Rakúskych novinárov zaujala architektúra a atmosféra nostalgie

  • Spravodajstvo
  • 19. októbra 2016, 12:49
  • Autor:pror

Počas minulého týždňa na pozvanie oblastnej organizácie na podporu cestovného ruchu Rezort Piešťany zavítala do mesta skupina rakúskych novinárov. V priebehu štvrtka a piatka sa mohli oboznámiť s tým, čo návštevníkom ponúkajú kúpele, ale i samotné mesto. Prekvapila ich miestna secesná architektúra aj atmosféra pokoja a starobylej nostalgie.

V posledný deň návštevy, v piatok 14. októbra, sa rakúski novinári stretli i s miestnymi kolegami z regionálnych periodík a podelili sa o svoje dojmy. Na naše otázky, ako sa u nás cítili a ako sa im v najznámejšom slovenskom kúpeľnom meste páči, odpovedala Sissi Munz a Dagmar Postel z rakúskych spravodajských webov, ale aj Andreas Schöberl-Negishi z druhého najčítanejšieho rakúskeho printového denníku Kleine Zeitung. Informačného pobytu v Piešťanoch sa zúčastnil aj Heinz Katzenbeisser z Bahn Max, ten však pre pracovnú zaneprázdnenosť musel pobyt predčasne ukončiť a na stretnutie s novinármi z piešťanského regiónu mu už nevyšiel čas.

Novinárov po príchode vraj najviac zaujal a doslova zaskočil architektonický štýl, v ktorom sú kúpele a niektoré budovy v meste postavané. Secesná architektúra, ktorá ich očarila, má u nich názov Jugendstyl a v tomto slohu je postavených množstvo budov vo Viedni. To, že sa s ním stretnú i v Piešťanoch, ich milo prekvapilo.

Očarila ich tiež atmosféra. Po hektických povinnostiach pracovného týždňa na nich vraj doľahol absolútny pokoj a rozpoloženie, ktoré opisovali ako doslovné spomalenie času a udalostí okolo nich. Procedúry a prostredie kúpeľov si nevedeli vychváliť.

V rámci pobytu navštívili i mesto. Tu sa trojica zhodla vo svojich dojmoch a zhodnotili, že si vedia predstaviť, ako sa v hlavnej sezóne dá príjemne posedieť v kaviarňach a na priľahlých terasách. Pochválili stav centra, celkový dojem z neho vraj kazia len niektoré doposiaľ nezrekonštruované budovy, prípadne pohľad na niektoré objekty, ktoré sú v dezolátnom stave.

Všetci traja však pozitívne zhodnotili, ako je na nás všetkých vidieť, že to, čo sme v minulosti zameškali, sa snažíme dobehnúť. Na otázku, akým jednoduchým slovným spojením by charakterizovali Piešťany, po chvíli váhania vyslovili nasledovné motívy: „Miesto, kde končí bolesť a začína dobrý pocit.“ „Spiaca krása s ozdravnou silou, ktorá vychádza z tradície.“ „Atmosféra nostalgickej histórie“. Budú pre nich aj základné mottá pre články, ktoré po návrate domov chcú o Piešťanoch napísať.

Na základe našej otázky, čo by kúpeľné mesto mohlo ešte viac zatraktívniť, nám poradili, že mestu chýba niečo, čo by návštevníkov motivovalo o ňom hovoriť, a zároveň odlíšilo. Ako príklad zvolili budovu v secesnom štýle, ktorá by návštevníkov mohla šokovať svojím supermoderným interiérom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 18. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika