Na obnovu mestského parku chcú aspoň 20-tisíc eur

  • Spravodajstvo
  • 26. októbra 2016, 14:43
  • Autor:am

Komisia pre životné prostredie sa už niekoľkokrát od vedenia mesta dožadovala informácií o stave Mestského parku v Piešťanoch. Na posledné zasadnutie, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 17. októbra, prišla aj riaditeľka Služieb mesta Piešťany a objasnila jeho stav z pohľadu správcu priestoru.

Na revitalizáciu parku existuje projektová dokumentácia, v ktorej sú uvedené aj jednotlivé etapy, podľa ktorých sa s prácami malo začať. „Základom projektu bolo, že by muselo dôjsť k viacerým výrubom, aby mohla vzniknúť nová výsadba a trasovanie ciest. Ale keďže došlo k všeobecnému zákazu výrubov v meste Piešťany primátorom Milošom Tamajkom, a najmä výrubov z kompozičného hľadiska, čo tento projekt veľmi využíva, plán zostal v zásuvke. V parku je však veľa starých stromov a mnoho stromov označených najvyšším číslom v pasporte zelene, čo znamená strom na dožitie, niektoré stromy padajú samy, iné treba vyrúbať pre bezpečnosť. A tak my ako správcovia zelene sa budeme snažiť v zmysle projektovej dokumentácie dosádzať stromy,“ uviedla Hana Dupkaničová, riaditeľka Služieb mesta Piešťany (SMP). Primátorov ústny zákaz rúbať stále platí, no podľa riaditeľky stromy, ktoré sú uschnuté či prehnité, patria do výrubu a napokon ich aj zotnú. A výrub každého stromu podpisuje aj sám primátor.

Komisia pre životné prostredie uznala, že SMP zvolili správnu stratégiu v postupnej obnove parku vytínaním starých stromov a sadením nových podľa projektovej dokumentácie. Jednohlasne sa preto zhodli, že na to treba v rozpočte na rok 2017 zriadiť zvlášť položku s názvom revitalizácia mestského parku a odporučili v nej vyčleniť 20-tisíc eur na jeho omladenie.

Radní ešte v roku 2012 vypísali architektonickú súťaž na obnovu parku. Primátor však začiatkom januára 2015 stopol rúbanie akéhokoľvek stromu na mestskom pozemku. To bolo v čase, keď na základe podkladu víťazného návrhu na radnici pripravovali spracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia s rozpracovanosťou pre realizáciu stavby. Do vydania zákazu rúbať bolo vydané len rozhodnutie o využití územia. To však už stačilo, aby sa začali realizovať sadové úpravy. Medzi ne patril aj výrub asi 300 stromov, a to z dôvodov zlého zdravotného stavu, prevádzkovej bezpečnosti alebo nového kompozičného usporiadania. Práve ten posledný dôvod primátor odmietol akceptovať. Odvtedy ústny zákaz platí, park každým dňom starne viac a viac a pre prechádzajúcich sa stáva nebezpečným, najmä ak fúka silný vietor.

Ako však vedenie mesta pred niekoľkými mesiacmi Piešťanský týždeň informovalo, nepredpokladá, že by v zlých poveternostných podmienkach do parku niekto chodil, a tak by k žiadnemu nešťastiu dôjsť nemalo.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila