Vianočné trhy sú plné najmä večer, farmárske boli cez deň

  • Spravodajstvo
  • 28. decembra 2016, 20:32
  • Autor:vd

Od novembra, keď sa na Námestí slobody v Piešťanoch otvorili stánky s vianočnými pochutinami, z pódia zaznelo množstvo koncertov i vystúpení či tančekov najmenších detí. V centre mesta to v tieto dni žije. A nielen tam. Po prvýkrát sa pri Obchodnom dome Prior konali Farmárske trhy. Priestranstvo okrem ľadovej plochy, po ktorej sa preháňali korčuliari, ožilo vo štvrtok 15. decembra stánkami i stolíkmi pekárov, mäsiarov, výrobcov syrov, bylinkárov či včelárov.

Trhy v centre mesta s lokšami aj s Fuera Fondo


Aj počas štvrtého adventného víkendu na Námestí slobody svoje výrobky ponúkali remeselníci v rámci Pieščanského rýnku. Labužníci si k vianočnému punču, varenému vínu či čaju objednávajú živánsku, klobásy i domáce lokše plnené všakovakými plnkami. Nasladko aj naslano.

„Prišli sme sem celá rodina, aby sme si dali punč a rozbehli sa na vianočné nákupy. Ešte máme veľké resty,“ povedala nám obyvateľka Piešťan. Kým dospeláci popíjali, drkotajúc sa zimou pri drevených súdkoch, ktoré slúžia ako okrúhly stôl, deti sa vozili na drevenom kolotoči alebo sa skrývali v chalúpke, postavenej nad čiernou fontánou. Ďalšia rodinka si robila snímky do rodinného albumu v sánkach, ktoré stoja pri chalúpke.

Každú nedeľu popoludní si duchovnejšie založení Piešťanci prídu na svoje pri zapaľovaní adventnej sviece. Zapálenie tej poslednej bolo obohatené o akt odovzdania Betlehemského svetla piešťanskými skautami a predstavením Vianoce ako kedysi v podaní exallievov Don Bosca.

Posledný adventný víkend sa v Piešťanoch niesol v znamení dobrej hudby rôznych žánrov. V piatok roztancovali Námestie slobody Fuera Fondo. V sobotu patrili vianočné trhy skladbám rockovej legendy Guns N‘ Roses. Námestie sa zaplnilo i v nedeľu, keď vianočné tradície z piešťanského regiónu prezentoval folklórny súbor Žito. Ale to je len zlomok toho, čo organizátori Vianočných trhov pre verejnosť pripravili. Už tradične nechýbalo vystúpenie najmenších detí odetých do ľudových odevov z folklórnych súborov Predškoláčik a Krakovanček alebo detí zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard