Za používanie zábavnej pyrotechniky hrozí pokuta

  • Spravodajstvo
  • 16. novembra 2016, 15:23
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Petardy a svetlice v Piešťanoch sa môžu používať už len na Silvestra. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí vo štvrtok 10. novembra. Prijaté všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta oproti pôvodnému návrhu je ešte prísnejšie, ako bolo na rokovanie predložené. Piešťany sa tak pripojili k samosprávam, ktoré vďaka novelizácii zákona používanie zábavnej pyrotechniky na svojom území regulujú.

Na rokovanie zastupiteľstva bol pripravený návrh, ktorý by zábavnú pyrotechniku v katastri kúpeľného mesta povolil používať nielen počas silvestrovských osláv príchodu nového roka, ale i počas svadieb, v deň ich konania a len na mieste ich konania.
A práve príležitosť svadobného obradu ako dôvodu na vybuchujúce petardy a vystreľovanie svetlíc spochybnili mestskí poslanci. Podľa nich v našich končinách používanie ohňostrojov i tak nemá tradíciu, a keďže sa svadby štandardne konajú v kostoloch, používanie hlučnej pyrotechniky v okolí týchto priestorov vraj nie je vhodné. Zdôraznili aj umiestnenie Kaplnky Božského Srdca Ježišovho pri nemocnici, kde by používanie vybuchujúcej pyrotechniky mohlo byť voči pacientom aj životu nebezpečné.

Poslanci však akceptovali i námietky Slobody zvierat a fakt, že práve obdobia používania pyrotechniky sú pre zvieratá najviac stresujúce. A tak na návrh poslankyne Ivety Babičovej a následne i poslanca Denisa Kristeka z návrhu prijatého VZN vypadli ako príležitosť k ľudovým ohňostrojom svadby. Čas povoleného používania sa skrátil na tri hodiny v roku, a to od desiatej večer na Silvestra do jednej hodiny po pol noci na Nový rok. Tento zákaz sa týka zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3. Za jej používanie mimo doby povolenej mestským nariadením bude hroziť bloková pokuta vo výške tridsať eur.

Takéto obmedzenia sa však netýkajú veľkých profesionálnych ohňostrojov z kategórie F4, ktoré organizuje mesto, prípadne organizátori hudobných festivalov. Na tieto ohňostroje vydáva radnica písomné povolenia a ich príprava, ako aj odpálenie je len v rukách profesionálov s platnými certifikátmi.

Kategórie zábavných pyrotechnických výrobkov sú v zmysle zákona nasledovné:



kategória F1:
Pyrotechnika, ktorá predstavuje veľmi nízke nebezpečenstvo a má zanedbateľnú hladinu hluku a možno ju používať v obmedzených priestoroch, a to aj vo vnútri obytných budov.

kategória F2: Zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje nízke nebezpečenstvo, má nízku hladinu hluku a možno ju používať vonku v obmedzených priestoroch.

kategória F3: Zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje stredne veľké nebezpečenstvo a je určená na používanie vonku na veľkých otvorených priestranstvách a jej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie.

kategória F4: Zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje vysoké nebezpečenstvo, môžu ju používať len odborne spôsobilé osoby a jej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie.
Voľný predaj pyrotechnických zábavných prostriedkov F4 nie je povolený. Kategóriu F1 môžu nakupovať a používať len osoby staršie ako pätnásť rokov bez obmedzenia jej používania. Pyrotechniku F2 si zakúpi minimálne osemnásťročný a používať kategóriu F3 môžete až ako dvadsaťjedenročný.

Všetky produkty zábavnej pyrotechniky majú svoju triedu nebezpečnosti vyznačenú na obale.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina