Dolný Lopašov: Veľký jeleň na erbe, malý v názve materského centra

  • Spravodajstvo
  • 10. novembra 2016, 14:42
  • Autor:vd

V Dolnom Lopašove majú dva jelene. Jeden sa nachádza v erbe obce, druhý v názve materského centra. Ten druhý je však o čosi menší, a tak mu hovoria Jelenček. Materské centrum Jelenček našlo svoje priestory v budove obecného úradu a od októbra minulého roka mu šéfuje Barbora Chylová.

„Nie som rodáčka z Dolného Lopašova. Prisťahovali sme sa sem s manželom pred šiestimi rokmi, vtedy ešte bez detí. Manžel išiel za prácou, tak sme si tu našli dom a presťahovali sa,“ uviedla B. Chylová.

Keďže v dedinke pod horami nikoho nepoznali, Barbora ostala doma na materskej dovolenke bez širších kontaktov. Všetci priatelia i rodina boli ďaleko, aj dvesto kilometrov. Mladá žena, hoci s deťmi, sa cítila osamotene. Na zoznamovanie ostali len vychádzky s kočíkom, nákupy v obchode, detské ihrisko. „Preto som uvítala možnosť zapojiť sa do projektu materského centra. Práve tu som spoznala ostatné mamičky a tiež našla nové priateľstvá. Teraz mám tri deti, s ktorými vedieme Materské centrum Jelenček,“ žartovala B. Chylová.

Jelenček je počas leta zatvorený, pretože toto ročné obdobie poskytuje mamičkám iné možnosti stretávania sa. S jesenným ochladením prichádza čas na otvorenie centra. Poskytuje priestor pre trávenie času počas materskej či rodičovskej dovolenky. „Vždy tu budú mamičky, čo sú doma s deťmi, preto využitie a perspektívu bude mať stále. Aj u nás sa totiž mamičky striedajú, oteckovia sa objavia len občas, ale sú vítaní,“ dodala mladá žena.

Je možno len otázkou času, kedy do Jelenčeka prídu častejšie aj muži, pretože v jeho útulných priestoroch chcú mamičky usporadúvať oslavy svojich detí, pretože nie každý má doma priestor, aby pozvolával veľkú partiu a širokú rodinu. Šikovné mamičky vedia zabezpečiť aj dobroty, tortu, občerstvenie či fotenie s narodeninovou tortičkou.

Centrum je od septembra otvorené trikrát týždenne, pondelok v dopoludňajších hodinách a v stredu a piatok od tretej popoludní. Hlavný program pripadá na stredu. Ostatné dni býva k dispozícii herňa, prípadne tu mávajú prednášky.

„U mamičiek je veľmi obľúbený deň krásy, keď sem zavíta profesionálna vizážistka, a kým sa dieťa hrá, mamička môže využiť jej služby. Mali sme tu aj profesionálnu kaderníčku či fotografa. V rámci edukácie nám robila prednášku lekárka a práve beží séria besied o prvej pomoci u detí s profesionálnym záchranárom. V októbri sme robili prvýkrát úspešnú akciu – uvítanie do života, keď sme privítali všetky bábätká v Dolnom Lopašove narodené od vzniku materského centra. Každé dieťa dostalo svoj stromček s menom, aby malo pamiatku na celý život,“ skonštatovala organizátorka.

Materské centrum Jelenček je otvorené už druhú sezónu.

S úspechom sa stretla i minuloročná najväčšia akcia, živý betlehem, ktorú zorganizovali vo vianočnom období. Okrem svätej rodiny tam boli aj živé zvieratká. Pre návštevníkov centra pripravili občerstvenie, koláče, medovníčky napečené v Jelenčeku, vianočné ozdoby, ktoré vyrobili s deťmi. „Bola to akcia s výnimočnou atmosférou a určite v nej chceme pokračovať i v tomto roku,“ plánuje B. Chylová.

Najbližšia veľká akcia čaká dolnolopašovské mamičky v sobotu 19. novembra. V popoludňajších hodinách pripravia veľkú burzu pekných vecí v miestnom kultúrnom dome. „Prihlásiť sa môže každý, kto má niečo pekné a môže to ponúknuť druhému. Mottom je slogan: Nevyhadzujte nič, čo sa môže hodiť inému. Pripravený bude tvorivý kútik pre deti, občerstvenie od mamičiek a špeciálnym hosťom bude farmár Martin Bagar, známy najmä svojím účinkovaním v televíznej farmárskej reality šou,“ dodala trojnásobná mamička.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana