Veľké ryby sa na návnady detí neulakomili

  • Nezaradené
  • 28. júna 2017, 15:31
  • Autor:Gabo Kopúnek

Žiaci z Vrbového, Piešťan, Dubovian, Krakovian, Sokoloviec, Veľkých Kostolian a Chtelnice si v sobotu 24. júna zmerali sily v športovom rybolove na plávanú. Do súboja siedmeho ročníka súťaže základných škôl okresu Piešťany sa zapojilo celkom dvanásť štvorčlenných tímov, ktorých úlohou bolo za tri hodiny uloviť na váhu čo najviac kilogramov rýb.

Brehy vrbovského Čerenca sa malými rybármi zapĺňali už od skorého rána. Do príprav na preteky sa zapájali malí i veľkí, rodičia či tréneri tohto, pre niekoho netradičného športu. Tie spočívali napríklad v meraní hĺbky vody, prípravy zmesi na prikrmovanie či návnad, dospeláci sa viac zamerali na prípravu udíc a inej potrebnej výstroje. Kým zaznel povel na prikrmovanie, rozdali svojim zverencom množstvo dôležitých rád pre úspech. Potom to už bolo len na samotných deťoch.

„Pretekov sa môžu zúčastniť deti do 15. roku veku. Tímy si na začiatku vyžrebujú stanovisko, kde prebieha ich príprava na súťaž. Tesne pred začiatkom pretekov dostanú pokyn na prikrmovanie, pričom môžu ryby prikrmovať aj počas pretekov. Ich podstatou je za určitý čas uloviť čo najviac rýb na plaváčik. Rybár musí pozorne sledovať jeho pohyb na hladine, inak by mohol zmeškať záber. Tejto súťaži hovoríme aj rybolov na ľahko, na ťažko je rybolov na olovko a signalizátor,“ uviedol nás do pravidiel organizátor pretekov Jakub Lipka, inak tiež slovenský mládežnícky reprezentačný tréner v tomto športe. Súťaže sa zúčastnili aj jeho deti Ema a Jakub, ktorý je minuloročný slovenský šampión vo svojej vekovej kategórii. Vstup do súťaže mal dobrý, v krátkom čase dokázal po sebe uloviť jednu ploticu a pleskáča.

Snom každého rybára je uloviť čo najväčšiu rybu. Aby ju dostal na háčik, musí ju najskôr vylákať na hladinu. V tom mu má pomôcť prikrmovanie špeciálne namiešanými návnadami. Súťažiaci najprv zo zmesi vytvorili veľké gule, ktorými sa prikrmuje pred začiatkom súťaže, potom menšie na lákanie rýb počas pretekov. To preto, že veľká guľa by rybu vyplašila aj na 20 minút. Niektorí „špekulanti“ prikrmovali vytýčený úsek pobrežia vodnej nádrže už niekoľko dní predtým. To aby ryby rozoznali ich návnadu spomedzi množstva chutí iných a zdržovali sa len v ich lovnom priestore. Na veľké ryby to však akosi nezabralo, lebo oklamať sa väčšinou dali len menšie, pažravejšie. Počas pretekov sa však chytá už len na kukuricu alebo kostné červy. Aj tu je dôležitá alchýmia. Napríklad červy sa kŕmia rozličnou potravou, čo spôsobí aj zmenu ich sfarbenia. Chutia inak a vraj to ryba dokáže rozoznať.
Príjemne strávené dopoludnie pri vode prinieslo viacerým svoje „ovocie“. Po zaznení signálu a vytiahnutí udíc z vody nastalo váženie úlovkov. Organizátori a rozhodcovia si pozorne zapisovali úlovky jednotlivcov i celých tímov. Najviac sa darilo školákom zo ZŠ M. R. Štefánika v Piešťanoch, ktorí celkom ulovili 4670 gramov rýb. Druhé miesto obsadili ich rovesníci zo ZŠ Mojmírova v Piešťanoch s úlovkom 3280 g a tretie deti z Krakovian s váhou rýb 925 g. Spomedzi jednotlivcov najviac rýb na váhu z vody vytiahol Matúš Dóci zo ZŠ Mojmírova (3280 g), na druhom mieste skončil Jakub Lipka zo ZŠ M. R. Štefánika (3235 g) a na treťom jeho sestra Ema (1375 g), ktorá rovnako hájila farby ZŠ M. R. Štefánika.

Súťažiaci celkom ulovili 10,5 kilogramu rýb. Na udiciach väčšinou skončili červenice či pleskáče, na návnadu im skočil, žiaľ, len jeden kapor. Našťastie pre šupináče, deti si ich nezobrali domov k obedu, ale ich pustili nazad do vôd Čerenca. Veď išlo o šport a zábavu. Aspoň dorastú do ďalšieho ročníka súťaže.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 27. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav