Ako je to s odmenami v letiskovej spoločnosti

  • Spravodajstvo
  • 17. novembra 2016, 09:52
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Množstvo emotívnych, sčasti až populizmom zapáchajúcich vyhlásení predstaviteľov vedenia piešťanskej radnice počas mestského zastupiteľstva vo štvrtok 10. novembra nás motivovalo k ďalším doplňujúcim otázkam pre člena predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany, a.s. O tom, ako je to s odmenami v letiskovej spoločnosti, nás informoval Juraj Štaffa.

► Aké a v akej výške poberajú členovia dozornej a správnej rady mesačné odmeny?
Členovia orgánov spoločnosti majú nárok na odmeny za výkon funkcie v súlade so Stanovami spoločnosti a platným odmeňovacím poriadkom. Vzhľadom na finančnú situáciu spoločnosti tieto odmeny nie sú vyplácané na základe rozhodnutia predstavenstva spoločnosti s platnosťou od 1. augusta 2010 až dodnes.

► Suma nevyplatených odmien je podľa mojich informácií 572-tisíc eur. Týka sa z toho nejaká suma aj vás, ak áno, v akej výške? Aké odmeny za výkon svojej funkcie v predstavenstve letiskovej spoločnosti dostal Tibor Mikuš?

Doposiaľ som nedostal vyplatenú odmenu za výkon funkcie člena predstavenstva za 75 mesiacov (do 31. 10. 2016). Popri nevyplácaní odmien členov orgánov sa pristúpilo aj k ich znižovaniu, a to dvakrát. Zároveň bolo zrušené odstupné na výkon funkcie člena orgánov spoločnosti od decembra 2015 a znížený počet členov orgánov spoločnosti z päť na troch. Predseda predstavenstva Tibor Mikuš z dôvodu výkonu verejnej funkcie v samospráve – predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) – nemá nárok na odmenu. Od vzniku jeho funkcie mu žiadna odmena nebola vyplatená.

► Koľkých ľudí z predstavenstva i dozornej spoločnosti sa týkajú nevyplatené odmeny, ktorých vyplácanie je pozastavené od augusta 2010?
Nevyplatené odmeny sa týkajú 11 osôb vrátane Rema Cicutta, ktorý má nárok na odmenu od 12. 12. 2015, keď mu skončila funkcia primátora Mesta Piešťany. Ak by však ponuku na výkon funkcie v dozornej rade prijal po svojom zvolení primátor Tamajka za akcionára Mesto Piešťany, táto časť nároku na odmenu by nevznikla. Nakoľko ako predseda TTSK ani primátor mesta z dôvodu zastávania verejnej funkcie nemá nárok na odmenu. V rámci predstavenstva spoločnosti ide za štát o dve osoby do roku 2012, za TTSK o dve osoby a za Mesto Piešťany o žiadnu. Dozorná rada za štát má dve osoby, za TTSK tiež dve, za Mesto Piešťany jednu.

► Nebolo by možné zo strany väčšinového akcionára vyvinúť tlak na členov riadiacich orgánov tak, aby sa svojich nárokov vzdali? Piešťany v tejto okolnosti podmieňujú svoju ďalšiu spoluprácu pri záchrane letiska.
Vzhľadom na to, že viacerí z ďalších členov orgánov spoločnosti už nespolupracujú so spoločnosťou Letisko Piešťany, a.s., museli by ste sa na ich postoj spýtať priamo ich. Viazať rozhodnutie jedného z akcionárov, v tomto prípade Mesta Piešťany, na takýto komplexný súhlas je nezodpovedné voči letisku. Letisko si zaslúži skutočné a razantné riešenia, nie verbálne vyjadrenia. Namiesto pomoci Mesto Piešťany vyrubilo letisku penále za neuhradenú daň z nehnuteľnosti, čím ešte zhoršilo celkovú finančnú situáciu.

► Viete uviesť výšku odmien v dobe vzniku letiskovej spoločnosti v januári 2005 a ako je to s počtom členov riadiacich orgánov dnes?
Predseda predstavenstva 500 eur, člen predstavenstva 332 eur, člen dozornej rady 66 eur, predseda dozornej rady 100 eur. Prvé zníženie odmien bolo realizované od 17. 6. 2014, druhé zníženie platné dodnes 1. 1. 2016. Zníženie počtu členov orgánov spoločnosti z piatich na troch členov predstavenstva a dozornej rady bolo realizované v roku 2014.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland