Budeme platiť za vývoz smetí menej?

  • Spravodajstvo
  • 26. októbra 2016, 08:37
  • Autor:am

Minulý týždeň sa niesol v znamení zasadnutí mestských komisií, ktoré prerokúvali aj novinky vo všeobecne záväzných nariadeniach mesta Piešťany. V jednom z nich je okrem iného ukotvený aj poplatok za vývoz smetí, ktorý chce radnica pre seniorov výrazne znížiť. V pondelok 17. októbra tému rozoberali členovia komisie pre životné prostredie, navrhli však upraviť sumu pre každého Piešťanca bez rozdielu veku.

Návrh radných znie jasne: zníženie poplatku zo základnej sadzby o 30 percent na jedného obyvateľa za rok, a to poplatníkovi, ktorým je fyzická osoba nad 62 rokov. Ak by mestské zastupiteľstvo návrh v tomto znení prijalo, 7332 Piešťancov by ročne zaplatilo za smeti približne o necelých osem eur menej. Mestskú kasu by to stálo ročne viac než 58-tisíc eur a primátor by tak konečne splnil to, čo pred voľbami sľuboval.

Komisia pre životné prostredie, ktorá návrh dostala na stôl na prerokovanie, sa s ním napokon nestotožnila. Ako vysvetlil jej šéf Peter Jančovič, mesto tento rok uzavrelo zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov a ročne tak ušetrí 200-ti-síc eur. Výška sumy súvisí so schopnosťou obyvateľov separovať odpad, ktorá je v kúpeľnom meste na veľmi dobrej úrovni. A práve podľa komisie separujú všetci, nielen seniori.

Časť ušetrenej sumy je nutné vyčleniť na prevádzku plánovanej kompostárne a mimoriadne zvozy odpadu, ktoré môžu kedykoľvek nastať. Zvyšok by sa mal podľa komisie občanom vrátiť v podobe zníženia poplatku za smeti. „Triedený zber nezávisí od veku, ale motivácie obyvateľov. Ak chceme motivovať a ideme znižovať, tak všetkým,“ začal diskusiu P. Jančovič. Návrh, ktorý napokon komisia jednohlasne odsúhlasila, by po prijatí zastupiteľstvom stál mestskú kasu 103-tisíc eur. Avšak každému Piešťancovi by ročná platba klesla o 13,7 percenta, teda zo súčasných 26,65 na 22,90 eur. „V konečnom dôsledku sa na triedení podieľame všetci. Ak budeme separovať všetci spolu a lepšie, možno sa o rok, dva či tri bude opäť všetkým hromadne znižovať platba,“ okomentoval návrh poslanec a spolu s kolegami prízvukoval, že čím menej občanov bude ignorovať žlté, modré či zelené kontajnery, tým menej budeme platiť. Ak by poslanci tento návrh schválili, rodina s dvomi deťmi si môže ročne prilepšiť o 14,60 eur, s tromi deťmi o 18,25 eur.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 14. mája 2024
Meniny má Bonifác, zajtra Žofia