Piešťanský týždeň na kontrole čistoty cintorínov

  • Spravodajstvo
  • 27. októbra 2016, 12:11
  • Autor:vd/am

Piešťanské cintoríny už počas uplynulého „preddušičkového“ víkendu zažili prvé návštevy spomínajúcich. Napriek tomu, že najväčší nápor je očakávaný tento víkend, už v nedeľu 23. októbra sa pred pohrebiskami plnili parkoviská a ľudia dočisťovali hrobové miesta. Piešťanský týždeň preto zmapoval situáciu na oboch mestských cintorínoch na Bratislavskej aj Žilinskej ceste.

Bratislavská cesta: Málo krhiel a mláka


Nad cintorínom na Bratislavskej ceste sa v nedeľu 23. októbra ozývalo škriekanie vrán, ktoré prelietavali nad pokoseným priestranstvom s miestami posledného odpočinku stoviek Piešťancov.

Cintorín síce na prvý pohľad vyzeral nepozametane, no pozornejšiemu oku neuniklo, že išlo len o čerstvo napadané lístie, ktoré kde-tu pokrylo i vyluxované hroby. A hoci bolo po sobote, keď drvivá väčšina našincov zvyčajne upravuje, upratuje a odhadzuje staré kahance a uschnuté kytice, aby ich nahradili novými dušičkovými väzbami, veľkokapacitné kontajnery s odpadkami ešte boli schopné aj v nedeľu poskytnúť priestor na odpad. Iba ten, čo stál neďaleko spoločného hrobu obetí vojny, bol o pár desiatok kytíc a všakovakého haraburdia plnší ako nádoba za priestormi predajne kvetov. Veľké farebné plastové kontajnery na triedený odpad boli tiež takmer naplnené – ľudia separovali. Najviac prekypovala nádoba na zelený odpad v urnovom hájiku. Kontajner na sklo bol plný do troch štvrtín, plasty boli na tom podobne.

Pri spoločnom hrobe vojakov boli poukladané kahance, niektoré z nich svietili. Kamennú platňu zdobila čerstvo naaranžovaná kytica. Na okraji urnového hájika boli navrstvené dve stredne veľké hromady haluziny, ktoré jasne naznačovali, že sa tu zrejme minulý týždeň konali orezy stromov.

Pozbierali sme aj zopár konštruktívnych návrhov. Obyvatelia by privítali väčšie množstvo krhiel či vedier na stanoviskách s vodou, plastové vrecia najmä v urnovom hájiku, ktoré by poslúžili, ak by opäť nastala situácia, že kontajner na zeleň bude plný. Tretí, tiež riešiteľný problém, zažívajú Piešťanci pri vstupe do cintorína zadnou bránkou, keď v daždi prechádzajú ponad mláky po provizórnej doske. To je nedôstojné. Možno by stačilo bránku zdvihnúť o pár centimetrov a priestor vyspádovať. Elegantnejším riešením by bolo vybudovanie celkom nového parkoviska aj zadného vstupu. Hrobov v zadnej časti pribúda a ľudia čoraz častejšie prichádzajú na cintorín od Dopravnej ulice, nie z Bratislavskej, kde je hlavný vchod.

Žilinská cesta: Mŕtvy vták pri vchode


Spomínajúci si prišli uctiť tých, čo opustili tento svet, aj na cintorín na Žilinskej ceste. Viac než polovica parkovacích miest bola obsadená, pozostalí upravovali a čistili hrobové miesta a dekoratívne prvky. Hneď vo vstupnej bráne na cintorín ich však „vítal“ pohľad na mŕtveho operenca, no ťažko určiť, odkedy ho ľudia vchádzajúc po zámkovej dlažbe obchádzali.

Cintorín na Žilinskej ceste: Kontajnery boli v nedeľu 23. októbra poloprázdne.

Napriek tomu bolo evidentné, že priestor je udržiavaný, trávnik pokosený a lístie len čerstvo napadané. Veľkokapacitný kontajner priamo oproti bráne zíval prázdnotou, približne do polovice boli zaplnené nádoby na separovaný odpad. Pri pohľade na ďalší kontajner už bolo jasné, že občania vysýpajú odpad práve doň, našlo sa v ňom i niekoľko smetí, ktoré mali miesto vo farebných nádobách na plasty či sklo. V tých sa však, našťastie, nachádzali väčšinou len odpadky, ktoré do nich skutočne patria.

Tento rok však smútiacich určite poteší nový prístupový chodník, v júli mestom prevzaný od sponzora, ktorý ho na svoje náklady vybudoval.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia