Používanie zábavnej pyrotechniky obmedzí nariadenie mesta

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2016, 16:35
  • Autor:pror

Piešťanská radnica pripravuje smernicu na používanie zábavnej pyrotechniky na území mesta. Za jej nedodržiavanie bude hroziť pokuta. Piešťany sa tak nepridajú k mestám, kde platí úplný zákaz používania delobuchov a rôznych drobných ohňostrojných prostriedkov. Svojím všeobecne záväzným nariadením (VZN) však používanie týchto prostriedkov časovo a možnými príležitosťami, počas ktorých bude zábavná pyrotechnika povolená, presne vymedzí.

Jedným zo spracovateľov VZN o používaní pyrotechnických prostriedkov pre zábavné účely na území mesta je náčelník Mestskej polície v Piešťanoch Marcel Mihalik. Problematiku nám objasnil: „Mesto v rokoch 2009 až 2012 takúto smernicu malo. Počas jej platnosti sme podľa nej riešili 126 podnetov, pričom bolo uložených 59 blokových pokút a 22 bolo postúpených na správne konanie.“

Neskôr bol v slovenskej národnej rade prijatý zákon, ktorý používanie zábavnej pyrotechniky riešil na celom území Slovenska jednotne, a zároveň odobral obciam a mestám možnosť si jej používanie upravovať na svoje podmienky. Až nedávna novelizácia tohto zákona umožnila obciam používanie pyrotechniky opäť prevziať do svojich kompetencií.

„VZN nebude a nemá riešiť práce s pyrotechnickými výrobkami, na ktoré je potrebný osobitný súhlas vydávaný mestom. To sú veľké ohňostroje najvyššej kategórie, označované ako F4. Taktiež v zmysle legislatívy nie je potrebné riešiť výrobky najnižšej kategórie F1, ktoré predstavujú len zanedbateľné nebezpečenstvo a ich používanie nie je obmedzené,“ vysvetlil M. Mihalik.
Kategórie zábavných pyrotechnických výrobkov sú v zmysle zákona nasledovné:

Kategória F1: Pyrotechnika, ktorá predstavuje veľmi nízke nebezpečenstvo, má zanedbateľnú hladinu hluku a možno ju používať v obmedzených priestoroch, a to aj vo vnútri obytných budov.

Kategória F2: Zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje nízke nebezpečenstvo, má nízku hladinu hluku a možno ju používať vonku v obmedzených priestoroch.

Kategória F3: Zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje stredne veľké nebezpečenstvo, a je určená na používanie vonku na veľkých otvorených priestranstvách a jej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie.

Kategória F4: Zábavná pyrotechnika, ktorá predstavuje vysoké nebezpečenstvo, môžu ju používať len odborne spôsobilé osoby a jej hladina hluku nie je škodlivá pre ľudské zdravie.

Voľný predaj pyrotechnických zábavných prostriedkov F4 nie je povolený. Kategóriu F1 môžu nakupovať a používať len osoby staršie ako pätnásť rokov bez obmedzenia jej používania. Pyrotechniku F2 si zakúpi minimálne osemnásťročný a používať kategóriu F3 môžete až ako dvadsaťjedenročný.

Všetky produkty zábavnej pyrotechniky majú svoju triedu nebezpečnosti vyznačenú na obale.

V zmysle pripravovanej smernice zábavnú pyrotechniku kategórií F2 a F3 bude možné používať od tretej hodiny popoludní 31. decembra do tretej hodiny nasledujúce ráno 1. januára. Pyrotechniku bude možné používať aj pri príležitosti svadieb, ale len v deň jej konania od dvanástej hodiny napoludnie do desiatej večer v ten istý deň.

Na pyrotechniku najnebezpečnejšej triedy F4 sa táto pripravovaná smernica nevzťahuje, nakoľko jej používanie mesto povoľuje na základe individuálnych písomných žiadostí po splnení zákonných povinností. To sú napríklad silvestrovské ohňostroje, prípadne ohňostroje odpaľované organizátormi hudobných festivalov na letisku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina