Vzniknú v Piešťanoch centrálne detské ihriská?

  • Spravodajstvo
  • 10. novembra 2016, 10:29
  • Autor:am

Služby mesta Piešťany (SMP) ako správca detských ihrísk hľadal v uplynulých mesiacoch možnosti, akým spôsobom sa postaviť k problematike nevyhovujúcich a prestarnutých plôch určených hre pre najmenších. SMP vykonali v auguste 2016 plošnú inventarizáciu všetkých detských ihrísk na území Piešťan a v mestskej časti Kocurice a vytvorili návrh, ako by mesto mohlo postupovať pri ich revitalizácii.

V Piešťanoch je v súčasnosti 53 detských ihrísk. „Na území mesta je len šesť nových herných priestorov plne vyhovujúcich potrebám detí, bezpečnosti a nárokom na moderné stvárnenie, štyri ihriská so špecifickou náplňou ako je workout, cyklotrial, skateboard, futbal, 22 ihrísk alebo osamotených zariadení nevyhovujúcich po stránke umiestnenia a náplne, ktoré poskytujú. Jestvujúce hracie prvky sú dlhodobo neatraktívne, fyzicky a morálne opotrebované, náhradné diely neexistujúce, nevyhovujúce dnes platným normám a predpisom,“ uviedla Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany.

Chcú využiť cyklotrasy


Časy, keď rodičia počas varenia či upratovania pustili malé deti na ihrisko pod bytovkou, sú už pravdepodobne nenávratne preč a predpokladá sa, že rodiny za zaujímavými ihriskami budú cielene dochádzať. SMP aj preto navrhli znížiť počet ihrísk v zmysle nahradenia kvantity kvalitou, v jednotlivých obytných mestských zónach založiť jednu centrálnu hernú plochu a po vybudovaní nových certifikovaných detských ihrísk postupne odstrániť nevyhovujúce herné prvky a ihriská.

Podľa počtu detí bývajúcich v jednotlivých mestských častiach vytypovali niekoľko lokalít, kde by centrálne ihriská mohli vzniknúť. Zaoberali sa i dostupnosťou cyklotrás, ktoré by rodinám mohli nielen uľahčiť prepravu na ihrisko, ale prípadne im i spríjemniť prechádzku či výlet. Do úvahy preto pripadá nielen Hlboká ulica, ale aj Vážska, kadiaľ prechádza cyklotrasa po vale, no zahrať sa na nových prvkoch by v najbližších rokoch mohli aj deti z Heinoly, Čachtickej ulice, Pentagonu, Kocuríc a ďalších častí Piešťan. Tento rok radnica plánuje investovať aj do nového ihriska na Valovej ulici.

Suma jedného ihriska spolu s odstraňovaním starého, prípravou dopadových plôch a nákupom kvalitných prvkov sa pohybuje okolo 30- až 40-tisíc eur. Ak sa podarí získať viac financií na tento účel, vzniknúť by mohlo aj špeciálne lezecké ihrisko, ba dokonca vodné či integrujúce hendikepované deti so zdravými. To si však vyžaduje vyššiu investíciu, na čo mesto primárne vyhradené prostriedky nemá.

Prijali by kontrolóra


Služby mesta sú správcom detských ihrísk, musia preto plochy kontrolovať. Ak sú jednotlivé časti poškodené, vymeniť ich nemôžu. „Niektoré časti vieme opraviť, niektoré, napríklad nosné, nie. Do skeletu hracích prvkov zasahovať nemôžeme. Dodávateľ nie je ochotný ihrisko rozobrať a nejakú časť v ňom vymeniť. Nie je to pre neho zaujímavé a náklady na opravu sú vyššie ako stavba nového. Z pohľadu bezpečnosti preto nie je iná možnosť, ako ho odstrániť,“ uviedol šéf strediska údržby Peter Fiala. Ak by chceli hrací prvok nahradiť novým variantom, ten už by musel spĺňať bezpečnostné kritériá súčasnosti, napríklad ako podklad nesmie byť od istej výšky hlina, ale musí byť upravená dopadová plocha. Jej hĺbka a veľkosť je závislá od výpočtov, ktoré berú do úvahy miesta, kam môže dieťa spadnúť, i to, z akej výšky. Okrem bezpečnosti ide aj o výzor. „Ihriská sú aj estetickým doplnkom sídlisk. Deti tam vyrastajú a tvoria si kultúrny umelecký názor. Štyridsaťročná zhrdzavená zemeguľa nezodpovedá žiadnym vizuálnymi predstavám,“ povedala Eva Wernerová zo SMP, ktorá na projekte pracovala.

Raz za dva týždne SMP kontrolujú každé detské ihrisko v Piešťanoch. Štvrťročne sa musia kontrolovať všetky spoje, pohybové ústrojenstvá. Na túto činnosť by podľa názoru pracovníkov a vedenia SMP malo mať každé mesto svojho špeciálneho pracovníka. Raz ročne musí vykonať kontrolu oprávnená osoba.

Jedno ihrisko už stojí


Začiatkom jesene mesto v spolupráci so SMP vybudovalo nové ihrisko na Prednádraží. Mnohí sa možno pýtajú, prečo je ešte stále tamojší zelený kopec ohradený. Je to z toho dôvodu, že kopec je umelo vybudovaný a zemina musí „sadnúť“. Na jar tam dobudujú šmykľavku. Nechali aj časť histórie. „Betónový vláčik vedľa ihriska sme ponechali možno ako nostalgiu na staré časy. Na jar bude vymaľovaný,“ uzavrela Hana Dupkaničová, riaditeľka SMP.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda