Cenu za vývoz komunálneho odpadu poslanci neznížili

  • Spravodajstvo
  • 18. novembra 2016, 10:31
  • Autor:J. Vojčiniak

Poplatky za vývoz odpadu sa v Piešťanoch neznížia i napriek tomu, že vďaka zodpovednému prístupu obyvateľov mesta, vzhľadom na pomery na Slovensku, pre separovanie dochádza k výrazným úsporám financií, o ktoré sa postaral najmä poslanec mestského zastupiteľstva a zároveň predseda komisie pre životné prostredie Peter Jančovič.

V Piešťanoch platí Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady od roku 2014. Podľa neho v prípade fyzických osôb je za vývoz odpadu vyrubený poplatok 0,073 eura za osobu a deň, čo je v prepočítaní na bežný kalendárny rok 26,50 na každú osobu vrátane nemluvniat. Štvorčlenná rodina tak zaplatí za vývoz odpadu z domácnosti viac než stovku ročne.

Problematiku poplatkov za komunálny odpad otvoril svojím návrhom primátor Miloš Tamajka, vraj to bol jeho predvolebný sľub. Znižovať však chcel len dôchodcom vo veku nad 62 rokov. Predchádzajúce rokovania mestských komisií a mestskej rady však už naznačilo, že tento Tamajkov návrh s najväčšou pravdepodobnosťou v zastupiteľstve neprejde. Proti bol najmä jeho druhý zástupca Tomáš Hudcovič spoločne so svojím väčšinovým poslaneckým klubom Spoločne pre Piešťany (SpP).

Objavil sa aj ďalší návrh na znižovanie poplatkov, avšak tento s podtónom motivačným. Podľa návrhu P. Jančoviča by poplatky mali znížiť všetkým obyvateľom o rovnakú sumu, odmeniť ich tak za dobrý prístup pri separovaní odpadu. Vytriedené smeti totiž odváža odpadová spoločnosť zadarmo a vývoz je hradený z recyklačného fondu, do ktorého prispievajú producenti obalov výrobkov.

Ľudia tak v Piešťanoch fakticky platia len za vývoz odpadu komunálneho. A navyše na základe aktívneho prístupu P. Jančoviča k tejto problematike, ktorý vďaka osobnej zásluhe pri tvorbe zmlúv vyrokoval výhodné podmienky pre mesto, radnica ušetrí v tomto roku za vývoz komunálneho odpadu prostriedky v hodnote 100- až 200-tisíc eur. A keďže podľa P. Jančoviča na separovaní odpadu majú zásluhu všetci a nielen dôchodcovia, spravodlivé by bolo rovnakým kľúčom znížiť poplatky u všetkých.

V zastupiteľstve sa tak v podstate ocitli návrhy tri. Primátorove úľavy len pre dôchodcov. Návrh P. Jančoviča na zníženie poplatkov pre všetkých a návrh druhého viceprimátora T. Hudcoviča neznížiť poplatky nikomu. Ten zas týmto dvom znižovacím návrhom oponoval skutočnosťou, že v návrhu rozpočtu na rok 2017 je už i tak sekera 600-tisíc eur a oba návrhy by tento deficit len prehlbovali. V prípade Tamajkového zámeru by bol deficitný dopad na mestskú kasu 58-tisíc eur a v prípade prijatia návrhu P. Jančoviča by do mestskej kasy neprišlo 62-tisíc.

A keďže na prijatie VZN nestačí len jednoduchá nadpolovičná väčšina hlasov, ale je potrebný súhlas až troch pätín prítomných poslancov, T. Hudcovič so svojím poslaneckým klubom pohodlne obe zmeny zablokoval, a nemuseli ani hlasovať proti predloženým návrhom. Na ich zmarenie stačilo poslancom združeným v klube SpP svoju prítomnosť v sále zaregistrovať na hlasovacom zariadení a následne sa zdržať hlasovania.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián