Piešťany posielajú na „pomoc“ letisku exekútora

  • Spravodajstvo
  • 17. novembra 2016, 09:46
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Viac ako o budúcnosti letiska sa na piešťanskom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo vo štvrtok 10. novembra, hovorilo o jeho minulosti. Výzvy viacerých poslancov, aby sa zastupiteľstvo zaoberalo hlavne tým, s čím pôjde primátor na valné zhromaždenie, ktoré bude koncom novembra rozhodovať o ďalšej existencii letiskovej spoločnosti, Miloš Tamajka i jeho dvaja viceprimátori ignorovali.

Na mestskom zastupiteľstve hneď na úvod poslanci odhlasovali zaradenie neplánovaného bodu, ktorý sa mal zaoberať ďalším osudom spoločnosti Letisko Piešťany. Kúpeľné mesto a štát vlastní v spoločnosti, ktorá prevádzkuje piešťanské letisko, zhruba po dvadsať percent. Jej väčšinovým akcionárom je Trnavský samosprávny kraj a ten zvolal na koniec novembra mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorom chce rozhodnúť o jeho ďalšom osude.

A keďže štatutár letiskovej spoločnosti už ohlásil hromadné prepúšťanie zamestnancov, ako mu zákon káže, na úrade práce, zámer 60-percentného akcionára čo s letiskom ďalej je tak viac-menej predvídateľný. To však ešte môže zmeniť mimoriadne valné zhromaždenie za účasti troch akcionárov, ktorými sú za štát minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Árpád Érsek, predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš a piešťanský primátor Miloš Tamajka. O likvidácii letiska musí rozhodnúť trojpätinová väčšina akcionárov, načo počet akcií Trnavského kraja jeho predsedovi nestačí. Pripojiť sa musí ešte aspoň jeden akcionár.

Ako sa na zasadnutí poslancov bude debata o letisku vyvíjať, predznamenali hneď na začiatku vystúpenia obyvateľov mesta, kde zaznela emotívna výzva zástupcu piešťanských seniorov na záchranu letiska a oznam, že za týmto účelom idú spisovať petíciu.

Po úvodných vystúpeniach obyvateľov mesta prišiel na rad doplnený bod programu o osude piešťanského letiska. Hneď po emotívnom vystúpení zástupkyne zamestnancov letiskovej spoločnosti si slovo zobral primátor M. Tamajka. „Obvinili ma, že za likvidáciu nesieme zodpovednosť my a že nič nerobíme pre záchranu. Toto ja ale popieram. Straty letiskovej spoločnosti začali narastať od roku 2006. My, hneď ako sme po voľbách nastúpili na radnicu, sme navrhli zmeny v riadiacich orgánoch spoločnosti a nominovali sme dvoch nových členov, medzi nimi i viceprimátora Michala Hyneka. Toto však kraj neakceptoval. Priznávam, je pravda, že mi ponúkli funkciu predsedu dozornej rady v letiskovej spoločnosti, ale letisko je doslovne v sračkách a dnes by nebolo, že mesto za to zodpovedá, ale rovno by poukazovali na to, že za to môže Tamajka,“ emotívne vysvetľoval primátor.

Výzvy viacerých poslancov, aby sa rokovanie v tomto mimoriadnom bode programu uberalo hlavne k riešeniu, s čím má primátor predstúpiť na valnom zhromaždení pred väčšinového akcionára, vedenie mesta odignorovalo. Slovo však dostal aj súčasný riaditeľ letiskovej spoločnosti František Varga. „Ak budú akcionári letiska túto tému používať ako kladivo, ktorým sa budete navzájom otĺkať po hlavách, kto za to môže, nedávam letisku ani promile šancí na záchranu. Ak neutlmíte vášne nenávisti a nezačnete s väčšinovým akcionárom vyjednávať, nič sa nevyrieši,“ povedal vo svojom vystúpení F. Varga.

Ak Piešťany nezaberú, o letisko určite prídu.

Vášne v rokovaní k tejto téme ale nijako neutíchli a so svojím prejavom nastúpil viceprimátor Michal Hynek. „Ak bude predstavenstvo v súčasnom zložení, nikam sa nepohneme. Ja osobne som bol svedkom pri jednom rokovaní v kúpeľoch, kde boli prítomní aj zástupcovia Izraela s ich veľvyslancom. Namiesto rokovaní sa tam Mikuš pochechtával v kúte s veľvyslancom a po pätnástich minútach odišiel,“ vysvetľoval piešťanský prvý viceprimátor.

Tu je nutné dodať, že na adresu väčšinového akcionára letiska deň predtým počas stretnutia so seniormi v mestskej knižnici zvolil Hynek podstatne tvrdšie slová. Zástupcov akcionárov vo vedení letiska nazval darmožráčmi.

Odzneli i názory, že valné zhromaždenie treba oddialiť do obdobia po župných voľbách v roku 2017, a to aj za cenu použitia násilia. Nepomohlo dohováranie poslancov Petra Jančoviča ani Juraja Brnu, že vášne nie sú namieste, a ak nebude primátor v prvom rade rokovať s predsedom Trnavského samosprávneho kraja, akékoľvek uznesenia piešťanského zastupiteľstva sú úplne zbytočné.

Aj napriek dobre mieneným radám, ako si nezahatať cestu pred vyjednávaním o ďalšej budúcnosti piešťanského letiska, naďalej pokračovali konfrontačné a útočné vyjadrenia celého vedenia mesta. Boli mierené na adresu trnavského župana, o údajných Mikušových hereckých výkonoch a úmyselnej likvidácii letiska z dôvodu získania jeho majetku, a to najmä z úst viceprimátora M. Hyneka.

V závere rokovania o tomto bode programu prijali poslanci uznesenie v znení, že mesto si bude nárokovať pozemky letiska, ktorými letisková spoločnosť za svoje dlžoby na daniach voči Piešťanom ručí, a potom, ako ich exekútor letisku zabaví, pozemky sa predajú a tie mesto následne investuje ako pomoc letiskovej spoločnosti. Okrem toho budú od väčšinového akcionára žiadať, aby vyvinul tlak na členov dozorných a riadiacich orgánov, aby tí súčasní, ale aj minulí sa vzdali svojich honorárov za členstvo v týchto riadiacich a kontrolných prvkoch spoločnosti.

V ďalšej časti rokovania mestského zastupiteľstva bolo pripravené na schválenie aj všeobecne záväzné nariadenie mesta, ktoré by v zmysle platného zákona umožnilo letiskovej spoločnosti ďalej sa nezadlžovať daňou z nehnuteľnosti voči kúpeľnému mestu. Tá v súčasnej dobe narástla na úroveň 600-tisíc eur a mesto spoločnosti navyše vyrubilo i penále.

Tento návrh vedenie radnice z rokovania stiahlo, a tak i napriek tomu, že zákon umožňuje oslobodiť od platenia daní z nehnuteľnosti stavby spojené s dopravnou infraštruktúrou, a sú mestá, v ktorých svojim ťažko skúšaným letiskám takto pomohli, v Piešťanoch to neplatí a letisko sa ide zachraňovať exekúciami.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida