Lávku popri Krajinskom moste chcú opraviť za 650-tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 10. novembra 2016, 14:35
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Lávku na Krajinskom moste chcú opraviť za 650-tisíc eur
Rekonštrukcia lávky cez Váh popri Krajinskom moste v Piešťanoch znovu v pláne realizácie. Takýto zámer však predstavilo už predchádzajúce vedenie mesta pod vedením primátora Rema Cicutta a lávku chcelo opraviť za 150-tisíc eur. Rekonštruovať sa hotovalo aj súčasné vedenie a v úvode roka 2015 na tento účel vyčlenilo o 100-tisíc viac. Na scéne je však nový zámer a ten prvotný rozpočet navýšil o pol milióna eur. Radnica to chce zatiahnuť z európskych peňazí. Má to však aj háčik. Lávka nepozostáva len výhradne z majetku mesta a jej pôvodná úloha je nosník rozvodov inžinierskych sietí, ktoré však mestu nepatria.

Na internetových stránkach mesta sa objavila správa v nasledovnom znení: „Piešťany chcú zrekonštruovať lávku pre peších, ktorá vedie popri Krajinskom moste. Na tento účel žiadajú peniaze v rámci výzvy Interreg. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok podalo Mesto Piešťany posledný októbrový deň. Piešťany žiadajú na rekonštrukciu lávky 614 609,29 eur, päťpercentné spolufinancovanie si z mestskej kasy vyžiada 30 730,48 eur. Rekonštrukcia bude spočívať vo vyčistení, odstránení nánosov zeminy a nečistôt, oprave a výmene poškodených skorodovaných prvkov konštrukcie, obnovení náterov, výmeny podlážok a výmeny kapotáže za nové prvky.“

Rekonštrukciu lávky si naplánovalo ešte predchádzajúce vedenie mesta a podľa informácie, o aký rozsah prác malo ísť, ktorú nám v októbri 2014 zaslali, plánovalo sa zosilnenie stredového piliera a obnova náteru, a to všetko za 150-tisíc eur. Už v tom čase sme sumu spochybňovali, nakoľko parametrami obdobná lávka ponad Váh v Trenčíne bola zrekonštruovaná za šesťtisíc eur. Teda okrem natierania a ako vysvetlili na trenčianskej radnici, na to im už nevystačili finančné prostriedky.

Nám sa však po odčítaní trenčianskych šesťtisíc z piešťanskej cifry vyčlenenej na rekonštrukciu, ktorá ostala v hodnote 144-tisíc, zdala na maľovanie stále privysoká, a tak sme sa dožadovali ďalších vysvetlení. Skôr, ako sme sa ich dočkali, voľby priniesli zmeny vo vedení mesta.

A hneď z jari roku 2015 prišla na zastupiteľstve lávka opäť na pretras. Tentoraz však s novým rozpočtom, a to o stotisíc viac ako pred pár mesiacmi plánovalo mesto. Namiesto 150-tisíc bolo z toho razom 250-tisíc eur. S malou novinkou, že sumou 35-tisíc sa na rekonštrukcii bude podieľať Trnavská vodárenská spoločnosť, nakoľko konzoly lávky, na ktorých je položená, v prvom rade slúžia ako opory ich rozvodov vody a funkcia lávky je tomuto účelu len pridružená.

Okrem týchto rozvodov sa v telese lávky nachádzajú aj ďalšie inžinierske siete, a tak piešťanskí poslanci na svojom zastupiteľstve v marci 2015 prijali uznesenie, ktoré doposiaľ nik nezrušil a je dodnes v platnosti, že všetci majitelia elektrických či plynových rozvodov, ale aj vodovodných potrubí sa na rekonštrukcii lávky majú finančne podieľať. Od tohto okamžiku o lávke ostalo ticho.

Vizualizácia rekonštrukcie lávky pre peších podľa piešťanskej radnice.

Pred dvomi týždňami, v piatok 28. októbra, na mimoriadnom zastupiteľstve, ktoré primátor Miloš Tamajka zvolal v podstate len pre eurofondy, téma lávky opäť ožila. A tri dni pred posledným možným termínom na podávanie žiadostí o európske finančné prostriedky v rámci výzvy Interreg si plán na rekonštrukciu a finančnú spoluúčasť nechal poslancami schváliť.

Tentoraz sa však suma na realizáciu s odstupom dvoch rokov od prvotného zámeru zväčšila na závratných 650-tisíc eur.

Má to však aj háčik, naň ešte v marci 2015 poukázal vtedajší poslanec Ján Jánošík, ktorý zo svojho postu z dôvodu znechutenia nad počínaním vedenia mesta tento rok odstúpil. Nie všetko, čo tvorí lávku, podľa J. Jánošíka aj mestu patrí. Rozvody, ktoré sú súčasťou lávky, v podstate prináležia súkromným či akciovým spoločnostiam, a tak majetkové pomery k nosníkom inžinierskych sietí, ale zároveň i k lávke, nie sú úplne jasné. Kontrolné mechanizmy na utrácanie europeňazí sú totiž nekompromisné. Ak nebudú použité výhradne na majetok samosprávy, eurofondy neuvoľnia, alebo ak sa následnou kontrolu zistí, že neboli dodržané podmienky výzvy, mesto ich bude musieť vrátiť.

Radnicu zrejme čaká rébus v riešení, ako konštrukciu lávky okolo privátnych rozvodov vody, elektriny a plynu zrekonštruovať tak, aby to Európska únia nepovažovala za investíciu do majetku, ktorý mestu nepatrí. Inak hrozí, že nielen 30-tisíc eur, ale plná suma 650-tisíc sa v konečnom dôsledku uhradí z mestskej kasy.

Lávku cez Váh popri Krajinskom moste vybudovali asi pred tridsiatimi rokmi hlavne ako premostenie potrubia s pitnou vodou. Doteraz na nej nik nevykonal žiadne veľké rekonštrukčné práce. Pred časom si nechala radnica vypracovať statický posudok, podľa ktorého je lávka v havarijnom stave, a ak sa neopraví, hrozí jej úplné uzavretie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián