Súťaž: Vyhrajte prezutie a vyváženie pneumatík

  • Spravodajstvo
  • 19. októbra 2016, 08:50
  • Autor:A. Mathiasová/jv

Horúca časť tohto roka je už definitívne za nami a s padajúcimi listami sa pripravujeme na snehovú pokrývku. Nielen ľudia však potrebujú pred chladom ochrániť, starostlivosť si vyžadujú aj štvorkolesové tátoše. Piešťanský týždeň zisťoval u odborníka z ELA CAR v Piešťanoch, kedy je vhodné „prezuť“ auto do zimných pneumatík a ako sa dá zistiť ich kvalita.

Použitie zimných pneumatík nám prikazuje nielen zdravý rozum, ale i zákon. Ten je však obmedzený na viaceré okolnosti. Ako tvrdí vyhláška, auto by sme mali mať na všetkých nápravách obuté do zimných gúm od 15. novembra do 31. marca, a to vtedy, keď je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Teoreticky tak auto môže jazdiť aj v zime na letných pneumatikách, ak je sucho. Len čo nasneží, vozidlo treba odstaviť. V tomto prípade sa neoplatí hazardovať a ani šetriť na výmene, pretože zanedbanie zdanlivo finančne náročného prezúvania sa vám môže niekoľkonásobne predražiť. Hrozí vám nielen pokuta, ale aj problémy s preplácaním nákladov poisťovňou v prípade nehody. Potom vám už nepomôže ani havarijné poistenie.

Servisný technik Róbert Daniš z ELA CAR však odporúča nasadiť zimné pneumatiky už o čosi skôr, a to najmä z dôvodu bezpečnosti: „Pneumatiky by sa mali prezúvať, ak priemerná denná teplota začína klesať pod sedem alebo päť stupňov Celzia.“ Nie je pritom dôležité, či už je na vozovke sneh alebo nie. Zimné pneumatiky sú totiž vyrobené z mäkších zmesí, a tak lepšie držia na studenom asfalte. To je dôležité pri zatáčaní alebo brzdení, zabezpečujú väčšiu stabilitu auta a kratšiu brzdnú dráhu. Práve preto už v týchto dňoch majú automechanici plné ruky práce.

Kým auto dostane zimnú obuv, treba pneumatiky vyvážiť.

Krátkodobé oteplenie pneumatikám neuškodí, najmä ak teploty nevystúpia nad 15 stupňov Celzia. Celoročné využívanie tejto obuvi automobilov však napomáha k ich rýchlejšiemu opotrebúvaniu, ba dokonca zimné gumy sa na rozhorúčenej vozovke šmýkajú, nie sú preto úplne bezpečné.

Pred začiatkom zimnej sezóny je nutné skontrolovať stav pneumatík po letnom uskladnení. V spoľahlivom servise vám ich pri výmene skontrolujú počítačom a odchýlky prípadne vyvážia kovovými plieškami. Nové pneumatiky majú hĺbku dezénu približne 0,9 centimetra, maximálne zjazdené však môžu byť na úroveň štyroch milimetrov. Vtedy sa už odporúča výmena. „Ak je pneumatika zjazdená na ich úroveň alebo veľmi blízko, je lepšie zvoliť nové obutie. Takáto pneumatika je dobrá na dojazdenie sezóny, nie však na jej začiatku,“ poznamenal R. Daniš.

Kontrolu hĺbky dezénu vám so špeciálnym meračom vykonajú aj v servise, no existuje tiež obyčajný domáci spôsob, ktorý zvládnu i ženy motoristky. Stačí, ak do drážky na pneumatike strčíte napríklad špáradlo či hrot ceruzky a označíte si, pokiaľ vám vošla dnu. Následne to už len zmeriate pravítkom.

Pre životnosť pneumatík je dôležité aj ich mimosezónne uskladnenie. „Pred uskladnením dofúkame mierne nad predpísanú hodnotu. Je dobré mať stojan, kde sa po výške odložia. V stojane bez úhony vydržia do novej sezóny. Ak stojan na pneumatiky nemáte, je lepšie ich pokladať na seba. Uložiť ich postojačky vedľa seba by mohlo spôsobiť deformáciu pneumatiky,“ upozorňuje servisný technik z ELA CAR.

Pred prezúvaním by si vodiči mali skontrolovať stav zimných pneumatík.

Ak vám staré pneumatiky doslúžili a uvažujete o zabezpečení iných, rozhodne si premyslite obľúbené nakupovanie z bazárov či „druhej ruky“. Môže sa vám stať, že na to nepríjemne doplatíte a napokon sa vám kúpa mnohonásobne predraží. „O používaných by som vôbec nerozmýšľal. Nikdy neviete, či tá pneumatika napríklad nebola prerazená na jame. Nové zimné obutie je dokonca z roka na rok lacnejšie,“ dodal na záver technik.

Súťaž: Vyhrajte prezutie a vyváženie pneumatík


Ak chcete vyhrať prezutie a vyváženie zimných pneumatík od spoločnosti ELA CAR, s.r.o., Piešťany, zapojte sa do súťaže, v ktorej stačí správne odpovedať na súťažnú otázku: „AK JE NA VOZOVKE SÚVISLÁ VRSTVA SNEHU, ĽAD ALEBO NÁMRAZA, ODKEDY DOKEDY JE PODĽA ZÁKONA POVINNOSŤ POUŽÍVAŤ ZIMNÉ PNEUMATIKY?“

Odpoveď na otázku môžete poslať aj esemeskou. Stačí, ak do SMS napíšete: win(medzera)odpoveď(medzera)telefónne číslo. SMS odošlite na číslo 6660 najneskôr 30. októbra 2016. Cena SMS je 1,20 € s DPH, službu poskytuje A SMS, s.r.o. Meno výhercu uverejníme v PT č. 44/16, ktorý vyjde 1. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard