Rybolov v našom regióne

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2017, 07:49
  • Autor:pm

Podľa § 11 ods. 3 zákona je do 31. mája zakázaný lov všetkých rýb aj na kaprových „stojatých“ vodách, ale s výnimkou od 1. mája do 15. mája, ak užívateľ organizuje rybárske preteky. Okrem toho v rybárskych revíroch, v ktorých je ministerstvom povolená výnimka na skorší lov kapra, možno ryby loviť už od 15. mája. Na kaprových tečúcich vodách je povolený lov rýb za predpokladu dodržania individuálnej ochrany rýb. Povolené spôsoby lovu na kaprových vodách sú lov na plávanú, na položenú a muškárenie. Lov na prívlač je v kaprových vodách v máji ešte stále zakázaný!

RYBÁRI V MÁJI


Denná doba lovu v máji je na kaprových vodách od 04.00 do 24.00 h.

Čo ponúknuť rybám na háčiku?


Výber správnej nástrahy, ale aj návnady hrá veľmi dôležitú úlohu a často od toho závisí aj úspech v rybačke. Niekedy ryby uprednostnia príchuť rybaciu, inokedy ovocnú, potom slanú alebo sladkú. Ak nemáme overený recept, neostáva nám nič iné, ako skúšať.

Všeobecne v máji ryby berú spoľahlivo. Je to z dôvodu, že po jarnom zarybnení ich je vo vode dostatok, okrem toho po zime sú hladné a ešte nie sú dopichané od háčikov, nakoľko mali od rybárov od 15. marca pokoj.

Taktiež blížiaci sa neres ovplyvňuje ich žravosť. Potrebujú získať dostatočnú energiu na to, aby odovzdali svoje potomstvo.

Vhodné jarné nástrahy


Mnohí rybári dávajú nástrahy živočíšneho pôvodu bokom. Je síce pravda, že kapry na jar prijímajú radšej iné dobroty, ale aj tak by počas vychádzky k vode nemala vo vašej výbave chýbať nádobka s červami. Môžu byť úspešné práve vtedy, keď ostatné všetko zlyhá.

Kukurica, hrach, cícer, bôb


Kukurica je asi najznámejšou a najstaršou nástrahou na lov kapra. Používa sa kukurica lahôdková, ale aj klasická, ktorú si doma uvaríme do rozpukania. Pozor, v jarnom období, keď sú ryby plné ikier, prijímajú skôr lahôdkovú mäkkú kukuricu. Ostatné strukoviny ako hrach, cícer, bôb alebo spomínanú starú varenú kukuricu začnú vo väčšej miere požierať až po nerese.

Plávajúce nástrahy


Klasické pufy, polystyrén a iné nadľahčované nástrahy v jarnom období veľmi dobre fungujú. Dnešný trh ich už pozná veľké množstvo pod rôznymi názvami ako „kaprí sen, perličky, ikry a pod.“.

Môžeme ich použiť na háčik samostatne alebo v kombinácii s potápavou nástrahou, napríklad kukuricou. Veľmi známa je kombinácia kukurica – polystyrén, kukurica – pufa. Rybám chutí.

Samozrejme, vývoj nástrah ide stále dopredu a na trh prichádzajú rôzne dráždiče, ktoré ryby berú aj vtedy, ak neprijímajú potravu. Nasajú ich len zo zvedavosti. K tomuto sortimentu patria pop upboilies a veľmi účinné nástrahy diffusion, ktoré okrem arómy šíria vo vode farebný mrak, a tým lákajú ryby na lovné miesto.

Kombinácia kukurice s plávajúcou nástrahou zvyšuje šancu na úspech.

V poslednom období bolo v praxi zistené, že všetky nástrahy, či už potápavé, alebo plávajúce, sú účinnejšie, ak sú nastražené mimo háčika. Ak ich napichnete klasicky na háčik, počet záberov sa zníži. Ale ako to pri rybačke býva, nikdy neviete, ako dopadnete, a čo rybám zachutí. Treba sedieť pri vode a uvidí sa.

Ak nemáte čas ísť na ryby, nenechajte si ujsť vysielanie internetovej relácie pre rybárov. Nájdete ju veľmi jednoducho pod názvom Rybárska televízia. Do jej vysielania sú zaradené aktuality priamo od vody, lovy, testovanie rybárskeho náradia, zaujímavé rozhovory s úspešnými rybármi. V najbližšom období sa zmení aj vysielací čas Rybárskej televízie. Premiéra bude už každý piatok a sme tu pre všetkých rybárov.

Neváhajte nás preto kontaktovať na našej fanpage Rybárska televízia na Facebooku alebo e-mailom na relacia@sports.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava