Aukčný salón pomôže siedmim pacientom

  • Spravodajstvo
  • 19. októbra 2016, 10:22
  • Autor:am

Päťdesiat diel popredných slovenských a českých umelcov od minulého týždňa zdobí Magna Gallery v Piešťanoch. V piatok 14. októbra sa záujemcovia aj milovníci výtvarného umenia stretli na komentovanej prehliadke, kde sa dozvedeli, čím sú výnimočné tieto diela, zaradené do šiesteho ročníka Charitatívneho aukčného salónu Adeli. Ten sa uskutoční už vo štvrtok 20. októbra o 19.30 h v Kursalone.

„Táto aukcia je o charite. Výťažok každoročne putuje pre telesne postihnuté deti a dospelých na zabezpečenie rehabilitácie a liečby, ktorú si pacienti nemôžu dovoliť zaplatiť. Čím ďalej, tým viac začína byť táto aukcia i o umení,“ povedala Miriam Juhanesovičová, výkonná riaditeľka Nadácie Adeli, ktorá aukčný salón organizuje.

Kurátorskej práce sa rovnako ako po minulé roky zhostila Nina Gažovičová, ktorá v piatok hosťom porozprávala zaujímavosti o vzniku diel a živote autorov. „Som presvedčená, že každý rok máte šancu získať na aukcii veľmi kvalitné diela aj za priaznivé ceny. Tento rok máme ďalšiu kolekciu, ktorá sa v mnohom podobá minuloročnej. Je to pozitívne, pretože autori zostávajú podujatiu verní. Niektorí do aukcie nezištne dávajú diela od prvého ročníka, ale zároveň sú tu noví autori. Je to tiež prínosom, pretože by bola škoda, keby aukcia zostala len jednostranná. Svet umenia je veľmi široký,“ uviedla N. Gažovičová.

V priebehu hodiny predstavila väčšinu diel, mnohé príhody milovníkov umenia nielen zaujali, ale aj rozosmiali. Hneď na úvod sa dozvedeli viac o diele Mareka Kvetána zachytávajúcom bytový dom na Ulici A. Hlinku v Piešťanoch, ktorý po grafickej úprave nemá okná. „Je to otáznik nad tým, ako ľudia žijú, a komunikácia s divákovou pozornosťou. O tom je súčasné umenie najviac,“ predstavila kurátorka. Zamyslela sa i nad tým, že hodnotenie umeleckých diel z pozície estetiky a toho, čo je pekné, patrí do 19. storočia.

Diela venované do aukcie sú vytvorené rôznymi technikami. V kolekcii sa nachádza fotografia piešťanskej umelkyne Katy Sedlák, v ponuke je i niekoľko litografií, grafických prác, olejomalieb, serigrafie, linoryty, šperky a iné. Výťažok bude v plnej sume použitý na liečbu siedmich pacientov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard