Prvé Farmárske trhy s koláčmi, bylinkami a klobásami

  • Spravodajstvo
  • 28. decembra 2016, 20:36
  • Autor:V. Dusíková

V Piešťanoch sa prvýkrát konali Farmárske trhy. Priestranstvo pri Obchodnom dome Prior tak okrem ľadovej plochy, po ktorej sa preháňali korčuliari, ožilo vo štvrtok 15. decembra stánkami i stolíkmi, na ktorých šestnásť pekárov, mäsiarov, výrobcov syrov, bylinkárov, koreninárov, včelárov, košikárov či aranžérov a predavačov domácich džemov, vín a medoviny alebo ručne robených cestovín ponúkalo domáce produkty.

Ako natrasená vzdušná perinka, tak vyzerali obrovské buchty, pagáče, bratislavské rožky, osie hniezda či mrežovníky, ktoré prišiel do Piešťan popredať Juraj Rybnikár z Banskej Bystrice. Jeho predkovia pochádzali zo Šarfie, čiže dnešnej Nitrianskej Blatnice. „Pečieme podľa starých receptúr, ktoré si moja teta Anna Štrbová uchovala po svojej mame, čiže mojej babičke Margite Gračíkovej z Behyniec. Teta vlastní v Bystrici maličkú pekáreň a jej koláče som prišiel ponúknuť aj Piešťancom. Zatiaľ sa len rozpozerávajú a zisťujú, kde je čo,“ povedal J. Rybnikár. Bolo to v čase obeda. Ukázalo sa, že Piešťanci sú maškrtní, lebo podvečer pred stánkom húfne postávali ľudia a do mesta pod Urpínom tak zrejme veľa koláčikov nazad nedošlo.

Zo Zlatých Moraviec prišiel do kúpeľného mesta výrobca domácej kozmetiky a krémikov na rôzne zdravotné potiaže, zberateľ byliniek Milan Valášik. „Bylinky nás učila odmalička zbierať naša mama. Voľakedy sme ich odovzdávali do zberu, teraz ich ponúkam aj tu, na Farmárskych trhoch. Zbieram ich v pohorí Považského Inovca. Kozmetiku vyrábam bez chemických prísad, aj pre deti. Vhodná je pre všetky typy pleti,“ skonštatoval M. Valášek. Pri jeho stánku sa zastavovali prevažne ženy, zaujímali sa o alternatívne spôsoby liečenia rôznych problémov, ktoré ich trápia. Kupovali si čaj na močové cesty, na bolesti pri menštruácii, ale zaujímali sa aj o čistiaci čaj i bylinky na tráviace alebo reumatické potiaže. Pretože je predvianočné obdobie, odporúča každému, aby si svoju domácnosť prevoňal bylinkovými čajmi z našich hôr a lúk. „Uvarte si čaj a dajte do neho mätu či materinu dúšku, rozvoňajú vám byt, upokoja celé telo, vyčistia krv a človek bude mať lepší pocit.“

Z Nitry do Piešťan dorazila aj s množstvom vrecúšok plných všakovakých korenín a tiež namiešaných bylinkových čajov predajkyňa Lucia Homolová. „Ponúkam produkty bez pridanej soli a glutamanu. A tiež máme namiešané čaje pre ľudí, ktorí majú všelijaké zdravotné problémy,“ skonštatovala Nitrianka.

Farmári ponúkali aj mäsové výrobky.

Oproti nej predávali stopercentnú bryndzu z Oravy ďalší mladí farmári. Okrem korbáčikov či nití a pareníc mali v miskách aj dobre vyzerajúce klobásky – menej i viac pikantné, nielen z ošípaných či hovädzieho dobytka, ale aj zo zveriny. Gazdiná si priniesla i zavárané feferóny či uhorky, nad hlavou jej visel veniec uvitý z cesnaku.

„Som rád, že Farmárske trhy vyvolali takú odozvu,“ povedal ich organizátor Vladimír Novotný zo Žiliny. V budúcom roku tu plánujú ponúkať tovar drobných farmárov a výrobcov dvakrát mesačne.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard