Odpočet predvolebných sľubov M. Tamajku v polčase jeho primátorovania

  • Spravodajstvo
  • 26. októbra 2016, 09:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak


Primátor Miloš Tamajka opäť zaútočil na Piešťanský týždeň a tým i na slobodu slova. V kúpeľnom bulletine, ktorý vydáva menší z dvoch kúpeľných subjektov na území Piešťan, si poťažkal na našu adresu, že nechápe, prečo venujeme svoju energiu tomu, aby sa jemu nepodarilo naplniť predvolebné sľuby. Podľa rozhovoru, ktorý v tomto bulletine zverejnili, vraj on ako osoba nám nepasuje do koncepcie, a preto mu údajne robíme zle a bránime mu v práci.

Ja ako šéfredaktor Piešťanského týždňa, ktorý som v ňom pôsobil spočiatku na bežnom redaktorskom poste, a to presne od roku, keď sa Tamajka stal primátorom, naozaj netuším, ako sa to dá zrealizovať. Ako môže novinár zabrániť komukoľvek v jeho každodennej práci? Ako môžu články v novinách prvému mužovi mesta zahatať cestu do zamestnania, kde chce pôsobiť v prospech obyvateľov Piešťan a plniť to, čo ľuďom sľúbil pri svojej kandidatúre za primátora?

Poďme sa teda bližšie pozrieť a ohodnotiť Tamajkove predvolebné sľuby a ich naplnenie v polčase jeho šéfovania radnici. Súčasne aj so zamyslením, či je vôbec reálne, aby mu v ich realizovaní mohol náš týždenník zabrániť. Alebo snáď je to celé inak a od Tamajku sú to v skutočnosti len trápne výhovorky a zároveň zastrašovanie našej redakcie?

Sľub číslo 1: „Mesto nových pracovných príležitostí“



Sľub, ako aj ďalšie, sa skladá z viacerých kapitol, tak si ich podrobnejšie rozoberieme.

■ Intenzívne budem hľadať nových investorov:
Tu ťažko objektívne hodnotiť, keďže oproti predchádzajúcemu vedeniu mesta sú pracovné stretnutia prvého muža Piešťan utajené a na webových stránkach radnice, ale ani na zastupiteľstvách, sa o nich veľa nedozviete. Až na dve výnimky. Prvá je, že primátor intenzívne rokuje o výstavbe aquaparku s českým podnikateľským klanom Zemekovcov. A vôbec mu pritom neprekáža, že väčšina z nich je vo svojej domovine odsúdená za ekonomické zločiny veľkého rozsahu. Pre objektivitu doplním, že zatiaľ rozsudky nie sú právoplatné a súrodenci sa voči nim odvolali.

Druhá výnimka, s ktorou sa verejne chváli na sociálnych sieťach jeho prvý zástupca Michal Hynek, sú stretnutia s Číňanmi. Avšak žiaden oficiálny výstup z týchto stretnutí okrem toho, že máme s nimi družbu, nevzišiel.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Využijeme možnosť zákona o investičnej pomoci, ktorý umožňuje aj mestu využiť nástroje na podporu počiatočných investícií a vytváranie nových pracovných miest:

Do mesta počas Tamajkovho pôsobenia na radnici prišiel jediný väčší investor. Ten plánuje vytvoriť asi sto administratívnych pozícií. Investičnú „pomoc“ však dostal jedinú. „Skasírovali“ ho o takmer dvestotisíc eur za pozemky, ktoré na svoj zámer potrebuje. A podľa poslancov, ktorí od leta s Tamajkom vstúpili do spolku, je to vraj málo, a počas zastupiteľstva sa osopili na svojich kolegov, ktorí zmenou navrhovaného uznesenia investorovi ušetrili aspoň pár desiatok tisíc s výraznou výčitkou, prečo také niečo vlastne urobili.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Navrhnem zvýhodniť menším daňovým zaťažením (daň z nehnuteľnosti) zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú viac ako dvadsať obyvateľov nášho mesta:
V tomto žiadna aktivita nenastala. Na novembrové zastupiteľstvo je síce pripravené všeobecné nariadenie na zmenu daní z nehnuteľnosti. To však rieši len úsporu pártisíc eur ročne, a to iba letiskovej spoločnosti vo vlastníctve mesta, vyššieho územného celku a štátu. Nik ďalší si neprilepší.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

Sľub číslo 2: „Atraktívne mesto“



■ Budem presadzovať prístup k termálnej vode pre účely mesta, obyvateľov a miestnych podnikateľov:

Sľub sa nedá splniť. Mesto by sa k zdroju s termálnou vodou dostalo jedine ak by nejaký „znárodnilo“. A nik z miestnych obyvateľov ani podnikateľov žiaden zdroj termálnej vody nevlastní. Vlastníci sú len zahraniční alebo v prípade „vojenských“ kúpeľov je prostredníctvom rezortu obrany majiteľom štát. Tento prísľub má príznaky čistého populizmu bez reálnej možnosti ho naplniť.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Zabezpečím otvorenú spoluprácu mesta so všetkými subjektmi cestovného ruchu:
Veľmi voľne vysvetliteľná fráza. Ale možno mal Tamajka namysli snahu o stretnutie s miestnymi podnikateľmi v úvode tohto roka zorganizované v kine Fontána, na ktoré nik neprišiel. Bohaté občerstvenie nachystané vo foyeri tohto kultúrneho stánku tak skončilo u klientov mestského sociálneho zariadenia. Mali sa v ten deň naozaj dobre, ale Tamajka si mohol z hanby ušiť kabát.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Zasadím sa o rozšírenie plôch zelene v našom meste a zastavím nezmyselný výrub stromov, ktorý bol za posledné roky najmä pri rekonštrukčných prácach chodníkov a ciest:
Áno, musím uznať, že výruby zastavil. Na Bratislavskej ceste si však plynári z tohto zákazu ťažkú hlavu nerobili a ulicu doslovne zmrzačili. Záhradné architektky s ich víťazným projektom na revitalizáciu mestského parku z Piešťan vyhnal, lebo v projekte bola i náhrada veľmi starých stromoradí novými a bolo nutné rúbať. Realizátor výstavby optických sietí tiež veľkou dávkou ohľaduplnosti k drevinám netrpí, a tak jediný, kto si zákaz odniesol, boli bežní občania, ktorí žiadali odstrániť stromy, ktoré im svojím vzrastom ničia nehnuteľnosti.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Zasadím sa o oživenie prírodného kina a amfiteátra, aj v spolupráci so súkromným sektorom:
S amfiteátrom nenastal zatiaľ žiaden posun a s letným kinom sa dobrovoľnícky trápi akurát tak poslanec Michal Fiala bez významnej pomoci primátora.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Dám vypracovať novú koncepciu opravy ciest a chodníkov. Každoročne vyčlením časť peňazí na rekonštrukčné práce, nie iba počas volebného roka: Doposiaľ sa zrealizovala rekonštrukcia asi dvestometrovej slepej Brigádnickej ulice v miestnej časti Kanada, a to ešte z investičného plánu predchádzajúceho vedenia radnice.

Rekonštrukciou chodníka zdevastovali cestu v Kocuriciach.

Tamajka sa však v kúpeľnom bulletine chváli aj zrekonštruovanými chodníkmi v Kocuriciach. To je však taká fušerina, že chodníky síce zrekonštruované ako tak sú, ale pri realizácii sa miestna cesta dostala do takého dezolátneho stavu, že tam služby mesta v zimných mesiacoch odmietajú posielať stroje na odpratávanie snehu.

Pripravuje sa rekonštrukcia Sládkovičovej ulice a Ulice A. Hlinku. A čuduj sa svete, akoby náhodou s predpokladaným dokončením na konci roku 2017 alebo začiatku 2018, čiže v období opätovného zápasu o primátorskú funkciu. To všetko je však systémom čo krok, to nápad. Koncepcia nejestvuje.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Budem pokračovať v budovaní nových parkovacích miest na sídliskách, hlavne v lokalite A. Trajan:

Na tomto najväčšom piešťanskom sídlisku žiadne parkovisko nepribudlo a zatiaľ nie je ani v pláne.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Budem sa usilovať, aby sa pokračovalo v realizácii nových cyklochodníkov s prepojením južnej časti mesta so severnou pre bezpečný presun na bicykli: Zatiaľ skončili pri Priori. Podľa dostupných informácií pokračovanie nie je ani v pláne.
Hodnotenie sľubu: ČIASTOČNE SPLNENÝ

■ Postarám sa, aby bol presťahovaný zberný dvor na ulici Pod Párovcami do oblasti priemyselnej zóny za koľajnicami:
Sťahovanie sa nekoná. Nový nápad je presťahovať ho do objektu niekdajšieho Zväzarmu na výpadovke na Hornú Stredu. Na to však treba eurofondy. Mesto potrebnú investíciu v plnej výške nemá.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

Sľub číslo 3: „Starostlivé mesto“



■ Podporím zvyšovanie kvality predškolských a školských zariadení a všetky projekty súvisiace so vzdelávaním, ako aj modernizáciou týchto zariadení:
Zatiaľ najmenším obyvateľom mesta, ako sám primátor priznal, zrekonštruovali len záchody.
Hodnotenie sľubu: ČIASTOČNE SPLNENÝ

■ Budem presadzovať, aby mladé rodiny počas prvých dvoch rokov od sobášu boli oslobodené od dane z nehnuteľnosti:

Takýto návrh rovnako ako v prípade podnikateľov zatiaľ ani len svetlo sveta neuzrel. Bez finančnej kalkulácie dopadu na mestský rozpočet ide opäť o populistický účelový prísľub.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Budem presadzovať budovanie nových detských ihrísk:

V tejto oblasti by sa mohlo niečo zrealizovať. To však ukáže rozpočet mesta na rok 2017, či sa nájdu v mestskej kase na to peniaze. Zámery a projekty sú v značnej fáze rozpracovanosti.
Hodnotenie sľubu: ČIASTOČNE SPLNENÝ

■ Postarám sa, aby sa skvalitnil život seniorov v našom meste. Navrhnem, aby boli denné spoločenské centrá pre seniorov viac podporované mestom:
Za dva roky Tamajku vo funkcii je zatiaľ všetko v starých koľajach.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Budem presadzovať, aby seniori mali zľavu na daň za komunálny odpad: Zámer už raz prišiel, vtedy ho šéf klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáš Hudcovič označil ako populizmus. Na novembrové zastupiteľstvo je úprava všeobecne záväzného nariadenia v tomto znení opäť pripravená, a keďže sú Tamajka a Hudcovič vďaka pozícii druhého viceprimátora od leta spojencami, s podporou desiatich poslancov zoskupených v klube SpP by sa to tentoraz mohlo podariť.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Navrhnem výstavbu nájomných bytov pre mladé zamestnané rodiny do 35 rokov s jedným alebo dvoma deťmi, ktorých príjem nepresahuje štvornásobok životného minima:
Mesto pred istým časom zorganizovalo, ako samo uvádza, zatiaľ nezáväznú anketu, či je medzi obyvateľmi záujem. A to je zatiaľ všetko, čo Tamajka z tohto sľubu naplnil.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

Realizáciu cyklochodníka kritizovali i služby mesta a nechceli ho prevziať.

■ Zriadim nový okrsok mestskej polície v budove ZŠ na sídlisku A. Trajan:
Zatiaľ sa nič nezriaďuje. Potrebné financie zrejme zhltlo neverejné-verejné obstarávanie na rekonštrukciu šatní mestskej polície. Možno ak by verejné obstarávanie na rekonštrukciu za viac ako sedemdesiattisíc eur bez dane z pridanej hodnoty, s ktorou sa táto suma šplhá k hranici stotisíc, radnica vysúťažila transparentnejším spôsobom, mohlo z nej ostať ušetrené aj na vybudovanie odlúčeného pracoviska mestskej polície na sídlisku Adam Trajan.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Dohliadnem na častejšie kosenie sídlisk, hlavne využitie pracovnej kapacity a mzdových nákladov na zamestnancov prostredníctvom príspevkov pre mesto cez Úrad práce, sociálnych veci a rodiny Piešťany:

K zmene frekvencie kosenia dochádza postupne vďaka obmene strojového parku Služieb mesta Piešťany (SMP), ale máme potvrdené, že pred vstupnou bránou SMP žiadne davy nezamestnaných so záujmom o prácu v tejto organizácii nepostávajú.
Hodnotenie sľubu: ČIASTOČNE SPLNENÝ

■ Budem presadzovať spravodlivejšie rozdeľovanie finančných prostriedkov na šport a kultúru:
A realita? Väčšie dotácie dostane ten, čo na zastupiteľstvo prinesie väčšie plagáty a viac kričí. Kultúra ide v starých koľajach a žiadna systémová zmena sa za dva roky neudiala.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Navrhnem odstrániť ruiny bývalej VIII. ZŠ na sídlisku A. Trajan a danú lokalitu dám zatrávniť:
Ruina stále stojí bez zmeny. Osemdesiattisíc určených minulý rok na demoláciu rozpustili v iných kapitolách. Pre tento rok na takýto účel v rozpočte nefiguruje ani euro.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

■ Budem podporovať dobrovoľníkov, miestne komunity a občianske združenia, ktoré sú nápomocné pre mesto a šíria pozitívne meno Piešťan:

Ak sa dá považovať za podporu združení miesto druhého viceprimátora pre jedného predsedu občianskeho združenia, tak áno. Po dvoch rokoch Tamajka týmto spôsobom pristúpil k podpore občianskych aktivít. Škoda však, že len u jedného zoskupenia, ktoré sa i tak namiesto na občianske združenie pomaly začína podobať na politickú stranu.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

Sľub číslo 4: „Transparentné mesto“



■ Zabezpečím, aby sa Piešťany z nelichotivého hodnotenia „3 mínus“ dostali v hodnotení na vyššiu priečku, medzi mestá, ktoré používajú peniaze z mestského rozpočtu výlučne v prospech obyvateľov mesta:

Tak tu nabral Tamajka po ovládnutí radnice a dosadení si svojich ľudí do funkcií raketovú rýchlosť. Kým v roku 2014 dostalo mesto od European Rating Agency hodnotenie A-, v roku 2015 to bolo BBB+. V najnovšej analýze je opäť prepad o jeden stupeň a sú to už len čisté tri „béčka“.
Hodnotenie sľubu: NESPLNENÝ

Záverečná rekapitulácia


Summa summarum za viac ako dva roky Tamajku vo funkcii sa mu z jeho predvolebných sľubov nepodarilo splniť devätnásť kapitol a štyri len čiastočne. Uznávame, že na ich realizáciu má primátor čas ešte polovicu volebného obdobia, a ak sľuby zrealizuje, môže presvedčiť ľudí, že to neboli len medové motúzy, čo im pred voľbami ťahal „popod fúzy“.

Zároveň je však potrebné dodať, že na splnenie predvolebných sľubov súčasného primátora, a to z dôvodov čisto logických, keďže nesedíme vo vedení radnice ani vo zvolenom mestskom zastupiteľstve, nemáme žiaden dosah. Tým pádom nedokážeme ovplyvniť ani ich neplnenie.
 
Piešťanský týždeň je však ako jediné spravodajské médium v tomto regióne bez politického či vlastníckeho, ale aj ekonomického prepojenia či už s miestnymi politikmi, ale aj samotnou radnicou. Zároveň po dobu, ktorú je Tamajka vo funkcii, sme sa nikdy neusilovali o prostriedky z verejných prostriedkov piešťanskej radnice a nikdy nám žiadne ani neboli pridelené.

Verejná výzva pre Miloša Tamajku


Preto verejne vyzývame primátora Miloša Tamajku, aby vrátane jeho prvého zástupcu Michala Hyneka prestali na nás útočiť a označovať, že sme prekážkou v ich práci. My si len plníme úlohu, ktorú nám sloboda tlače v demokratickom spoločenstve zaručuje a informujeme o tom, čo sa na regionálnej politickej scéne deje.

A tie škandály, ktoré sa za súčasného vedenia mesta za dva roky udiali, predchádzajúce vedenie nezvládlo nahonobiť za niekoľko ucelených volebných období. Práve to, že o nich verejnosť informujeme, je tŕňom v oku najmä vedúcej radničnej dvojke. Preto si aspoň malú časť z nich zopakujme.

Nezákonnosti za dva roky na radnici


Pripomeňme si niekoľko Tamajkovych „excelentných“ manažérskych kúskov vo funkcii primátora:

■ Bezpečnostný audit: Pôvodne primátorom prezentovaný ako tajný, neskôr zdôvodňovaný ako proces na zabránenie úniku dôverných informácií, sa neskôr ukázal ako obyčajné pokútne víkendové šmátranie viceprimátora Hyneka v počítačoch nechcených zamestnancov z dôvodu, aby na nich vykutrali niečo, za čo by ich mohli z práce vyhodiť. Objasneniu udalosti Tamajka zabránil nepodpísaním poslaneckého uznesenia o zachovaní záznamov z bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách mestského úradu.

Nehospodárne narábanie s finančnými prostriedkami radnice:
Mestský kontrolór konštatoval, že zamestnankyne mesta z blízkeho okruhu vedenia radnice si za bežnú úradnícku agendu, ktorú by zvládla ktorákoľvek úradníčka v riadnej pracovnej dobe, privyrábali prostredníctvom dohôd o vykonaní práce. Kontrolór to vyhodnotil ako nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami.

■ Podozrenia z využívania mestských prostriedkov na osobné pôžitky:

Mestský kontrolór vo viacerých prípadoch vyúčtovanie pracovných ciest, pracovných obedov či nakladanie s mestskou platobnou kartou označil ako narábanie s verejnými prostriedkami v rozpore so zákonom.

■ Personálna optimalizácia radnice:
Za manažérsky „skvost“, z ktorého sa radnica ani po roku nespamätala, a za chaotické prepúšťanie zamestnancov bude mesto čeliť žalobám. Opäť mestský kontrolór (nie Piešťanský týždeň) zhodnotil, že išlo o nehospodárne narábanie s verejnými prostriedkami.

■ Falšovanie zápisu z kontroly inšpektorátu práce priamo na mestskom úrade:
Z minuloročnej kontroly inšpektorátu práce na mestskom úrade sa zjavili dva zápisy. Oba k rovnakej veci, oba s rovnakými evidenčnými číslami a dátumami. Líšili sa však textom. Riaditeľ inšpektorátu potvrdil, že jeden z nich je falzifikát a k manipulácii podľa neho došlo na piešťanskej radnici. Primátor to verejne pred poslancami ohodnotil, že veď o nič vážne nešlo.

Grobianske útoky na slobodu tlače


A takto by sme mohli vymenovať podstatne viac menších či závažnejších pochybení primátora Miloša Tamajku a ľudí, ktorými sa obklopil, a to je presne to, čo mu prekáža. Prekáža mu sloboda tlače, a preto na nás hrubými klamstvami útočí. My sa však zaväzujeme rovnaký odpočet predvolebných sľubov Tamajkovi urobiť aj na sklonku volebného obdobia. A zároveň verejnosti sľubujeme, že sa nijakým, ani tým najhrubším útokom regionálnych politikov voči nám nenecháme zastrašiť a o tom, čo sa na radnici deje, budeme podľa svojho najlepšieho svedomia a nezávisle na vôli politikov informovať.

Zdroj Tamajkových sľubov: www. milostamajka.sk/volebny-program/

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia