TAVOS: Podozrenia z nehospodárnosti vedenie popiera

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2016, 10:25
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Dozorná rada Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) na svojom minulotýždňovom zasadnutí vyhodnotila, že obvinenia vedenia TAVOS-u z nehospodárnosti sú nezmysel. Závažné tvrdenia o predraženej výstavbe kanalizácie v Kátlovciach na adresu vodárenskej spoločnosti vzniesla svojím otvoreným listom trojica nespokojných akcionárov – Miloš Tamajka, primátor Piešťan, Ema Maggiová, primátorka Vrbového a Alena Jelušová, starostka Maduníc.

Dozornú radu v pondelok 17. októbra zvolal jej predseda a zároveň trnavský primátor Peter Bročka. Na mimoriadnom stretnutí sa zaoberali najmä obvineniami trojice nespokojencov o údajných nehospodárnostiach pri výstavbe kanalizácie v obci Kátlovce v Trnavskom okrese. Tamajka, Maggiová a Jelušová svoje tvrdenia o predraženej kanalizácii v tejto obci prevažne opierajú o článok v trnavských schránkových novinách, ktorý vyšiel v úvode októbra tohto roka.

Na obvinenia v otvorenom liste reagoval aj predseda dozornej rady TAVOS-u P. Bročka a zvolal jej mimoriadne zasadnutie. „Predvolali sme si investičnú komisiu, ale aj predstaviteľov realizátora výstavby kanalizácie. Z podkladov, ktoré nám predložili, vyplynulo, že verejné obstarávanie na počiatku výstavby v roku 2001 bolo vykonané náležitým spôsobom. Financovanie tejto stavby prebiehalo z envirofondu, čo je štátom dôsledne kontrolované. Takisto argumenty realizátora pre nás boli dostatočne presvedčivé. I napriek tomu si investičná komisia TAVOS-u urobila vlastnú kalkuláciu stavby a suma, za ktorú je kanalizácia v obci realizovaná, vychádza oproti tejto kalkulácii o 15 až 20 percent lacnejšie. Je to bežne zníženie, ktoré sa dá dosiahnuť pri regulárnej verejnej obchodnej súťaži,“ objasnil nám výsledky mimoriadneho zasadnutia dozornej rady jej člen Maroš Sagan, starosta obce Cífer.

Dozorná rada však podľa slov M. Sagana aj napriek týmto pre nich presvedčivým argumentom rozhodla, že rozpočet stavby ešte prehodnotí nezávislý odborník. Tým by sa podľa nich mali podozrenia publikované v trnavských schránkových novinách, o ktoré sa opiera i trojica nespokojencov, definitívne vyvrátiť.

Starosta Cífera nám zároveň potvrdil, že obvinenia zo strany Tamajku a Maggiovej sú podľa neho účelové a súvisia len s ich reakciou na odvolanie z riadiacich orgánov TAVOS-u, ktoré sa odohralo na valnom zhromaždení v úvode leta tohto roka.

M. Sagan nám tiež poodhalil dôvody, prečo dvojica prišla o svoje pozície vo vodárenskej spoločnosti. Trnavsky primátor P. Bročka ich doposiaľ pomenovával len veľmi diplomaticky, a to ako stratu dôvery. „Direktívnym spôsobom presadzovali záujmy úzkej skupiny osôb. S takýmto počínaním drvivá väčšina akcionárov nesúhlasila. Preto došlo k ich odvolaniu,“ vysvetlil starosta Cífera.

Na obvinenia z údajne predraženej stavby kanalizácie reagoval aj starosta dotknutej obce Kátlovce. „Neoprávnene osočujú nielen obec Kátlovce, ale aj mňa a celú moju rodinu,“ povedal pre Piešťanský týždeň Pavol Johanes.

Na tlačovej konferencii, ktorú Tamajka pred dvomi týždňami zvolal a pred novinármi na nej zopakoval obvinenia z nehospodárnosti v TAVOS-e tak, ako ich uviedli v otvorenom liste, hovoril aj na tému menovania generálneho riaditeľa vodární, respektíve jeho nevymenovania.

Tamajka do svojho odvolania z riadiacich orgánov TAVOS-u presadzoval do funkcie generálneho riaditeľa Iva Foltína. V tom bol však zásadný názorový rozpor s trnavským primátorom Bročkom. Po odvolaní Maggiovej a Tamajku bolo na túto pozíciu vypísané nové výberové konanie, ktoré sa však trojici nespokojencov podľa ich slov nepozdáva. Vraj požiadavky pre možných záujemcov o post generálneho riaditeľa sú príliš voľné a latka pre adeptov je na základe nich postavená nízko.

„Spravili sme tak úmyselne, a to z dôvodu, aby nebolo podozrenie, že kritériá šijeme niekomu konkrétnemu na mieru,“
vysvetlil nám pohnútky pri zadávaní podmienok pre možných záujemcov M. Sagan. Výberové konanie je vraj už takmer na konci a najneskôr v priebehu najbližších dní oznámia verejnosti meno nového generálneho riaditeľa vodárenskej akciovky.

Mocenský boj o ovládnutie TAVOS-u zo strany Tamajku sa deje takmer od chvíle, čo nastúpil na primátorskú stoličku. Do vedenia spoločnosti piešťanský primátor presadzoval dvojicu svojich vlastných nominantov, to sa však nestretlo s pochopením väčšiny akcionárov.

Nezhody vyústili až do zvolania mimoriadneho valného zhromaždenia v polovici tohto roka, kde Tamajku a jeho podporovateľku E. Maggiovú z riadiacich orgánov odvolali. K odvolaným sa názorovo pripojila aj starostka Maduníc A. Jelušová a rozhodnutie väčšiny akcionárov takmer okamžite napadli na súde. Zároveň podali i žiadosť o vydanie predbežného opatrenia v súvislosti s výkonom funkcií novovymenovaných členov riadiacich orgánov TAVOS-u.

Súd im vyhovel, a tak do záverečného verdiktu o platnosti hlasovania mimoriadneho valného zhromaždenia, na ktorom Tamajka s Maggiovou prišli o funkcie, ostávajú riadiace orgány spoločnosti v podstate bez dvoch členov.

TAVOS je dominantným dodávateľom pitnej vody prostredníctvom verejného vodovodu a prevádzkovateľom kanalizácie v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec a u dvoch obcí v okrese Nové Mesto nad Váhom. Jej akcie vlastní 98 miest a obcí regiónu, najväčším akcionárom je s takmer 30 percentami akcií Mesto Trnava.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár