Piešťanské cintoríny rozžiarené tisíckami svetielok

  • Spravodajstvo
  • 1. novembra 2016, 08:00
  • Autor:vd/am

Uplynulý víkend mnohí využili na pietnu spomienku na zosnulých blízkych. V sobotu 29. októbra už parkoviská na mestských cintorínoch v Piešťanoch, na Bratislavskej aj Žilinskej ceste, do polovice zapĺňali autá, smútiacich neodradil ani studený vietor.

Dušičkový víkend sa v sobotu ešte len rozbiehal. Na oba mestské cintoríny ľudia prichádzali postupne, doprava nekolabovala, pohrebiská sa na obrovský nápor len pripravovali. Podaktoré hrobové miesta už však oživili chryzantémy všetkých farieb, tento rok nakupujúcich azda najviac očarila vínovočervená.

Obľúbené miesto nielen veriacich, ale i natešených detí už taktiež začínalo ožívať. Kríž na cintoríne na Bratislavskej ceste, pod ktorým sa počas Pamiatky zosnulých rozžiaria stovky sviečok, lákal ďalších a ďalších, ktorí čarovné svetelné divadlo ešte viac umocnili, a to i napriek tomu, že plamienky bojovali so silným vetrom.

Napriek tomu, že na cintoríne na Bratislavskej ceste posilnili zber odpadu o dva veľkokapacitné kontajnery, nestačilo to, aby sobotný nápor vydržali. Tie, ktoré boli umiestnené na najfrekventovanejších miestach, už v podvečerných hodinách prekypovali odpadom. Do nádob na separovaný zber sa ešte čo-to pomestilo, najviac dostali zabrať hnedé nádoby na bioodpad, do ktorého trúchliaci vyhadzovali aj umelé kvety. Rovnako v žltých nádobách skončilo sklo, kvety a ďalšie veci, ktoré tam určite nepatria.

Počas našej návštevy situáciu na cintoríne na Bratislavskej ceste kontrolovala aj hliadka mestskej polície.
Pomníky sú skrášlené viacerými farebnými variáciami chryzantém.

Cintorín na Žilinskej ceste v sobotu navštívilo neveľa spomínajúcich, mnoho hrobových miest ešte sviecami nežiarilo. Centrálne umiestnený kontajner bol naplnený, avšak ďalší už zíval prázdnotou.

Najväčší nápor sa očakáva v pondelok popoludní a v utorok, práve v deň Sviatku všetkých svätých. Buďte opatrní.

Rekordný počet smútočných obradov

Keď pracovníci Pietnych služieb mesta Piešťany na cintoríne na Bratislavskej ceste triedili v sobotu 29. októbra odpad z kontajnerov určených na sklo, museli byť opatrní, pretože ľudia, ktorí odhadzovali kahance, si zrejme neuvedomovali, že plastové vršky do odpadu na sklo nepatria. Cintoríny v Piešťanoch boli upratané, smetné nádoby pripravené na „dušičkový“ nával. Pietne miesta boli otvorené po celý týždeň až do deviatej večer.

Na „bratislavský“ cintorín sme zavítali v sobotu 29. októbra okolo obeda. Na informačnej tabuli pri vchode boli za sklom štyri smútočné oznámenia. „Počas októbra sme mali 34 pohrebov, je to oproti minulosti rekordné číslo,“ uviedla manažérka pietnych služieb Eliška Gocká. „Nebo k nám bolo po minulé roky počas príprav k Sviatku všetkých svätých viac naklonené. V sobotu sme pochovávali v Modrovej a v pondelok 31. októbra sme mali tri pohreby. Kým v minulosti sa na údržbe a úprave cintorínov podieľali aj pracovnici, ktorí vykopávajú hroby, tento rok sme ich na preddušičkovú údržbu pre množstvo práce nemohli použiť. Pritom lístie zo stromov padá neustále,“ povedala E. Gocká.

Pretože pod správu cintorínov patrí aj pietne miesto v Kocuriciach, tento rok tam pribudol nový žulový kríž. „My sme sa ako každý rok pripravovali na úpravu cintorínov, pričom poslednú kosbu sme vykonali do polovice októbra,“ dodala manažérka.
V tomto hrobe je pochovaná rodina Bečarovičová. Nezír pochádzal zo Sarajeva.

Na cintoríne na Bratislavskej ceste sú okrem mnohých známych i menej známych osobností rôzneho vierovyznania pochovaní aj moslimovia. „Som rada, že po mnohých desaťročiach, keď bol cintorín rozdelený na tri časti – evanjelickú, katolícku a židovskú, pričom na konci evanjelickej pochovávali aj príslušníkov Svedkov Jehovových, dnes už pozostalí nie sú tak ortodoxne založení. V najväčšej časti cintorína ležia totiž pri sebe ľudia s rôznym vierovyznaním. Avšak v evanjelickej časti máme pod múrom aj hrob pána Bečaroviča, ktorý bol v Piešťanoch známym zmrzlinárom. V jeho prípade išlo o pochovanie podľa islamských tradícií. Okrem neho sú tu ďalšie podobné hroby. Je to fajn, že ľudia sú k sebe tolerantní a ohľaduplní. Stále tvrdím, že je len jeden boh, ale každý ho nazýva inak,“ uviedla E. Gocká.

Neďaleko uvedeného hrobu boli ďalšie dva pomníky, kde bolo podľa polmesiaca vytesaného do kameňa jasné, že ide o moslimov. O nich šéfka pietnych služieb nevedela nič bližšie povedať. „Keď si uvedomíme, že v Piešťanoch máme päťtisíc hrobov, v ktorých je pochovaných skoro dvadsaťtisíc ľudí, pretože v jednom hrobe sú dvaja až štyria, často aj tri generácie, tak človek nemá možnosť zapamätať si všetkých. Ale keď pozostalí prídu a vyslovia meno, vieme sa zorientovať – aha, toho máme pochovaného na cintoríne na Žilinskej ceste,“ skonštatovala manažérka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 31. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 21. mája. Tento deň je Svetovým dňom kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj. Meniny má Zina.
  • 21.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 21. mája 2024
Meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána