Mestská plaváreň opäť ožíva, stavať sa má na jar

  • Spravodajstvo
  • 2. novembra 2016, 19:58
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Po viac ako dvoch rokoch prešľapovania na mieste sa zdá, že stojace vody výstavby piešťanskej mestskej plavárne sa predsa o čosi pohli. Zatiaľ sa síce ešte nič nestavia, ale radnica má opäť zámer na realizáciu. Tentoraz na jej výstavbu chce použiť európske fondy vyčlenené na projekty prihraničnej spolupráce regiónov s názvom Interreg SK-HU a získať na financovanie výstavby mestskej plavárne takmer 900-tisíc eur. To však nie je ani potrebná polovica hodnoty plánovaného projektu.

K tejto téme bolo v piatok 28. októbra primátorom Milošom Tamajkom zvolané mimoriadne mestské zastupiteľstvo, nakoľko nápad uchádzať sa o eurofondy sa zrodil u vedenia mesta v poslednej chvíli a poslať žiadosť je nutné najneskôr do 31. októbra tohto roka.

Projekt krytej mestskej plavárne v rámci plaveckého centra predstavilo však už predchádzajúce vedenie mesta, avšak na sklonku minulého volebného obdobia na základe iniciácie poslancov bola uskutočnená štúdia uskutočniteľnosti, ktorá poukázala na fakt, že tento projekt nedokáže byť ekonomicky samostatný a bude odkázaný i po jeho dostavaní na finančnú podporu mesta. Aj to mal byť dôvod, prečo nové zastupiteľstvo ihneď po svojom nástupe do poslaneckých kresiel v januári 2015 pokračovanie v tomto projekte okamžite zastavilo.

O pár týždňov nato zvolal M. Tamajka tlačovú konferenciu, na ktorej spolu s českým podnikateľským klanom Zemekovcov predstavil ich víziu o výstavbe aquaparku za poliklinikou vedľa výpadovky na Drahovce.

Myšlienky zabezpečiť dôstojné priestory pre vodné športy, ale i plaveckú verejnosť sa chytil aj poslanecký klub Spoločne pre Piešťany (SpP). Jeho člen Ján Jánošík, ktorý sa svojho poslaneckého mandátu len prednedávnom vzdal, predstavil poslancom, ale aj vedeniu mesta investora, ktorý by vedel postaviť plaváreň za svoje prostriedky.

Investícia viac ako sedem miliónov eur, predpokladaná na výstavbu plaveckého centra podľa zámeru predošlého vedenia radnice, bola v prípade nového investora podstatne skromnejšia a dosahovala hodnotu niečo viac ako dva milióny eur.

Tamajkove vízie o aquaparku sa s narastajúcimi kriminálnymi problémami českého veľkopodnikateľského klanu postupne začali vytrácať a zámer na plaváreň spoločnosti Bazenprojekt, za ktorým stál pôvodne poslanecký klub SpP, sa rozplynul v nikam nevedúcich rokovaniach s radnicou o podmienkach záruk a možného financovania. A tak konateľ spoločnosti svoju myšlienku v Piešťanoch prednedávnom zabalil a plaváreň ide s plnou podporou tamojšieho vedenia mesta stavať v Hlohovci.

Polovica volebného obdobia utiekla rovnako rýchlo ako povodňové vody Váhu pretekajúce Piešťanmi a sľuby o plávaní je nutné nejako naplniť. Ako sám primátor na piatkovom mimoriadnom poslaneckom stretnutí nahlas vyslovil, už desať dní nerobí nič iné, len sa venuje plavárni. So svojím prvým viceprimátorom Michalom Hynekom si preto dokonca odbehol na „špionážnu“ cestu do Senice zistiť, ako sa to podarilo v tomto meste. Zdá sa, že cesta dopadla úspešne a obaja našli inšpiráciu v mestečku na Záhorí.

Plaváreň na okraji mestského parku chcú začať stavať už na jar budúceho roka a jej výstavba by mala stáť 2,8 milióna eur, pritom takmer 900-tisíc chcú zabezpečiť prostredníctvom eurofondov, 180-tisíc získala radnica pri predaji pozemkov investorovi rekonštrukcie hotela Atóm, ďalších 120-tisíc je v rozpočte už vyčlenených na pôvodný zámer prekryť kúpalisko Eva počas zimy nafukovacou halou, a tak stačí jednoduchá úprava mestského rozpočtu. Spolu je to však len niečo nad jeden milión eur a zvyšok by mal vykryť bankový úver, ktorý si hodlá mesto zobrať.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 31. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina