Pouličné mačky z Piešťan budú opäť kastrovať

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2017, 12:07
  • Autor:am

Útulok Piešťany prednedávnom uspel pri žiadosti o mestskú dotáciu na kastráciu voľne žijúcich mačiek na sídliskách. Radnica im na tento účel odsúhlasila finančnú pomoc vo výške 800 eur. Kastračný program teraz začínajú na území kúpeľného mesta uskutočňovať.

„Žiadame obyvateľov, aby nám nahlasovali výskyt väčšieho množstva mačiek, ktoré budú postupne odchytené, kastrované a vypustené do svojho prirodzeného prostredia, aby naďalej plnili asanačnú úlohu na sídliskách,“ požiadala Ľubomíra Baleková, riaditeľka piešťanského útulku. Počet mačiek na kastráciu je pritom obmedzený sumou dotácie, no znemožniť ďalšie plodenie by mali u vyše 30 jedincov. „Závisí to však aj od stavu zvieratka a prípadov, keď by bolo treba robiť úkony navyše. Ak sú mačky zdravotne relatívne v poriadku, sú kastrované, dostanú vakcínu proti besnote, sú odblšené a uši majú vyčistené. Väčšina z nich má totiž ušný svrab a prenocujú u nás. Keď sú v poriadku, na druhý deň sú vypustené do svojho rajónu,“ prezradila Ľ. Baleková. Medzi takýmito mačkami občas nájdu aj také, ktoré sú výborne socializované, a je preto evidentné, že boli vyhodené z domu. Takýmto sa snažia v útulku pomôcť a nájsť im nový domov. Choré mačky zasa najprv preliečia a až potom vypustia späť na ulicu.

Názory ľudí na mačky sú podľa riaditeľky rôzne, ale treba si vraj v prvom rade uvedomiť, že túlavá mačka sa rozmnožuje nekontrolovane a za jeden rok môže porodiť aj trikrát s celkovým počtom až 15 mačiat, ktoré sú už o necelý rok schopné mať ďalšie potomstvo. „Netreba však zabúdať na ich užitočnosť, živia sa množstvom hlodavcov v okolitej prírode a často aj pri kontajneroch. Preto je prítomnosť mačiek na sídliskách vhodná, no ich počty je potrebné regulovať práve systematickou kastráciou,“ skonštatovala riaditeľka.

Od obyvateľov mesta pracovníci útulku očakávajú podporu. „Stačí, ak si už vykastrované mačky vo vašom okolí budete chrániť, zabránite ich prenasledovaniu a nebudete ich nerozumne prikrmovať. Mačka je teritoriálne zviera a len čo jednu odstránite, jej miesto zaujme druhá nevykastrovaná a kolotoč s premnožením sa začne znova,“ povedala Ľ. Baleková.

Vykastrované túlavé mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha v tvare písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši a strážia svoje teritórium. „Ľudia sa k pouličným mačičkám správajú nepriateľsky a kruto, je to nielen nehumánne, ale i trestné. Mnohé z nich skončili na ulici len kvôli nezodpovednosti ľudí a preto potrebujú našu pomoc,“ uviedla riaditeľka.

Ak nájdete mačku s mladými, treba ju nahlásiť útulku. „Matka je vykastrovaná a mačiatka putujú do útulku na adopciu, ak sú už riadne odkojené. Nie je vhodné brať mačku ešte s nedokojenými mačiatkami do útulku, je to pre ňu stresové prostredie a stres spúšťa choroby,“ uviedla riaditeľka. V takýchto prípadoch závisí ďalší postup od podmienok, aké má mačka v danom prostredí.

Niekedy dotácia na počet hlásených mačiek nestačí. „Ak sa nájdu ľudia, čo chcú prispieť na ďalšie, každá pomoc je vítaná. Už teraz máme hlásených osem mačiek a počítame ako po minulé roky s pomocou ľudí, nakoľko odchyt pouličných mačiek je časovo náročný,“ dodala na záver Ľ. Baleková.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila