu Pelíšky Trezor. Po skončení vystúpenia dav skandoval opäť, tentoraz to bolo jednohlasné „ďakujeme“.
Druhou perlou večera bol už tradičný koncert Kabátu. Aj keď českí rockeri vystupujú na každom Topfeste, ich koncert si ani teraz nenechalo ujsť takmer 15-tisíc fanúšikov. Vlasáči opäť rozpútali rockové peklo a zahrali najobľúbenejšie piesne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek