Prípravy na dušičkový víkend sú v plnom prúde

  • Spravodajstvo
  • 26. októbra 2016, 12:58
  • Autor:pror

Piešťanské cintoríny sa už v plnom prúde pripravujú na nasledujúci „dušičkový“ víkend. Už pred časom sa do práce pustili Služby mesta Piešťany (SMP) a v týchto dňoch ich snaha finišuje. O tom, aký je priebeh príprav a čo nové pre tento rok nachystali, nás informovala riaditeľka SMP Hana Dupkaničová.

„Príprava cintorínov k Sviatku všetkých svätých a ku dňu Pamiatky zosnulých začína vždy na začiatku mesiaca október. Tento rok úpravu cintorínov zobrali pod ochranné krídla záhradníci zo strediska verejnej zelene. Spoločne s pracovníkmi zo strediska pietnych služieb vykonávajú kosbu trávnikov, ošetrenie stromov, kríkov, živých plotov, vypletie buriny zo záhonov, doplnenie výsadieb, doplnenie drevnej kôry a dočistenie chodníkov,“ povedala nám riaditeľka.

K údržbe cintorínov prispeje aj stredisko údržby a stredisko správy budov. Dohliadajú na to, aby fungovalo verejné osvetlenie, vodovody, aby boli pozametané chodníky. „Veľa práce mávame aj s odstraňovaním lístia, ktoré najintenzívnejšie padá práve koncom októbra,“ vysvetlila H. Dupkaničová.

Stredisko pietnych služieb zabezpečuje kvetinovú úpravu hrobov vojakov z druhej svetovej vojny a významných osobností nášho mesta, starajú sa aj o plynulý priebeh víkendových návštev. „Na bezpečnosť občanov na pohrebiskách budú okrem bezpečnostného a požiarneho technika našej organizácie dohliadať aj zamestnanci strediska pietnych služieb,“ objasnila riaditeľka SMP.

Pre nastávajúce obdobie zvýšených návštev cintorínov SMP rozšírili aj stránkové hodiny. „Nájomcom hrobových miest budú k dispozícii i pracovníčky kancelárie pohrebníctva, a to v dňoch 29. októbra od 10.00 do 18.00, 30. októbra a 1. novembra od 10.00 do 18.00 hodiny. V týchto dňoch budú môcť občania získať informácie o hroboch a platbách,“ informovala nás H. Dupkaničová.

Na mestských cintorínoch sa počas tohto obdobia zvyšuje počet nádob na odpad, na pohrebisku na Bratislavskej ceste to bude o dva veľkokapacitné kontajnery. Tieto nádoby zo všetkých pohrebísk budú vyvážané tak, aby pred dňami pracovného pokoja boli vždy vyprázdnené. V prípade potreby majú SMP dohodnutý vývoz aj počas sobôt.

„Zintenzívnili sme i dočisťovanie odpadu z nádob na separovaný zber, aby mali kam občania tento odpad ukladať a neukladali ho do veľkokapacitných kontajnerov. Naši zamestnanci budú mať počas obidvoch víkendov služby a v rámci nich budú zabezpečovať čistotu pohrebísk,“ vysvetlila riaditeľka SMP.

Zároveň chce H. Dupkaničová prostredníctvom Piešťanského týždňa požiadať návštevníkov pietnych miest o dôslednosť: „Vzhľadom na vysokú koncentráciu návštevníkov pohrebísk v tomto období by som rada poprosila všetkých najmä o vzájomnú toleranciu a dôsledné separovanie odpadu, ktorým na jednej strane šetríme naše životné prostredie a na druhej šetríme peniaze nás všetkých.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila