Poľovníci – psičkári, majte sa v tomto období na pozore!

  • Nezaradené
  • 4. novembra 2016, 13:54
  • Autor:MVDr. Ľuboš Macháč

Spoločná poľovačka je veľké riziko pre poľovníckeho psa. Mesiace október až január sú obdobím, keď sa už tradične konajú spoločné poľovačky na diviačiu zver. A práve pri tomto love je účasť poľovných psov nevyhnutná z hľadiska zákona o poľovníctve, ale hlavne z hľadiska praktického.

Diviačia zver stále bola zverou, ktorá dokáže vážne poraniť a dokonca aj usmrtiť poľovného psa. V ostatných rokoch sa však nezriedka stretávame aj s úhynmi poľovných psov na následky nakazenia vírusom Aujezskyho choroby, ku ktorému dochádza po ich kontakte s infikovanými diviakmi. O vážnosti situácie v súvislosti s touto chorobou u poľovných psov svedčí skutočnosť, že neexistuje účinná terapia po objavení klinických príznakov ochorenia a v súčasnosti dokonca ani bezpečná a garantovaná vakcinácia.

Nebezpečný vírus


Permanentný výskyt vírusu v populácii diviačej zveri je zabezpečený postupným šírením z jedinca na jedinca. Významnú úlohu zohráva schopnosť vírusu prejsť po akútnej infekcii do latentného stavu. Pri stresových situáciách, akými sú napríklad aj spoločné poľovačky alebo párenie diviačej zveri, dochádza k jeho aktivácii. Tento fenomén je typický pre čeľaď herpesvírusov, do ktorej patrí aj vírus Aujeszkyho choroby.

Ako sa môže nakaziť náš štvornohý kamarát?



K infekcii psa môže dôjsť vdýchnutím vírusu pri priamom kontakte psa s nakazeným diviakom, ktorý vírus vylučuje kvapôčkovou infekciou, ale tiež perorálne pri strete psa s diviakom po zahryznutí do miesta, ktoré je silne potriesnené infikovanými slinami. Ochorenie môže vyvolať kontakt s plodovými obalmi v mieste pôrodu diviačice, nakazenie psa cez abortované alebo uhynuté diviačatá, infikované vírusom. K infekcii psa môže dôjsť taktiež po konzumácii infikovaného vývrhu alebo diviny, pričom najväčším rizikom sú pre psa nosohltanové sliznice, sliznice ústnej dutiny a jazyka, priedušnice, hrtan a pľúca, ale aj samčie a samičie pohlavné orgány. V konečnom dôsledku prameňom nakazenia môže byť akákoľvek časť zveriny, ktorá bola neúmyselne kontaminovaná poľovníkom pri vyvrhovaní a manipulovaní s uloveným kusom diviačej zveri. Veľmi významnou cestou prenosu je zanesenie vírusu do podkožného tkaniva a tým do celého tela cez porušenú pokožku. Môže ísť o zranenie spôsobené diviakom pri priamom kontakte poľovného psa. Tak sa do rany dostanú priamo sliny a s nimi i vírus. Nákaza sa môže preniesť na psa i po kontakte s mačkou, ktorá sa nakazila konzumáciou nakazenej zveriny Aujeszkyho chorobou. U mačiek prebieha Aujeszkyho choroba netypicky za celkových klinických príznakov sprevádzaných únavou, niekedy zvracaním a intenzívnym slinením.

Osud vírusu v tele psa


Vírus Aujeszkyho choroby má po preniknutí do organizmu psa vyhranený sklon napádať nervový systém. Pri kvapôčkovej infekcii sa šíri po nosovej sliznici, kde ľahko dosahuje zakončenie čuchového nervu a prostredníctvom neho postupuje rýchle do mozgu. Po perorálnom nakazení infikovaným sústom sa vírus dostáva na ústnu, hltanovú sliznicu a mandle. Prestup vírusu do mozgu trvá dva až tri dni. Podobný je prestup cez porušenú pokožku, kde sa pomocou najbližších nervových dráh dostáva do miechy či mozgu. Už cestou do mozgu dochádza k množeniu vírusu a po dosiahnutí mozgu nastáva masívne pomnoženie bunkami mozgovej kôry, stredného mozgu a podporného nervového tkaniva. U psa sa začnú objavovať nervové klinické príznaky. V priebehu choroby vírus psy nevylučujú, takže pre akékoľvek vnímavé zvieratá nepredstavujú prameň nákazy, aj keď s nimi prišli do styku.

Smrteľný priebeh u psa je taký rýchly, že vzniknuté protilátky sa nedajú vo významnom množstve ani preukázať. U samotných diviakov vírus Aujeszkyho choroby nespôsobuje významné ochorenie s výnimkou mladých jedincov, u ktorých môže spôsobiť smrť. Dospelé zvieratá majú zníženú chuť do žrania, miernu horúčku a dýchacie príznaky, ako sú kýchanie, kašeľ, výtok z nosa a sťažené dýchanie.

Klinické príznaky u psov


Prvými príznakmi sú zmeny správania sa zvierat, ktoré sa stávajú smutnými alebo v niektorých prípadoch nepokojnými až agresívnymi. Telesná teplota môže byť normálna alebo zvýšená.

Hlavným prejavom ochorenia je neznesiteľné svrbenie, na ktoré pes reaguje stálym škrabaním. Najčastejšie je pozorované v oblasti hlavy, po stranách pyskov, okolo očí, uší alebo ústnych kútikov. Pocit svrbenia sa stupňuje, psy si svrbiace miesta najskôr vytrvale olizujú, potom škriabu a v dostupných miestach i vyhrýzajú.
Smrť nastáva za príznakov celkového ochrnutia. Priebeh Aujeszkyho choroby u psov trvá zvyčajne od objavenia sa prvých klinických príznakov po úhyn asi dva až tri dni.

Diagnostika vírusu


Klinické príznaky sú veľmi typické a skoro vždy majitelia uvádzajú styk psa s diviakom či skrmovanie zveriny z diviaka, ktoré nám postačia na vyslovenie podozrenia, že ide o Aujeszkyho chorobu. Na stanovenie konečnej diagnózy je potrebná laboratórna diagnostika.

Opatrenia na zníženie rizika prenosu infekcie


Majitelia poľovných psov by mali prísne dodržiavať určité zásady. Keďže momentálne na trhu nie je žiadna vakcína proti ACH vhodná pre mäsožravce, jedinou ochranou sú poznatky o možností šírenia ochorenia  a minimalizácia situácií, počas ktorých môže dôjsť k infikovaniu psa.

Majitelia by preto najmä v čase vylučovania vírusu diviakmi, čo je obdobie spoločných poľovačiek, mali neškodne odstraňovať vývrhy z diviakov, nenechávať pobiehať psy na výradisku a zabrániť ich kontaktu s ulovenými diviakmi.

V tomto období nie je vhodné používať na výcvik psov ratice a kože z ulovených diviakov, prípadne zakladať stopy pofarbené krvou z takýchto zvierat. Pri dohľadávaní postrelených diviakov by mali vodiči svoje psy viesť po celý čas na farbiarskom remeni.

Absolútnou nevyhnutnosťou je, aby nedochádzalo k skrmovaniu surového mäsa a vnútorností z ulovených diviakov. Toto mäso je možné skrmovať až po dôkladnej tepelnej úprave. Majitelia by mali v čo najväčšej miere zabrániť olizovaniu krvi, telových otvorov a slizníc.

NOVOOTVORENÁ VETERINÁRNA AMBULANCIA


(bývalá ambulancia Dr. Kizeka, Teplická 89, Piešťany)

Ordinačné hodiny
Po.: 9.30 – 12.00, 15.30 – 18.30
Ut.: 9.30 – 12.00, 15.30 – 18.30
St.: 9.30 – 12.00, 15.30 – 18.30
Št.: 9.30 – 12.00, 15.30 – 18.30
Pi.:  9.30 – 12.00, 15.30 – 18.30

Mimo ordinačných hodín volať na tel. 0905/455 931 – MVDr. Ľuboš Macháč.

Po telefonickom dohovore možnosť návštevy pacientov doma!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava