Šikovní Piešťanci prezentovali projekty

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. mája 2017, 08:01
  • Autor:am

Aktívni rodáci z kúpeľného mesta dostali priestor, aby oboznámili verejnosť so svojimi jedinečnými projektmi. V piatok 28. apríla na pódium Elektrárne Piešťany vystúpilo deväť jednotlivcov alebo zástupcov skupín, ktoré sa venujú architektúre, kultúre či technike.

Podujatie Made in Piešťany sa dočkalo svojej premiéry po mesiacoch plánovania. „Podujatie vzniklo v pomerne ťažkých ‚pôrodných bolestiach‘. Ešte v novembri minulého roka sme si povedali, že by bolo dobré zorganizovať niečo ako Pecha Kucha, dať dohromady kreatívcov a šikovných ľudí a predstaviť ich zvyšku Piešťan,“ začala na úvod Blanka Berkyová, riaditeľka Elektrárne.

Čas neúprosne bežal, Elektrárňu zapĺňalo mnoho iných podujatí a na Pechu Kuchu neostávalo veľa priestoru. „Druhýkrát sme sa prebrali koncom januára s tým, že ideme do toho. Vypýtali sme si licenciu, nejaký čas nám neodpovedali, potom už nám aj dali vedieť, no medzitým sme si to rozmysleli. Zistili sme, že nám toto podujatie nedáva toľko slobody, koľko by sme chceli, a kreatívnych ľudí a občianske združenia chceme predstaviť v inom svetle, nie iba obyčajnou prezentáciou, ale oživiť večer ich priamymi vstupmi,“ skonštatovala B. Berkyová. V tom čase sa zrodil i názov podujatia Made in Piešťany. Má to byť priestor na prezentáciu, komunikáciu, sieťovanie a dobrú zábavu.

Výber účastníkov sa uskutočnil zo zoznamu približne 45 kreatívcov. „Sondovali sme, kde môže byť ukrytá duša Piešťan. Povedali sme si, že to je základ, ktorý chceme na prvom stretnutí ukázať svetu. Myslím si, že práve títo ľudia dodávajú mestu tú správnu esenciu,“ skonštatovala B. Berkyová.

Akciu svojím vystúpením otvorili folkloristi zo Žita, ktorí na úvod predviedli očepčenie. Hneď potom sa do prezentácie pustila ich vedúca Katarína Agnetová. Na pódiu ju vystriedal Juraj Mráz z Piešťanského fotoklubu, nasledovala Katarína Hallová z občianskeho združenia ProWinter a Dušan Knap z neziskovej organizácie Inštitút pre trvalo udržateľný rozvoj. Po prestávke sa o projektoch rozrozprával Aurel Rusnák z občianskeho združenia Kvas, hneď po ňom Eva Rohoňová, architektka a organizátorka Dní architektúry. Miesto po nej prevzala ďalšia architektka a spoluautorka objektu UWO na Lide, Lívia Gažová z občianskeho združenia Centrum architektúry, technické objavy predstavil študent Adrián Páleš zo spoločnosti Ridelo, ktorého členovia zostrojili cyklistickú nabíjačku na smartfóny. Večer uzavrel Adam Kvasnica z Rádia Piešťany, ktorý okrem prezentácie spoza mixážnych pultov zahral aj na finálnej afterparty.

„Naozaj si myslím, že je to dobrá akcia, dobrý koncept a verím, že budeme mať dosť možností ho postupne vylepšovať, prinášať viac živých vstupov. Azda si koncept obľúbia aj všetci ostatní ľudia,“
dodala na záver riaditeľka. Ďalší večer by sa mal uskutočniť posledný júnový piatok.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel