Vzdelávajú o ekológii

  • Spravodajstvo
  • 10. novembra 2016, 11:19
  • Autor:am

Koncom septembra sme v Piešťanskom týždni uverejnili článok o nevyužívaní služieb firmy NATUR-PACK, s ktorou má Mesto Piešťany od júla uzavretú zmluvu. Radnica sa v tom čase vyjadrila, že o uskutočňovaní informačných aktivít a podujatí s firmou rokujú, avšak podľa spoločnosti samotnej už má NATUR-PACK za sebou niekoľko úspešných akcií.

Spoločnosť NATUR-PACK sa environmentálnej výchove a vzdelávaniu venuje prakticky od založenia pred desiatimi rokmi a má za sebou niekoľko unikátnych projektov, viaceré získali aj prestížne ocenenia (Zlatý mravec 2013, Zlatý mravec 2014).

V Piešťanoch figuruje ako organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV). „Vyhláška zákona o odpadoch pomerne podrobne definuje rozsah vzdelávacích a propagačných aktivít, ktoré je potrebné uskutočňovať vo vzťahu ku konečným spotrebiteľom, inými slovami vo vzťahu k verejnosti,“ informoval riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou Marek Brinzík a priblížil, že táto povinnosť sa pre OZV začala 1. júla.

Spoločnosť NATUR-PACK venuje rozvoju vzdelávacích aktivít veľkú pozornosť. „Konkrétne aj v prípade Piešťan môžeme zodpovedne vyhlásiť, že poskytujeme vzdelávacie aktivity aj nad rámec zákonom ustanovených povinností, pričom sme začali už oveľa skôr ako v júli 2016,“ uviedol PR riaditeľ.

V roku 2015 sa spoločnosť stala generálnym partnerom Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, začiatkom tohto roka festival zavítal do Piešťan. Od roku 2014 je NATUR-PACK partnerom programu Zelená škola a v kúpeľnom meste sú do tohto programu zapojené tri školy. Ďalšou aktivitou, ktorá vznikla vďaka spolupráci NATUR-PACKu a organizácie ŽIVICA, je unikátny bezplatný výučbový softvér NeODPADni z ODPADOV!. Ten je určený pre prácu s interaktívnymi tabuľami a PC. NATUR-PACK od jesene 2015 organizuje bezplatné školenia pre pedagógov, ich cieľom je popularizovať tento softvér medzi učiteľmi, ktorí ho môžu využívať na doplnenie a spestrenie bežnej výučby.

Podľa M. Brinzíka bola ponuka ekovýchovných aktivít pre aktuálny školský rok mestu poskytnutá v tlačenej i elektronickej podobe už koncom júla, a to v rámci stretnutia s primátorom Milošom Tamajkom. „Ďalšie stretnutie sme uskutočnili 27. septembra, keď náš lektor zodpovedný za mesto Piešťany navštívil pracovníkov oddelenia sociálnych a školských služieb, kde boli ekovýchovné aktivity opätovne odprezentované. Predpokladáme, že už čoskoro si začnú školy ekovýchovu objednávať,“ uviedol PR riaditeľ. Okrem toho organizácia vzdelávala už aj v období po uzavretí zmluvy, v priebehu júla a septembra elektronickou cestou zasielali populárno-náučný článok o triedení komunálneho odpadu a na tú istú tému doručili mestu i plagáty.

„S nadväzujúcimi vzdelávacími aktivitami NATUR-PACKu v Piešťanoch budeme pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a veríme, že niektoré z nich budú pre mesto príjemným a užitočným prekvapením. NATUR-PACK sa teší na ďalšiu spoluprácu s Mestom Piešťany, s presvedčením, že svojím dielom prispeje k zvýšeniu environmentálneho povedomia v oblasti zodpovedného nakladania s odpadmi,“ dodal M. Brinzík.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián