Ako je to s výhodami Piešťancov

  • Spravodajstvo
  • 20. októbra 2016, 15:16
  • Autor:vd

Seniori v Piešťanoch môžu mať už po najbližšom zasadaní mestského zastupiteľstva až 30-percentnú zľavu za odvoz komunálneho odpadu. Autobusom sa po meste vozia za dvadsať centov. Polovičnú zľavu na daniach z nehnuteľnosti majú až v sedemdesiatke, ale to musia byť v hmotnej núdzi.

„V Piešťanoch môžu občania nad 70 rokov využiť zľavu na jazdu mestskou hromadnou dopravou – namiesto 0,50 eur v hotovosti zaplatia len 0,20 eur,“ uviedla hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Dôchodcovia v hmotnej núdzi starší ako 70 rokov majú zníženú daň z pozemkov a dane zo stavieb na bývanie a bytov vo výške 50 percent z ročnej dane.

„V súčasnosti máme vypracované Všeobecne záväzné nariadenie mesta Piešťany o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, kde chceme navrhnúť 30-percentnú zľavu pre seniorov starších ako 62 rokov. Po našom navrhnutí ju však budú musieť schváliť poslanci,“ dodala hovorkyňa.

Pre seniorov v Piešťanoch sú k dispozícii dve denné centrá – Svornosť a Rozmarín, ktoré prevádzkuje a spravuje mesto. Dôchodcovia ich využívajú pre svoje záujmové aktivity. Mesto zabezpečuje rozvoz stravy seniorom či zdravotne ťažko postihnutým občanom do ich domácností. Dôchodcovia, ktorí sú mobilní, sa môžu za zvýhodnené poplatky stravovať v jedálni pre dôchodcov na Staničnej ulici, ale aj v Semafore či v Jedálni u Petra.

Tým, čo nevládzu, mesto zabezpečuje opatrovateľskú službu formou opatrovateliek, ktoré ich navštívia v domácnosti. Ak sú odkázaní na celodennú starostlivosť, môžu využiť služby zariadení opatrovateľskej služby na Kalinčiakovej ulici, v zariadení Lumen a Vile Julianna.

Piešťanskí dôchodcovia využívajú zadarmo priestory mestského kultúrneho strediska na svoje aktivity kultúrneho, vzdelávacieho alebo sociálneho charakteru. Kultúrno-spoločenské centrum Fontána im každoročne poskytuje voľné vstupy na podujatia pri rôznych príležitostiach, napríklad Koncert ženám či pri príležitosti Úcty k starším. Zdarma môžu navštíviť aj filmové festivaly či podujatia v KSC Fontána.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland