Výroba bežného rožka zaberie pekárovi dve hodiny
Kto by si rád schuti nezahryzol do čerstvého teplého rožka? Pekárstvo je jedným z najstarších remesiel na svete, majstri pracujú piatky, sviatky, a to najmä v noci, keď väčšina ostatných ľudí oddychuje. Výsledkom sú však voňavé a chutné produkty, ktoré nesmú chýbať takmer v žiadnej domácnosti.
Dlhoročným pekárom je i Urim Kandoraj z pekárne Violeta. „V rodine máme storočnú tradíciu, ja som začal s pekárčinou približne v šestnástich rokoch,“ povedal U. Kandoraj. Piešťancom sa snaží ponúknuť kvalitu, a to práve v súčasnej dobe, keď sú zákazníkom čoraz častejšie ponúkané rozmrazené produkty. „Hľadali sme nové možnosti a chceme ponúknuť kvalitný pekárenský tovar, robený denne z čerstvých surovín, nepoužívame žiadne mrazené polotovary,“ uviedol pekár.
Málokto si pritom uvedomuje, že aby mal zákazník ráno na stole čerstvé pečivo, pracovný deň pekára sa začína približne o jednej hodine ráno prípravou cesta. „Klasické“ rožky sa pritom v rôznych pekárňach vyrábajú približne rovnako. „Väčšinou na základné produkty sa používajú overené recepty, ale každý pekár do toho dá aj to ‚svoje‘, čím sú jeho produkty jedinečné a výnimočné,“ prezradil U. Kandoraj.
Kým jeden rožok kúpite za pár centov, jeho výroba trvá takmer dve hodiny. „Samozrejme, finálne pečenie je už otázka pár minút, ale treba do toho zahrnúť kompletnú prípravu,“ uviedol pekár. Na záver dodal, že dobre spracovaný a upečený rožok ostane čerstvý približne 24 hodín.