Prírodný ľad láka, môže však byť veľmi zradný

  • Spravodajstvo
  • 17. januára 2017, 12:44
  • Autor:am

Dlhotrvajúce nízke teploty ovzdušia mnohých lákajú na zamrznuté vodné plochy. Bezpečné korčuľovanie na Váhu, Striebornici či ďalších vodných plochách však podmieňuje niekoľko zásad. Prečítajte si, čo by ste určite nemali zanedbávať pred vstupom na zľadovatené rieky a jazerá a ako by ste mali postupovať, ak uvidíte kohosi preboriť sa pod ľad.

Prvou zásadou je poznať vodnú plochu, na ktorú chcete vstúpiť. Inak sa totiž správa zamrznutá tečúca voda, ako je rieka Váh či potok Dubová a inak stojaca voda. Dôležitá je vizuálna kontrola povrchu ľadovej plochy. „Ak sa vyskytujú na povrchu viditeľné trhliny, lomy, voda na povrchu ľadu, je možné takúto ľadovú plochu považovať za nedostatočne bezpečnú. Pred vstupom na ľadovú plochu je vhodné použiť napríklad hokejku a búchaním na ľad skúsiť jeho pevnosť,“ uviedol Daniel Šiška, vedúci operatívno technického oddelenie krajského hasičského riaditeľstva.

Druhou zásadou je, že najmä pri prvom vstupe na zľadovatenú vodnú plochu nie je vhodné ísť osamote. „Na bezpečnom mieste, na brehu, by mala zostať osoba, ktorá v prípade preborenia vie poskytnúť pomoc, respektíve pomoc privolať,“ informoval vedúci operatívy. Tretím dôležitým bodom je to, že ak už na neznámy ľad vstupujete, mali by ste mať pri sebe aspoň nejaký dlhší predmet, ako napríklad spomínanú hokejku či palicu. Pri prípadnom preborení sa cez ľad ju môžete použiť ako hrazdu alebo pomocou nej vytiahnuť preborenú osobu na bezpečné miesto.

Ak sa ktosi pod ľad preborí, v prvom rade je potrebné pokúsiť sa udržať toho človeka v pokoji. „Pri panických pohyboch prichádza k rýchlej strate telesnej teploty a vyčerpaniu. Ak takáto osoba nemá pri sebe nejaký predmet, ktorého sa môže zachytiť, je vhodné jej ho čo najrýchlejšie podať,“ povedal D. Šiška. Vec by vraj mala byť dostatočne dlhá, aby sa záchranca nepribližoval k preborenej osobe príliš blízko. V takom prípade totiž hrozí aj preborenie záchrancu.

Potom, čo osobe hodíte dlhší predmet, pokúste sa ju vyslobodiť. Ak sa vám to podarí, je nutné mokrý odev zobliecť a usadiť schladeného človeka do teplého priestoru, napríklad do auta a zabaliť ho do teplej deky, bundy a podobne.

Na záchranu života spod ľadu sa cvičením pripravovali aj piešťanskí hasiči.

V prípade, že si na takúto záchranu netrúfate, ihneď po preborení človeku hoďte konár, hokejku či vlečné lano automobilu a volajte na linku tiesňového volania 112, resp. 150. „Príslušníci hasičského zboru sú vybavení záchranárskym náradím a pomôckami  na vykonanie záchranných prác, ako sú ochranné protipovodňové obleky, záchranné vesty, záchranné prostriedky, s ktorými je možné vykonať záchranu osoby aj v zimných podmienkach, na ľadových plochách, vo vodných tokoch a podobne,“ uviedol vedúci.

Záchranár oblečený v protipovodňovom obleku pri takomto zásahu vstupuje na ľadovú plochu istený ďalším kolegom pomocou lana a približuje sa k preborenej osobe najkratšou možnou cestou. S osobou po celý čas komunikuje a vysvetľuje jej akým spôsobom sa jeho záchrana uskutoční. Môže pritom využívať napríklad i rebrík, plávajúci chodník, záchranársku dosku alebo vrhacie laná.

Prvoradé je udržanie osoby na hladine. Ak sa nemá čoho zachytiť, záchranár jej hodí vrhacie lano, ktorého sa preborený bude pridržiavať. V lepšom prípade si lano podvlečie pod ramená a hasiči ho môžu vytiahnuť. „Držaním osoby za ruky je vytiahnutie menej pravdepodobné, nakoľko rýchla strata telesnej teploty a skrehnuté ruky negenerujú dostatočnú silu pridržania sa,“ uviedol D. Šiška. Hasičský záchranár pri zásahu prichádza až k preborenej osobe, dokonca ak to situácia vyžaduje ide až do vody.

Na záver však D. Šiška dodal, že treba byť opatrný: „V zásade by sa ľudia mali vyhýbať neznámym plochám ako sú bagroviská, tečúce vody, kde nepoznajú hĺbku. Tieto plochy sú veľmi zradné. Hrúbka ľadu môže byť na rôznych miestach odlišná. Tečúca voda zamŕza pomalšie ako voda na jazerách a aj hrúbka ľadu je tenšia.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 2, ktoré je v predaji od 17. januára.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika