Dôchodcovia, podaním daňového priznania môžete zarobiť!

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 15:25
  • Autor:vd

Ak patríte medzi aktívnych dôchodcov, ktorí si občas privyrobia, možno sa o krátky čas budete rozhodovať, či má pre vás zmysel podať si daňové priznanie. Túto otázku si ale nemusia klásť seniori, ktorí iba poberajú starobný dôchodok a už sú na zaslúženom odpočinku. Pracujúci dôchodcovia si ale môžu podaním dobrovoľného daňového priznania vylepšiť rozpočet.

Každý daňovník, teda aj dôchodca, podáva daňové priznanie k dani z príjmov, ak jeho príjmy v roku 2016 boli vyššie ako 1901,67 eur. Dôchodcovi, ktorému zrážal zamestnávateľ preddavky na daň, sa podanie daňového priznania oplatí, aj keď sú jeho príjmy nižšie než 1901,67 eur. V daňovom priznaní k dani z príjmov vznikne preplatok, ktorý mu daňový úrad vráti.

Platí, že starobný dôchodca nie je povinný podať daňové priznanie – daň mu nevyrúbia ani neplatí. Ale môže podať daňové priznanie, ak z tohto vyplývajú pre neho výhody, napríklad vznikne mu preplatok na dani. Daňový úrad vracia preplatky vyššie ako päť eur. Pri nižšej sume nevzniká nárok na vrátenie.

Hovorkyňa finančnej správy SR Patrícia Macíková zároveň upozorňuje: „Toto neplatí pre poberateľa dôchodku, ktorý si uplatňuje nárok na daňový bonus, alebo ak požiadal zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Aby sa vzniknuté preplatky daňovníkom – dôchodcom vrátili, je potrebné vyplniť žiadosť o vrátenie vyčísleného preplatku na daň, ktorá je súčasťou daňového priznania. Daňovník sa môže rozhodnúť, či mu preplatok príde poštovou poukážkou alebo priamo na účet – v žiadosti vyplní len jednu z možností.“

Tiež ich varuje pred oneskorením. „Ak daňovník – starobný dôchodca, ktorý nebol povinný podať daňové priznanie ani mu zamestnávateľ nevykonal ročné zúčtovanie dane (RZD), nepodá riadne daňové priznanie včas, teda do 31. marca 2017, za oneskorenie mu správca dane vyrúbi pokutu minimálne vo výške 30 eur. Čiže daňovníci, ktorým nebolo vykonané RZD, opomenú včasné uplatnenie tohto zvýhodnenia – vrátenie preplatku na dani, ktorý je nižší ako uvedená sankcia 30 eur, musia sami zvážiť, či si toto zvýhodnenie uplatnia po zákonnej lehote alebo nie,“ dodáva hovorkyňa finančnej správy.

Netreba zabudnúť, že povinnou prílohou daňového priznania je zamestnávateľom vystavené tlačivo Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti za rok 2016.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória