Dušičkový víkend sa nezadržateľne blíži

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 13:48
  • Autor:Jozef Vojčiniak

November je už pred dverami a s ním aj takzvaný dušičkový víkend. Nápor zažijú cintoríny i cesty a parkoviská v okolí pietnych miest. Veľa Slovákov je v tom čase na cestách a množstvo návštev hrobov svojich blízkych sa dá očakávať aj v Piešťanoch. Zisťovali sme preto u kompetentných, ako sa na víkend v znamení spomienky na zosnulých pripravili.

Na piešťanských mestských cintorínoch sú už druhý týždeň v plnom prúde záhradnícke práce. Od 1. septembra sa stredisko zelene Služieb mesta Piešťany pustilo do práce. Upravujú okrasné dreviny, čistia chodníky od neporiadku a buriny. V stredu minulý týždeň sme sa o tom boli osobne presvedčiť, na úprave cintorína na Žilinskej ceste pracovalo až dvanásť zamestnancov. Zásadnými zmenami v stave okrasnej zelene prešiel v uplynulých týždňoch i cintorín na Bratislavskej ceste.

Na obdobie preplnených ciest a početných návštev hrobov sa pripravuje i piešťanská mestská polícia. Na cintorínoch i v ich okolí sa bude zdržiavať vo zvýšenej miere. Po prvý raz jej bude nápomocný aj novovybudovaný kamerový systém na cintoríne na Bratislavskej ceste. „Vzhľadom na to, že ľudia, ktorí prichádzajú v tomto období na cintoríny, ich nenavštevujú len počas sviatkov, ale aj pred a po sviatkoch, začali sme so zvýšenou frekvenciou hliadkovania už počas víkendu 15.-16. októbra a tento spôsob hliadkovania budeme vykonávať až do nedele 6. novembra,“ informoval nás náčelník mestskej polície Marcel Mihalik.

Polícia bude dohliadať na prístupových cestách i hlavných ťahoch.

Zabrať však dostanú i parkoviská prináležiace k pietnym miestam. Kapacitne sú nastavené len na bežnú návštevnosť počas roka, a preto má náčelník mestskej polície pre motoristov niekoľko odporúčaní. „Parkovanie pri cintoríne na Bratislavskej ceste je možné na jeho parkovisku, v priľahlých uličkách sídliska Juh alebo na parkoviskách blízkych obchodných centier. Na tento cintorín je možné dostať sa aj zo zadnej časti od nadjazdu, kde je možné tiež parkovať alebo využiť blízku odstavnú plochu vedľa nadjazdu ponad železnicou. Zaparkovať svoje vozidlá pri cintoríne na Žilinskej ceste môžu vodiči pred ním, ale aj v priľahlých uliciach. Dôrazne však upozorňujem na fakt, že vjazd motorovým vozidlom priamo na cintoríny je zakázaný,“ vysvetlil náčelník.

Zároveň však dodal, že príslušníci mestskej polície budú v tomto období pri riešení priestupkov pri parkovaní postupovať citlivo. Namiesto reštrikcie pre vodičov neznalých miestnych pomerov uprednostnia vysvetľovanie a poradia im, kde môžu svoje autá zaparkovať. M. Mihalik zároveň žiada všetkých, ktorí sa na pietne miesta vyberú, aby ich pokyny rešpektovali, nakoľko opatrenia sú prijímané z dôvodu plynulosti premávky a bezpečnosti všetkých návštevníkov.

Štátna polícia sa počas tohto obdobia zameria najmä na hlavné dopravné tepny a prístupové cesty k cintorínom. „Polícia bude už od 28. októbra vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Hliadky budú najmä na hlavných ťahoch a ostatných cestách, na ktorých predpokladáme zvýšenú intenzitu premávky. Dohľad polície, nielen dopravnej, ale aj poriadkovej, sa zvýši počas víkendu, a to až do utorka 2. novembra, keď predpokladáme najväčší nápor. Najviac hliadok bude smerovaných do intravilánov miest a obcí a na príjazdové cesty k cintorínom,“ informovala nás krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Úpravy piešťanských cintorínov sú v plnom prúde.

Hovorkyňa tiež pridala niekoľko odporúčaní pre motoristov, ale i návštevníkov: „V súvislosti so Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých vyzývame motoristov, aby boli ohľaduplní a prispôsobili svoju jazdu aktuálnym poveternostným podmienkam a intenzite cestnej premávky. Všetci by si mali uvedomiť, že cesty môžu byť preplnené, preto by si návštevu cintorínov mali naplánovať včas a bez zbytočného stresu. Na cesty vychádzajú aj takzvaní víkendoví vodiči, ktorí nie sú v jazde až takí zruční, preto vyzývame na vzájomnú tolerantnosť.“

A keďže na prelome októbra a novembra sa už aj podstatne skôr stmieva, policajná hovorkyňa pripomína chodcom, aby nezabúdali na zásadu „byť videný“. V prípade, ak sa pohybujú po okraji cesty, musia mať na sebe reflexné prvky alebo reflexný odev.

„Odporúčame tiež dávať si pozor na svoje osobné veci. Nenechávajte si nič cenné viditeľne uložené v aute, čo by mohlo prilákať pozornosť zlodejov. Nezabudnite tiež na elementárnu záležitosť – zamknúť auto a skontrolovať ho. Pri vykonávaní prác okolo hrobového miesta si neodkladajte kabelky a osobné veci bez dozoru. Zlodejovi stačí len pár sekúnd, aby využil vašu nepozornosť,“ doplnila M. Kredatusová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland